1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Nõuanded! Kuidas reisil mediteerida?
Nõuanded! Kuidas reisil mediteerida?

Nõuanded! Kuidas reisil mediteerida?

Foto: Shutterstock

21. sajandil veedab enamik inimesi palju aega teel – kodu ja töö, kodu ja kaubanduskeskuse vahel. Vahepealne sõiduks kuluv aeg võib tekitada nüriduse, võõrandumise ja kurnatuse tunde, ent kui õppida seda tühja aega ära kasutama, võib see tunduda lausa ootamisväärsena.

Ootamine on elamise osa ja kannatamatus kuulub tänapäeva elu pingetekitajate hulka. Harjume liikuma teatavas tempos ja kui kõik ei laabu ootuspäraselt, võib see meid endalegi üllatavalt närvi ajada. Kuidas kasutada ooteaega kasulikult ja lõõgastavalt? Avaldame Christina Rodenbecki raamatust “Tegusate inimeste abimees – meditatsioon” lihtsad eneseabivõtted, mis aitavad teel olemise ajal meelerahu leida.

Reisimisega kaasas käiv ootamine on võimalus 

Reisides oleme sunnitud olema kannatlikud ootesaalis, rongis või lennule registreerimise järjekorras. Kui järgmine kord reisil olles peatute ja enda ümber ringi vaatate, võite huviga jälgid, kuidas keegi sunnitud ootamisega toime tuleb. Iga päev töö ja kodu vahel sõitjad on leidnud aja täitmiseks oma meetodi: raamat, ajaleht, arvuti või siis väike tukastus. Sellegipoolest, tarvitseb vaid rongil veidi hilineda, kui hakkavad ilmnema ärrituse märgid. Harvem reisivad inimesed vähem kannatlikud ja neid võib iga pisiasi endast välja viia. Aga neile, kes mediteerima õpivad, on viivitus võimalus – sunnitud ootamine annab väärtusliku aega.

Mediteerimist võib harjutada igal pool 

Mediteerimist võib harjutada igal pool ja igal ajal. Tehke seda rongis, ootesaalis või takso tagaistmel. Eeskätt on soovitav teha seda siis, kui märkate, et hakkate ärrituma. Niipea kui tunnete, et vererõhk tõuseb, hingake sisse ja laske pinge väljahingamisega välja. Peatuge, kontrollige oma hingamist ja laske meelel selgineda.

Mediteerimine aitab lihtsalt olla 

Kui teil õnnestub mediteerimise abil õppida ootamist koguni nautida, olete sellest juba väga palju kasu saanud. Hakkate nägema ootamises pigem võimalust kui stressitekitajat. Mediteerimise puhul on osaliselt tegemist oskusega, kuidas lahti lasta oma egost, ootustest ja muredest ning lihtsalt olla. Ent lihtsalt olemine on raske. Seda on vaja harjutada. Lihtsalt olemise puhul on osaliselt tegemist sellega, et hoidutakse hinnangute andmisest. Mõtisklege selle üle ja te mõistate, et kus iganes olete ja mida iganes teete, kulub hulk energiat ümbritseva hindamisele, olgu tegemist inimeste, helide, asjade või lõhnadega. Proovige harjutada teadvustamist, aga ilma hinnangut andmata.

Kuidas oodates mediteerida?

Mahendage oma pilku, kui midagi silmitsete. Sõltuvalt keskkonnast võite valida näiteks lõhna, eseme või heli, millele keskenduda. Lõhn võib olla huvitav mediteerimise objekt, kui juhtute ootama pagaritöökoja kõrval, raske, kui seisate bussipeatuses prügikasti kõrval. Siin on sulle juhised, kuidas oodates mediteerida.

  1. Hingake, lõdvestage keha. Laske pilgul fookusest välja minna.
  2. Hakake tähele panema lõhnu enda ümber – mida on kindlasti palju, nii meeldivaid kui ebameeldivaid.
  3. Viige tähelepanu ninaotsale ja kujutlege, kuidas lõhn sõõrmete kaudu siseneb ja hakkab kehas ringi liikuma nagu uduvine. Iga hingetõmbega tõmmake lõhna endasse, kuni täitute sellest. Nüüd olete teid ümbritseva lõhnaga üks.
  4. Kui hakkate mõtlema, et see lõhn on “kohutav” või “meeldiv”, laske sel mõttel endasse tulla ja siis taas minema hõljuda.
  5. Kui olete valmis, tooge pilk uuesti fookusesse.

Mediteerimine teel

Teel olles tuleb pidavalt ette tühje hetki – ja enamik meist on iga päev mõnda aega teel. Üllataval kombel võib sõitmine anda suurepärase võimaluse pisut vaikselt mediteerida. Järgmine kord näiteks rongis olles vaadake enda ümber ringi ja pange tähele, kui paljudel inimestel on silmad suletud – ometi paistavad nad ärkavat silmapilkselt, kui rong nende jaama saabub. Võite rongis teha omamoodi kerget mediteerimist, et säilitada terav ärksus. Ilmselt ei soovi te minna süvaseisundisse, kui sellest välja tulles võib selguda, et teie kott on ära napsatud. Mil iganes mediteerite, peaksite säilitama teatava erksuse.

Jaamas ootamine 

  1. Seiske või istuge, pilk ette ja pisut alla suunatud.
  2. Hingake sügavalt sisse ja suu kaudu välja. Välja hingates lõdvestage huuled, lõug ja õlad. Tunnetage, kuidas pinge libiseb teist välja: läbi suu, sõrmeotste ja jalataldade. Laske sel valguda nagu õlil maapinda, kuhu see imendub.
  3. Korrake paar korda.

Rongis või bussis 

  1. Istuge või seiske, pilk alla ja pisut paremale suunatud.
  2. Hingake nina kaudu sügavalt sisse ja hästi aeglaselt välja. Tehke nii paar korda ja lõdvestuge teadlikult. Kui seisate, kõverdage pisut põlvi.
  3. Kuulake rongi või bussi rütmi.
  4. Tunnetage oma kehaga liikumist. Õõtsutage pööretega pehmelt kaasa.
  5. Ärge katkestage hingamist. Püsige lõdvestunud olekus. Tunnetage oma keha.
  6. Tunnetage soojust, mida genereerite üle kogu keha ja pisut ka keha ümber.
  7. Väljuge oma peatuses.

Head lugejad, soovin teile rõõmsat ja rahulikku nädalavahetust ning uuel töönädalal ooteaegade hästi ära kasutamist. Meditatsioon pakub head võimalust lõdvestuda meelerahu saavutada. Katsuge leida mõni hetk, et ennast koondada ja oma sisemusega ühendus leida, ning te veendute, et mis iganes tormid teid ka ei raputa, vaibuvad need peagi leebeks tuulehooks. Mediteerimine ei tähenda üksnes kinnisilmi lootusasendis istumist – mediteerida on võimalik igal ajal, igas kohas ja meeleolus.

Monika Kuzmina Peatoimetaja