1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Hüpnoterapeut Triin Vahter terapeudi tööst: inimene võib oma eluga teha, mida iganes ta soovib
Hüpnoterapeut Triin Vahter terapeudi tööst: inimene võib oma eluga teha, mida iganes ta soovib

Hüpnoterapeut Triin Vahter terapeudi tööst: inimene võib oma eluga teha, mida iganes ta soovib

Rikardia hüpnoterapeut, life coach & sõltuvusnõustaja Triin Vahter leidis tee terapeudi ametini läbi isikliku kogemuse. Varasemalt erinevaid massaažitehnikaid praktiseerinud Triin märkas, et massaaži käigus tulid klientidel pinnale mitmed muud pinged ja muremõtted. Kuna ta on terve elu olnud hea ja tasakaalukas kuulaja, soovis ta seda oskust arendada ning pakkuda klientidele terviklikumat teenust. „Minu jaoks on kõige paeluvam see hetk, kui inimene avastab, et võib oma eluga teha, mida iganes ta soovib,“ sõnab Triin.

Minu jaoks on kõige paeluvam see hetk, kui inimene avastab, et võib oma eluga teha, mida iganes ta soovib.

Teekond terapeudi töö juurde

Triin leidis tee terapeudi ametini läbi isikliku kogemuse. Ta alustas oma teekonda praktiseerides erinevaid massaažitehnikaid. Triin märkas, et massaaži käigus tulid klientidel pinnale mitmed muud pinged ja muremõtted, eriti kui inimene lõõgastus ja tekkis usaldus. Kuna ta on terve elu olnud hea ja tasakaalukas kuulaja, soovis Triin seda oskust veelgi arendada ning pakkuda klientidele terviklikumat teenust. „Minu eesmärgiks oli luua turvaline koht, kus klientidel oleks võimalik maandada nii füüsilisi kui ka emotsionaalseid pingeid. Otsustasin õppida hüpnoosi ja life coachingut, kuna sarnaselt massaažile eeldab hüpnoos sügavat lõõgastust,“ selgitab ta.

Minu eesmärgiks oli luua turvaline koht, kus klientidel oleks võimalik maandada nii füüsilisi kui ka emotsionaalseid pingeid.

Triin Vahter. Foto: Jane Vogt

Triin toob välja, et kõige paeluvam on terapeudi töö juures see hetk, kui inimene avastab, et võib oma eluga teha, mida iganes ta soovib. Ta ei pea olema see, kelleks teda vanemad kasvatasid, ega vastama mitte kellegi ootustele peale omaenda. „See on hetk, kui inimene saab aru, et ta ongi täiuslikult ebatäiuslik ja see on uskumatult võimas. Muidugi võib see hetk olla mõru-magus, sest paljud on pidanud aastakümneid võitlema iseendale seatud või teiste poolt loodud illusioonidega.“

Kuidas mõista, millist teraapiat inimesel vaja on?

Esmalt on Triinu sõnul oluline tunnetada enda vajadusi ja eesmärke. Erinevad teraapiameetodid sobivad erinevatele inimestele, eesmärkidele ja probleemidele. Teiseks soovitab ta usaldada oma sisetunnet. „Kuigi on palju häid terapeute, on iga inimene erinev, ning see terapeut, kes sobib su sõbrale, ei pruugi olla just sinu jaoks õige valik,“ lausub ta ja lisab, et samuti tasub arvestada, et teraapia on protsess, ning see, mis võib praegu sobida, ei pruugi olla sulle hiljem ideaalne. On täiesti aktsepteeritav vahetada teraapiameetodit või terapeuti vastavalt oma arengule ja vajadustele.

On täiesti aktsepteeritav vahetada teraapiameetodit või terapeuti vastavalt oma arengule ja vajadustele.

Kuidas Chi Nei Tsang kõhuteraapia meid igapäevases elus aitab?

Triin toob välja, et Chi Nei Tsang on pärit Hiinast ja tegemist on kõhuteraapiaga, mis keskendub emotsionaalsete blokeeringute vabastamisele kõhu piirkonnas. Taoistlikud mungad usuvad, et iga organ hoiab endas erinevaid emotsioone. See meetod aitab tasakaalustada energiat, parandada seedimist ning vabastada stressi ja emotsionaalseid pingeid, toetades üldist heaolu. „Chi Nei Tsang ühendab endas juhendatud hingamise ja viie elemendi teoorial põhineva massaaži, aidates vabastada organitesse talletunud negatiivseid emotsioone. Chi Nei Tsang paelub mind eelkõige seetõttu, et see loob tugeva sideme ja koostöö kliendi ning terapeudi vahel,“ selgitab ta.

Taoistlikud mungad usuvad, et iga organ hoiab endas erinevaid emotsioone.

Teostades massaaži, hingab Triin koos kliendiga sama rütmi järgi ning tunneb tegelikult tema emotsioone. Ei ole harv juhus, kui kliendi sees on nii intensiivne kurbus, et see liigutab ka Triinu ennast pisarateni. „Mõnel kliendil võib olla raske olla oma tunnetega kontaktis, kuid mina suudan neid siiski enamasti tajuda ja mõista. Peale kõhuteraapiat on alati huvitav neid emotsioone ja nende juurpõhjuseid arutada.“

Triin Vahter. Foto: Jane Vogt

Hüpnoosi kasutatakse mitmetest probleemidest, soovimatutest käitumismustritest ja sõltuvustest vabanemiseks

Triin selgitab, et lihtsalt öeldes on hüpnoteraapia kombinatsioon nõustamisest, coachingust ja hüpnoosist, mis aitab luua teadlikke ja alateadlikke muutusi inimese käitumises ja mõttemustrites. Hüpnoos on inimese täielikult loomulik sügavalt lõõgastunud meeleseisund, mida kogeme mitmeid kordi päevas. Kõige lihtsamini saab märgata hüpnoosis olemist just vahetult enne magama jäämist, kui oled sügavalt lõõgastunud uneeelses seisundis. „Hüpnoosi kasutatakse laialdaselt mitmetest probleemidest, soovimatutest käitumismustritest ja sõltuvustest vabanemiseks. Inimene peab ka ise olema motiveeritud ja valmis endaga tööd tegema, et saavutada püsivaid tulemusi,“ sõnab ta ja lisab, et meie alateadlik meel hoolitseb asjade eest, millele me igal hetkel ei keskendu nagu hingamine, südametöö, motoorika ja muud igapäevased harjumuslikud tegevused, millele me tähelepanu ei pööra. See võimaldab meil ellu jääda ja igapäevaselt toime tulla. Samal ajal kui alateadvus taustal töötab, tegeleb teadlik meel mõtlemisprotsesside, hinnangute ja otsustega. Omastame teadlikult ja teadmatult pidevalt uut informatsiooni, mis salvestub alateadvusse ja meid mõjutab. Hüpnoosiseisundis töötab alateadvus uneseisundile sarnaselt ilma teadliku meele sekkumiseta. Hüpnoteraapias kutsutakse hüpnoosiseisund kunstlikult esile erinevate hüpnoositehnikatega. „Suunan kliendi kujutlusvõimet nii, et korraks justkui tõstetakse teadlik meel kõrvale. Klient pääseb kergemini ligi oma probleemi juurpõhjustele ning saab need alateadlikul tasandil enda jaoks ümber mõtestada,“ lausub ta.

Triin toob välja, et hüpnoteraapia ajal sisendatakse alateadvusesse kliendi poolt sõnastatud positiivsed sisestused, mis aitavad kliendil paremini oma probleemi hallata. „Klient säilitab täieliku kontrolli kogu seansi kestel, tal on võimalus seanss igal hetkel peatada ning pärast hüpnoosist väljumist mäletab ta enamasti kõike, mis seansi ajal toimus.“

Hüpnoteraapia sisaldab Triinu sõnul kliendi ja terapeudi vahelist vestlust, et selgitada välja probleemi juurpõhjused ja kokku leppida soovitud sisestused, mille järel kutsutakse esile sügav lõõgastus ehk hüpnoos. Hüpnoosiseansi heli lindistatakse kliendi jaoks ja on kliendile alati kättesaadav ja järelkuulatav, et veelgi enam kinnistada soovitud muutuseid. „Seanss toimub mugavas ja privaatses õhkkonnas ning on täielikult konfidentsiaalne. Kokku lepitakse ka edasine tegevusplaan ja tagasiside küsimine/andmine,“ selgitab ta.

Hüpnoteraapia sisaldab kliendi ja terapeudi vahelist vestlust, et selgitada välja probleemi juurpõhjused ja kokku leppida soovitud sisestused, mille järel kutsutakse esile sügav lõõgastus ehk hüpnoos.

Levinumad hüpnoosipõhjused on:

  • hirmudest vabanemine;
  • probleemid seksuaalsusega;
  • ärevus või depressioon;
  • sõltuvused;
  • tervise- ning kaaluprobleemid;
  • traumakogemused.

Triin tõdeb, et tegelikult on hüpnoosi kasutusala aga väga lai ja mitmekülgne. „Hüpnoos on samm sinu enesearengu teekonnal kus kõik lahendused ei pruugi tulla esimese seansiga. See oleneb sellest, kui sügav on sinu probleem ning, mis selle alt veel välja võib kooruda. Anna endale aega ja usalda protsessi,“ soovitab ta.

Hüpnoos ei sobi:

  • südame- ja epilepsiahaigetele;
  • psüühikahäiretega inimestele;
  • psühhoosihoogude ja skisofreenia all kannatavatele inimestele.

Miks minna teraapiasse?

Triin toob välja, et hea tervise hoidmine on alati parem kui hiljem tervenemiseks pingutamine. „Mulle meeldib eriti see, et viimasel ajal on inimesed hakanud tulema juba ennetavalt, lihtsalt oma elule peegeldust saama. Mõnikord piisab sellest, et keegi kuulab ja peegeldab tagasi, näidates, et tegelikult on kõik korras,“ lausub ta ja lisab, et samuti on mõistlik tulla siis, kui miski hakkab elu segama – olgu selleks trauma, stress, segav muster või harjumus. „Tihti tulevad inimesed kõhuteraapiasse (CNT) alates seedeprobleemidest kuni stressi ja traumakogemuseni välja. Sõltuvusnõustamisele võivad tulla ka näiteks sõltlase lähedased tuge saama.“

Hea tervise hoidmine on alati parem kui hiljem tervenemiseks pingutamine.

Triin Vahter. Foto: Jane Vogt

Kuidas vabaneda sõltuvustest?

Esimene samm sõltuvusest vabanemise teel on Triinu sõnul tunnistada oma jõuetust sõltuvuse ees ning mõista, et see kontrollib sinu elu. See on ühtlasi kõige raskem samm, sest see nõuab ausat enesevaatlust ja valmisolekut võtta enda elu eest vastutust. Sõltuvusest taastumine on pikk protsess, mis nõuab suurt tööd, julgust ning pühendumist. „Sõltuvusest terveks saamine ei ole võimalik kiirelt või “nipsust”, sest kuigi soov või võime tarbimist lõpetada võib tekkida, jääb alles valu või põhjus, miks üldse sõltuvusainet tarbiti. Sageli võib tekkida uus sõltuvus või muu tervise probleem. Sõltlane peab olema valmis muutma kogu oma elustiili, tegelema emotsioonidega ja õppima neid ära tundma, samuti vastama oma tõelistele vajadustele,“ selgitab ta.

Esimene samm sõltuvusest vabanemise teel on tunnistada oma jõuetust sõltuvuse ees ning mõista, et see kontrollib sinu elu.

Triinu nõuanded, mida inimene ise enda heaks ära teha saab:

  • Tule oma peast välja ja kuula oma keha ning usalda sisetunnet.
  • Regulaarselt reflekteeri oma päeva, mõtteid, tundeid. „Kirjalikult ja paberile. Esita endale küsimusi, aju armastab küsimusi ja hakkab neile kohe vastuseid otsima. Ei ole mõtet küsida a’la “Miks mina?” või “Miks minu elu nii halb on?” vaid “Kuidas ma saaksin teha paremini?”. Probleemi pidev ketramine lahendusi ei too, pigem esitatakse sellega pidevalt oma ajule ja alateadvusele “tellimus”, et selline probleemne elu ongi turvaline ja mugav. Mida mõtled, seda lood,“ tõdeb ta.
  • Märka kuidas sa endaga ja endast räägid. Sinu sisekõne peegeldub ka väljapoole.
  • Hakka endale lubama oma tundeid. „Sulle ei pea need meeldima ja sa ei pea neid isegi esialgu aktsepteerima aga palun ära mata neid kuskile enda sisse. “Maetud” tunded leiavad pahatihti väljapääsu mõne füüsilise või vaimse tervise häirena. Ela (turvaliselt) välja ja tunne kaotab oma jõu,“ toob Triin välja.
  • Märka oma progressi. „Tehes regulaarselt oma elu kohta vahekokkuvõtteid, saad hinnata, kas liigud õiges suunas. See aitab sul märgata saavutusi ja õppetunde ning vajadusel oma samme korrigeerida. Aastavahetuse periood on selleks suurepärane aeg, kuid lisaks võiks aasta jooksul paigutada kalendrisse veel mõned regulaarsed vahepunktid, et teha tagasivaateid ja jälgida oma edusamme,“ lausub ta.
Head Uudised GoodNews