1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Tervendaja Andres alustab raviprotsessi ärakuulamisest
Tervendaja Andres alustab raviprotsessi ärakuulamisest

Tervendaja Andres alustab raviprotsessi ärakuulamisest

Ammustest aegadest on ravimisega tegelenud inimesed, kes ei kasuta selleks mitte niivõrd akadeemilist meditsiiniharidust, vaid vaimujõudu, võimeid ja kogemusi. Üks neist, Andres Saks, palub ennast kutsuda tervendajaks-teejuhiks.

Andrese sõnul algavad enamus tervisemuresid peast, samuti peab ta väga oluliseks osaks organismis harknääret. Keskseks märgusõnaks tema elufilosoofias on mõõdukus. Andres ei pretendeeri kõiketeadjaks ja peab vajalikuks koostööd klassikalise meditsiiniga.

Kuidas jõudsite oma tegevuse juurde inimeste tervendamisel?

Juba lapsena tajusin asju väga tugevalt. Minu elu muutus äkitselt 21 aastaselt, kui lõhkes pimesool. Elasin siis Tallinnas Algul püüdsin haigusest põletikurohtudega jagu saada, olin kaks päeva valude käes. Lõpuks tuli ikka kiirabi kutsuda. Haiglas tehti kaks operatsiooni järjest. Teine operatsioon vana-aasta õhtul oli sedavõrd ränk, et tundsin – rohkem ma enam ei jaksa. Operatsioon oli kestnud 6 tundi. Reanimatsiooniperioodil olin pidevalt teadvuse piiril. Mäletan, et sellises seisundis kohtasin nii-öelda kahe ilma piiril vahte, kes ütlesid, et su aeg pole veel käes, mine tagasi, sul on veel palju ära teha. Tulin sellest olukorrast välja. Paranedes hakkas mul uus elu. Üldpalatis hakkasin palatikaaslastele rääkima, mis neid ees ootab. Nii hakkasin endale teadvustama, et Andres, sinust saab arst.

Kas ülikoolis arstiks õppimisele ei mõelnud?

See protsess tundus liigselt pikk ja asjad läksid teisiti. Algul rajasin oma ettevõtte, mis tegeles haljastusega. Siis kohtasin aga oma vaimset õpetajat, kellelt sain soovituse hakata tegelema kõrgemate asjadega. Õppisin oma juhendajalt aastaid. Ennekõike oli see töö iseendaga. 2014. aastal hakkasin tegelema kaasinimestega.

Millistest algtõdedest lähtute?

Sellest, et iga inimene on individuaalne ning 99% tervisemurest on alguse saanud peast. Enamus, kes minu juurde satuvad, on kogenud väga palju oma minevikku, tundnud pinget, muretsenud kogu aeg. Käsitlen inimese keha kui tervikut, mis sageli ennast läbi valulike tunnete väljendab. Valul on ikka põhjus, kas üleelamine, ülekoormus.

Kas soovitate ka maarohtusid, ravimteesid, nagu ravitsejatel kombeks?

Mitmed ravimteed, näiteks kummelist, saialillest, nurmekukust on tervisele igati kasulikud. Nad puhastavad organismi. Väga palju oleneb ka usust. Kui inimene usub, võib tervis paraneda ka tavalise veel joomisest. Pean aga oluliseks koostööd nii tava- kui ka alternatiivmeditsiiniga. Näiteks selliseid näitajad nagu vererõhk, veresuhkur saavad kindlaks teha kutselised meedikud.

Kes on teie jaoks abivajajad patsiendid? Kliendid?

Nad on ennekõike koostööpartnerid, sest meie vahel hakkab toimuma koostöö. Väga oluliseks pean inimese ärakuulamist. Üks asi on, mida näen mina, teine aga, mida tunneb tema. Ka esimese kolme sõna järgi saab inimese kohta väga palju öelda. Tervendusprotsessi algusesse kuulub ka hingamisteraapia. Samuti kasutan heliteraapiat. Mul on selleks spetsiaalsed tiibeti helikausid.

Kas vastuvõtule tulijad kaebavad pigem konkreetset valu või lihtsalt halba enesetunnet?

Sageli küsivad minu poole pöördujad, mis mul on. Kaebavad tugevat kurnatust ja väsimustunnet. Need inimesed magavad sageli öö läbi, hommikul ärgates tunnevad ennast aga ikka väsinuna. See on hoiatus, et inimese energeetikas on midagi korrast ära. Suur osa on ka üleelamistel; karmal, mis seotud läbi esivanemate. Tähtis on see, kas võtame igat emotsiooni hirmuna või usaldame iseennast. Kui sa ise ennast ei usalda, siis ei usalda ka elu ega usalda teisi.

Peab ütlema, et enamus Eestimaa inimesi on tohutult pinges. Sealt hakkabi enamus hädasid pihta. Sageli käiakse minu juures tasakaaluhäiretega. Nii meestel kui naistel on sageli valulik ja nõrk koht alaselg. Arstid soovitavad tihti vitamiine. Mina olen öelnud, et vitamiinivajaduse saab rahuldada ka erinevaid tervislikke toite tarvitades.

Mureks osutub ka pikk pimedusperiood. Siis on vitamiine vaja. Enne tarbimist võiks aga ikka konsulteerida spetsialistiga, näiteks perearstiga. Üledoos võib näiteks tekitada neerupuudulikust ja neerukive. Minu põhimõte on see, et kõige aluseks on mõõdukus.

Millised mõtted on tekkinud kokkupuudetes lastega?

Lapsed peegeldavad oma vanemate elu. Nad näitavad, mis on peres lahti. Vahel helistavad mulle lapsevanemad ja küsivad, mis on minu lapsega. Ta on nii närviline ja sünge. Minul tulevad siis mõtted pereelust, mis on paigast ära. Laps tunnetab seda ja väljendab seda oma solvumisega, aga ka nohu või köhaga. Ka tükitunne kõris võib olla seotud mõne lahtirääkimata probleemi, arusaamatusega. Samuti võib kõri kanali ära blokeerida vihastamine.

Silmapaistvalt oluline elund on harknääre (tuleneb kreeka sõnast thymos), mis mõjutab kilpnääret, aga südantki. Kui harknääre on häires, siis mõjutab see kogu meie südame-veresoonkonna tegevust. Kogu põhjus võib olla ka üleelamises, sest alati tuleb iga asi lainetusega tagasi. Näiteks surmad, leinad mõjutavad väga tugevasti meie südame piirkonda.

Emotsionaalsete probleemidega on seotud ka meie liigesed, alaselg, ristluud. Emotsioonid koonduvad meie organitesse.

Kus abivajajaid vastu võtate?

Mul on praksised Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis. Olen käinud ka väiksemates maakonnakeskustes, näiteks Jõgeval.

Kas püüate aidata kõiki inimesi, kes teie poole pöörduvad?

Ma ei saa kedagi jätta ukse taha. Alati pole võimalik öelda, kas abistamine annab tulemusi. Väga oluline on aga vastastikune usk koostöö tulemusse.

Usutles Jaan-Ivo Lukas

Täispikk intervjuu ilmus ajalehes “Terviseleht “

Head Uudised GoodNews