1. Avaleht
  2. Hingele
  3. ANNELI AUSAD MÕTTED I Kiusamine ei ole okei!
ANNELI AUSAD MÕTTED I Kiusamine ei ole okei!

ANNELI AUSAD MÕTTED I Kiusamine ei ole okei!

Suurem osa teist on ilmselt kas lugenud või näinud videot sellest, kuidas kirjanik ja kirjastaja Pamela Maran lükkas sisse hoo ettevõtmisele, kus tuntud inimesed avaldavad toetust tema tütrele, kes sattus koolikiusamise ohvriks. Kui pole, siis räägin natuke taustast.

Anneli Allikas-Parv. Foto: Aveli Allikas

Nimelt sattus Pamela tütar koolikiusu ohvriks. Tema klassis hakkas ringlema video, kus noor neiu kuueselt luuletust loeb. Seda aga asuti halvakspanuga kommenteerima. Pamela süda tõmbus seepeale viis numbrit koomale ja ta asus mõtlema, kuidas saaks last aidata. Pähe turgatas mõte kirjutada mõnele oma sõbralistis olevale heale tuttavale, et nad saadaksid tütrele videoklipi tervitustega. Videotervituse eesmärk oli anda teada, et ka tuttavad ei poolda kiusamist ning on neiu poolt.

Pähe turgatas mõte kirjutada mõnele oma sõbralistis olevale heale tuttavale, et nad saadaksid tütrele videoklipi tervitustega.

Foto: Freepik

Sama tegi ka Pamela elukaaslane Mihkel Mälgand, kes palus saata sõnumi oma vanadel bändikaaslastel ja teistel ägedatel inimesel. See mis seepeale juhtus, oli uskumatu. Pamelale saabus ohtralt videotervitusi mitmetelt kuulsustelt. Kokku monteeritud videot asuti usinalt sotsiaalmeedias jagama ning ka ajakirjandus kajastas seda.

Olen korra varasemalt rääkinud siin, et ka mind on koolis kiusatud. Mu üle on naerdud, mõnitatud, hüüdnimedega nimetatud. Ma ei talu tänaseni kiusamist ja kui peaksin seda oma silmaga pealt nägema, siis raputaksin kiusaja korralikult läbi. Mitte kellelgi meist pole õigus kedagi kiusata. Kiusamine ei ole okei.

Anneli Allikas-Parv. Foto: Aveli Allikas

Soomes oli mõni aeg tagasi juhus, kus 12-aastast poissi kiusati koolis. Kool oli sellest teadlik, aga ei teinud mitte midagi poisi abistamiseks. Ühel hetkel sai poisil villand. Ta võttis hommikul kooli kaasa püssi ning lasi oma kiusaja maha. Saate aru! 12-aastane noor inimene võttis püssi ning lasi oma kiusaja maja! See ei ole ju okei!

Ma ei võta siinkohal seisukohta ega kaitse kedagi, aga soovitan mõelda laiemas plaanis. Kui paha pidi olema sellel noorel inimesel, et ta tegi midagi nii jubedat? Mis olukorras pead sa olema, et võtad teiselt inimeselt elu? Ja mis toimus selle kiusaja peas? Miks ta kiusas? Miks elas ta ennast sellisel viisil välja? Milline elu peab sul endal olema, et sa arvad, et kedagi teist kiusata on okei?

Jah, kiusatava tegu polnud õige, aga mida teha siis, kui sa ei näe muud väljapääsu? Teine variant oleks olnud ilmselt enesetapp. Kas see ongi tänapäeval uus normaalsus? Et meid kiusatakse ja ainus lahendus sellele on kas kiusaja maha lasta või endalt elu võtta? Ei ole ju! Miks ei reageerita kiusamisele tõsisemalt? Miks ei tehta midagi enne, kui juhtuvad sellised koletud teod?

Kiusamine ei ole okei! Kiusaja olla ei ole okei! Kui näed kiusamist pealt, siis astu vahele. Julge minna vahele ning teha kiusamisele lõpp. Olen seda varem öelnud ja ütlen ka nüüd – sinu vaheleminek võib päästa kellegi elu!