1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Terapeut Helen Kirt: kui me ei armasta iseennast, ei armasta meid ka elu
Terapeut Helen Kirt: kui me ei armasta iseennast, ei armasta meid ka elu

Terapeut Helen Kirt: kui me ei armasta iseennast, ei armasta meid ka elu

Hüpnoterapeut, nõustaja, grupiteraapiate juhendaja Helen Kirt on seljatanud raske haiguse, raskekujulise haavandilise koliidi. Ta sõnab, et seda kõike oli vaja, et ta jõuaks iseendani, kes ta tegelikult on. “Kui minu sõnum oli, et mul on sünnist saati olnud sund saada koguaeg paremaks, siis selles sunnis ei teadnud ma, kes ma tegelikult olen. Täna ma kasvan selleks, kes ma tegelikult olen ja tegelikult ka läbikukkumises ja frustratsioonis tuleb ennast arendada, niimoodi me küpsemegi inimeseks, selleks, kes me täna tegelikult oleme,” räägib ta oma kogemusele tuginedes.

Loo oma kogemus

Helen tõdeb, et tema tõukejõuks oli tegelikult hirm ja läbi. “Selle seisundiga, mida mina läbisin, on hirmu ja häbitunne väga kõrge. Kui hirm on veel see, mida sa võid hakata jaotama, siis häbi on see koht, mis klammerdub sind nii miinustasandisse, et sa oled täielik ohver ja sealt välja tulla tundub võimatu,” selgitab ta.

Tema jaoks oli päästikuks hüvastijätt oma perega, kus ta sai aru, et tema pere laseb temast lahti ja tal on aeg üksi edasi minna. “Sellel hetkel ma andsin endale tõotuse, et ma teen kõik, mis võimalik ja kui ma suren, siis vähemalt mitte häbitundes,” meenutab ta. Ta hakkas looma oma kogemust.

Ta soovitab luua ka teistel, kes on sellises olukorras, luua oma kogemus. “Kui te enam ei suuda ega jaksa, aitab siit igal juhul edasi otsus. Otsus võib teinekord olla see, et ma tahan surra, aga see otsus peab olema aus, mitte emotsioonipõhine,” ütleb ta.

Kõik sõltub inimesest endast

Heleni kogemus näitab, et kui kunagi öeldi, et see haigus on ravimatu, siis tänaseks on arste, kes nõustuvad sellega, et see haigus on ravitav. “On neid, kes ütlevad, et see on remissioon, aga on neid, kes ütlevad, et sellega saab elada. Tegelikult kõik sõltub inimesest endast. Sõltub, kuhu sa oma fookuse paned, kuidas sa võtad seda. Millise tõe sa endale võtad, millistest uskumustest sa läbi tuled, kuidas sa enda mõtteid lood ja millised mõtted loovad sinu tegusid,”ütleb ta.

Helen on ka öelnud, et kui valu muutub tänutundeks, on õppetund omandatud. Ta selgitab, et see on teadlik praktiseerimine. “Muidugi ma ei saa seda öelda, et selle taga ei ole tööd. Mina tegelen iga päev sellega, et praktiseerin tänulikust ja heatahtlikust,” räägib ta. “Meil on enda suhtes kogu aeg vaikiv nõudlikkus, me oleme enda suhtes väga kriitilised. Koguaeg nõuame, ei anna endale üldse ruumi ega asu. Siis me ei armasta ju iseennast, aga kui me ei armasta iseennast, ei armasta meid ka elu ega teised.”

Ta on kindel, et kui elu tahab anda sulle õppetundi, haavab ta sind kahte kohta – kas sinu lapsed või sinu tervis, sest see paneb sind liikuma. Kui sa kõigest muust suudad läbi vaadata, siis see on see koht, kuhu sa kindlasti vastad.

21. jaanuaril algav Innermind enesearengukoolitus on 9-kuuline interaktiivne videopõhine isiksuse arendamise koolitusprogramm, et kasvada selleks, kes sa tegelikult oma olemuselt oled.

ROHKEM INFOT LEIAB INNERMINDI KODULEHELT!

Head Uudised GoodNews