1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Miks on oluline mõelda iseseisvalt?
Miks on oluline mõelda iseseisvalt?

Miks on oluline mõelda iseseisvalt?

Igatsus saada paremaks inimeseks ja õppida ennast tundma on sügavalt inimlik. Raamat “Kuidas omandada vaimsed supervõimed” sisaldab tööriistade kogumit, mis aitab muuta elu lihtsamaks.

Foto: Shutterstock.com

Raamatu autor Hendrik Fexeus on üks populaarsemaid avalikke esinejaid Rootsis. Fexeus kirjutab raamatus iseseisvalt mõtlemise olulisusest. Avaldame raamatust katkendi.

Mõtle iseseisvalt 

Loovate ideede genereerimise populaarne viis on ajurünnak. Põhimõte on selles, et kogunetakse ja paisatakse välja võimalikult palju ideid neid kritiseerimata ja järjestamata. Alles hiljem hakatakse pakutud mõtteid lähemalt uurima ja nende mõistlikkust hindama.

Ajurünnakud toodavad vähem loovaid mõtteid

Nüüdisajal osutab kõik järjest rohkem sellele, et tegelikult toodavad ajurünnakud vähem loovaid mõtteid, kui igaüks eraldi välja nuputada suudaks. Üks võimalik seletus on, et kui inimene töötab üksi, vastutab ta ainsana tulemuse eest. Hea tulemuse korral pälvib ta kogu au ning ka halb tulemus häbistab vaid teda. Niipea kui probleemiga hakatakse tegelema hulgakesi, nõrgeneb personaalne ind. Ühest küljest jaotub edu puhul au kogu rühmale, teisalt saab ka edutuses alati süüdistada teisi. Maailmas tehtud uuringud näitavad, et üksi olles pühenduvad inimesed oma tööle rohkem, nad on siis usinamad ja loovamad kui rühmas.

Maailmas tehtud uuringud näitavad, et üksi olles pühenduvad inimesed oma tööle rohkem, nad on siis usinamad ja loovamad kui rühmas. 

Millal koguneda ajurünnakuks? 

See ei tähenda, et rühmamõtlemine on halb, kuid ajurünnakuks tasub koguneda alles siis, kui kõik osalejad on enne proovinud probleemi omaette lahendada. Lähtepunktiks saavad ideed ja mõtted, millele on tuldud iseseisvalt, rühmas võivad need viia uute lahendusteni – kui keegi ei ole seni veel üksinda head lahendust leidnud.

Head Uudised GoodNews