1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Mis iseloomustab rahvuslikku eliiti? Ülo Vooglaid selgitab
Mis iseloomustab rahvuslikku eliiti? Ülo Vooglaid selgitab

Mis iseloomustab rahvuslikku eliiti? Ülo Vooglaid selgitab

Ülo Vooglaid on raamatu „Elanikust kodanikuks“ vahele koondanud oma käsitluse inimesest ja ühiskonnast, teisalt aga peegeldab see autorit ennast, tema maailmavaadet, leppimatust rumaluse ja harimatusega.

Avaldame raamatust katkendi, mis räägib rahvuslikust eliidist.

Rahvuslik eliit

Igas valdkonnas tõusevad mõned inimesed eriliselt esile püsivuse ja visaduse, võimekuse ja järjekindlusega. Nii on kunstis, spordis, majanduselus ja mujal. Need inimesed moodustavad vastava valdkonna eliidi.

Rahvusliku eliidi moodustavad inimesed, kes pühenduvad avaliku huvi teenimisele.

Juba Vana-Roomas oli eliidi hulka kuulumine aade. Keskajal moodustasid eliidi rüütlid ja aadlikud, kes kaitsesid kuningat, riiki, ennast ja alamaid vaenlase eest, aga kaitsesid ka au ja väärikust, õigust olla iseendaks. Aadlike kõlbelised arusaamad pidid olema selged, arusaadavad ja mõeldud kõrvalekaldumatult täitmiseks. Oma kohustuste vääramatu ja täpne täitmine oli kõlbelise oleku kriteerium. Väga selgelt teati sedagi, mis on au ja ka häbi. Nendel aegadel oli teiste inimeste solvamine täiesti lubamatu.

Oma kohustuste vääramatu ja täpne täitmine oli kõlbelise oleku kriteerium.

Millised siis on rahvusliku eliidi tunnused?

Rahvuslikku eliiti iseloomustab vääramatu soov olla (mitte näida) nõudlik, täpne, asjatundlik, osavõtlik ja hooliv.

Rahvuslik eliit tahab teenida avalikku huvi, usub, et ajab (teeb) õiget ja vajalikku asja, on ohvrimeelne, moraalselt tundlik, mõõdukas, õiglane, kõlbeline eeskuju, ettevaatlik, ustav, tahtekindel, pühendunud, vaimselt ärkvel, avatud pidevaks enesetäiendamiseks, vastutav ja vapper.

Head Uudised GoodNews