1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Rain Tunger: tänutunne ja rõõm saavad alguse aktsepteerimisest
VIDEO I Rain Tunger: tänutunne ja rõõm saavad alguse aktsepteerimisest

VIDEO I Rain Tunger: tänutunne ja rõõm saavad alguse aktsepteerimisest

Möödunud nädalavahetusel Rõõmufestivalil üles astunud Rain Tunger on mehine mees, kuid samas on üks suurtest eeskujudest, kes julgeb olla haavatav. Kes julgeb kontserte ja ühislaulmisi avades öelda, et tulge seiske minu selja taha, mul on nii turvalisem.

Foto: Virko Veskoja

Ühiselt laulda on turvalisem tunne

„Väelaulude puhul võib olla päris hirmus teha häält ja laulda. Igasugune turvatunne aitab seda paremini teha. Ka mina, kes ma olen mõned korrad neid laule eest vedanud, tean, et hirm ei kao ära,“ selgitab mees.
Ta nimetaks väelaulud toimunud Rõõmufestivali kontekstis ümber ühislaulmiseks – see tähendab, et tullakse kokku, moodustatakse rõngas, kus ollakse üksteisele üsna lähestikku ja me kõik toetavad kõiki.
„Tänu sellele julgen ma mõelda, et mitte ainult mina ei tunne ennast turvalisemalt, vaid kõik tunnevad ennast turvalisemalt. See tekib turvalisemat tunnet lauda mööda, tekitada vigu ja mis iganes parasjagu see hirm olla võib.

Väelaulude puhul võib olla päris hirmus teha häält ja laulda. Igasugune turvatunne aitab seda paremini teha.

Foto: Virko Veskoja

Elus on palju värve

Raini haavatavuse õppimise teekond sai alguse umbes viis aastat tagasi, kui ta tänu enda parima sõbra soovitusele läks Hollandisse õppima aususe ja eheduse praktikat.
„Sinnamaani ma tegelikult normaalne ja tubli Eesti mees, kes ei teadnud tunnete maailmast ja hingeelust eriti palju,“ meenutab ta.
Alles pärast praktika läbimist sai ta aru, et elus on tegelikult nii palju värve ja ta ei mõistnud, et kuidas ta ei suuda neid nimetada. „Ühelt poolt on mingi stereotüüp või osa mida ma kasutan ja teisalt on osa mida ma ei üldse kasuta ja tundub kasutu,“ ütleb Rain.
Ta tõdeb, et aina rohkem jõuab lähemale inimeseks olemise paradoks, võlu ja valu – see omab kõiki tundeid ja kõiki kogemusi.
„Õnne ei ole võimalik tunda nii siiralt, kui pole kontakti valuga. Teeb ikka tänulikuks küll, kui oled haige ja pärast seda paraned. Kui oled aga kogu aeg terve, siis sa ei hinda seda tunnet,“ toob mees näite.

Õnne ei ole võimalik tunda nii siiralt, kui pole kontakti valuga. Teeb ikka tänulikuks küll, kui oled haige ja pärast seda paraned.

Foto: Virko Veskoja

Raini teevad rõõmsaks mitmeid hetked. Praegu on nendeks:

  • Kohalolu
  • Perekond
  • Sina
  • Inimeste vahelised ühendused
  • Lihtsus
  • Võimalus hingata ja elada

„Need on need lihtsad põhjused. Ma mingil põhjusel olen elus otsinud midagi enamat ja ikka jõuan ringiga tagasi,“ tõdeb Rain, et see on ilmselt paljudel niimoodi.

Kui asjad lähevad keerulisemaks, siis on vaja ikka veel, rohkem ja kaugemale. „Alles siis saad aru, et mis sind tegelikult rõõmustavad on kõige lihtsamad asjad, mida me tavaliselt peame iseenesest mõistetavaks,” selgitab mees. Ta lisab, et hindame tihti asju alles siis, kui me seda enam ei saa.

Intellektuaalselt ei saa Rain kontakti tundega, et me peame olema kõik iga väikse asja üle olema tänulikud. „Meil võib olla elus keeruline periood ja mõtted tahavad minna väga tumedatele maadele. Tänulikkuse aspekt on minu elus võtnud uue vormi ja see on seotud sellega, et ma tahan seda tunnet tunda! Ma ei taha seda mõtet, vaid ma tahan seda tunnet,“ selgitab mees olukordi, kus teda tõeliselt aitab tunne, kus meenutada, mille eest tänulik olla.

Foto: Virko Veskoja

Halvimatel juhtudel on Rainil võtnud selle tundeni jõudmiseks aastaid, kus ta ei saagi kontakti. Tänulikkuse vorm tuleb tunde kaudu: „Kui ma hakkasin sellest hallist pilvest välja tulema, siis hakkasid asjad kuidagi lähemale tulema. Mille üle mul on üldse kurta? Mida ma siit veel otsin? See, et ma siin istuda praegu ja olla. See, et mul on praegu töökoht ja võimalus olla ning elada.”

Ta ütleb, et isegi kui ta peaks siit ilmast koheselt lahkuma, siis ta oleks ikkagi väga tänulik selle kogemuse eest. „Ja veel minu elukaaslane, kes kannatab mind kõikide nende kompleksidega välja ja ta veel näeb selles kõiges head – uskumatu! Mina, kes ma ei suudaks iseennastki väärtustada, kuid mul on selline inimene kõrval, kes väärtustab mind kümme korda rohkem,“ kirjeldab mees, mille eest tasuks kindlasti veel tänulik olla.
Tänutunne on oluline, kuid Raini maailmas on kõige tähtsam osa just see tunne.

Foto: Virko Veskoja

Rain Tungeri rõõmuvalem

„Minu peamiseks fookuseks on kõigi aktsepteerimine. Lubada kõigel olla nii nagu ta on ja võtta vastu,“ selgitab Rain. Ta räägib, et nii kui me aktsepteerime, et midagi on valesti, siis saab valida, kas ja mida edasi teha.

Mees rõhutab, et ka enda juures olevad aspektid vajavad armastust. Kui me ei saa millegagi hakkama – ka see vajab armastust. „Kõik vajab armastust! Isegi, kui on sõda – ka see vajab armastust! See laine sai alguse kuskilt palju kaugemalt. See ei ole seotud tänaste tingimustega. See, et see manifesteerub täna, see on lihtsalt fenomen, mida me saame jälgida,“ selgitab mees.
Ta lisab, et kui meil on selle vastu mingi tõrge, siis me saame valida – kas me aitame midagi teha või mitte. Iseendas kõige sellega pahuksis olemine ei anna mitte midagi.

Kokkuvõtteks ütleb Rain, et tänutunne ja rõõm saavad alguse aktsepteerimisest – alles siis saab edasi mõelda järgmiste sammude peale. „Kõik on nii nagu on. Mina ei dikteeri siin mitte midagi. Ma lihtsalt vaatan, milline on siin minu roll. Siis ma saan valida – kas ma mõtlen selle üle, et kuidas ma tunnen või teen hoopis midagi kasulikku.“

Tänutunne ja rõõm saavad alguse aktsepteerimisest – alles siis saab edasi mõelda järgmiste sammude peale.

Head Uudised GoodNews