1. Avaleht
  2. Hingele
  3. LISATUD HARJUTUS, KUIDAS ANDESTADA! Kui andestad, ravid viha ja valu!
LISATUD HARJUTUS, KUIDAS ANDESTADA! Kui andestad, ravid viha ja valu!

LISATUD HARJUTUS, KUIDAS ANDESTADA! Kui andestad, ravid viha ja valu!

Ajal, mil paljud raamatud keskenduvad õnne välisele tegurile, kirjeldab Marci Shimoff koos Carol Kline’iga oma raamatus “Lihtsalt õnnelik” õnne loomist oma sisemuses – seal, kus see ka tõeliselt loeb. Antud raamatust leiad seitse lihtsat ja praktilist sammu, mis hoolimata välistest tingimustest aitavad kogeda sügavat ja kestvat õnne.

Raamatu peatükis “Südame tugisammas – lase armastusele juhtida” räägitakse tänulikkusest, sõbralikkusest ja andestamisest. Mõnikord on raske lasta armastusel juhtida, eriti siis, kui oleme haiget saanud. Kuid olenemata sellest, kas haav on suur või väike, pole tõeliselt õnnelik võimalik olla enne, kui oleme andestanud, on raamatu autor veendunud.

Miks siis andestada? 

Paljud arvavad, et nendega valesti käitunud inimese suhtes viha, ärrituse ja solvumise tundmine on viis neid karistada – kuid see on hoopis vastupidi! Nende emotsioonide talletamine on nagu mürgi võtmine lootuses, et see teeb teisele inimesele haiget. Kui andestad, ravid viha ja valu ning oled võimeline jälle armastusel end juhtida lasta. See on nagu südame suurpuhastus.

Miks on nii raske andestada? 

Siin on viis peamist põhjust. Kas mõni neist tuleb tuttav ette?

  • Arvame, et andestamine tähendab halva käitumise heakskiitmist.
  • Arvame, et andestamine tähendab, et peame selle inimese oma ellu tagasi võtma.
  • Arvame, et selle inimese vastu viha tundmine annab meile mingi kontrolli, jõu või tugevuse.
  • Tunneme, et andestades võime uuesti haiget saada.
  • Soovime solvajat karistada.

Raamatu autori sõnul on need kõik ebatäpsed. Andestamise puhul ei ole tegemist inimese või inimestega, kellele andeks antakse – tegemist on kingitusega, mida teed endale, ja mis aitab su südamel vabaneda kokkutõmbunud olekust. Kui andestad, vabastad mürgise solvumise ja viha, mida südames kannad ning vabastad end lõpuks ometi, et eluga edasi minna.

Tiibeti munkade lugu 

On olemas üks hästituntud budistlik lugu, mis kirjeldab seda mõtet täiuslikult:

Kaks Tiibeti munka kohtuvad aastad pärast vabanemist vangist, kus neid piinati.

“Kas sa oled neile andestanud?” küsib esimene.

“Ma ei andesta neile iialgi!” vastab teine.

“Aga,” ütleb esimene munk, “tundub, et siis oled sa ikka veel vangistuses, või mis?”

Andesta enda pärast 

Pea meeles, et andestamine pole juhtunud kustutamine. Eva Kor, kes elas üle Auschwitzi, andestas avalikult natsidele, kes olid tapnud tema perekonna ning teda ja tema kaksikõde meditsiinilistes eksperimentides katsejänestena kasutanud. Andestamine polnud mõeldud selleks, et natsid lunastada – see lihtsalt kergendas valu ja viha koormat, mida Eva oli kaua endast kandud. Ta ütles andestamise kohta järgmist:

“Usun kogu hingest, et igal inimolendil on õigus elada minevikuvaluta. Enamike jaoks on andestamisel suur takistus, sest ühiskond eeldab kättemaksu … Peame ohvreid austama, kuid mõtlen tihti, kas minu surnud lähedased sooviksid, et elaksin elu lõpuni valu ja vihaga.

… teen seda iseenda jaoks. Andestamine pole midagi enamat kui enese tervendamine ja võimendamine. Nimetan seda imerohuks. See on tasuta, mõjus, sellel pole kõrvalmõjusid. 

Praktiline andestamise protseduur 

Siin on harjutus, mis võib sind juhatada läbi andestamise protseduuri.

  1. Istu kusagil, kus sind ei segata.
  2. Sulge silmad ja mõtle kellelegi, kelle suhtes südames viha, raevu või solvumist kannad.
  3. Hinga paar korda sügavalt sisse ja lase endal lihtsalt tajuda tundeid, ilma et peaksid nende suhtes midagi ette võtma. Lihtsalt pane neid tähele.
  4. Nüüd mõista, et selle inimese valusat tegu ei saa muuta. See oli minevikus ning praegu pole võimalik midagi teha, et seda mõjutada. Tunne selle lõplikkust.
  5. Mõista ka seda, et inimene ei pruugi kunagi muutuda. Ta on, kes ta on. Hinga paar korda sügavalt sisse, kui lepid selle tõega.
  6. Nüüd näe, et see inimene on selline, nagu ta on – ja tegi seda, mis iganes ta tegi -, sest tal endal on valus, midagi puudu, ta on veidi haavatav. Ta ei pruugi seda ise taibatagi. Inimesed teevad teistele haiget seepärast, et neil endal on valus. Vaata neid kaastundlikul pilgul, et leida nende kannatused. Kujutle, et nad on nagu lapsed, kellel on valus ja kes elavad teiste peal enda valu välja. Kas tunned nende suhtes kaastunnet?
  7. Istu mõni minut või paar vaikselt ja lihtsalt tunne avardumist – ükskõik, mil määral -, mida kaastunne südamele toob.

MÄRKUS: See on normaalne, kui tunned jätkuvalt viha; selle harjutuse ülesanne on alustada südamevalu vabastamisega, mitte vabandada teisi nende käitumise pärast. Korda seda harjutust, kuni tunned südames muutust. Andestamisvõime areneb, kui tunned rohkem kaastunnet.

Monika Kuzmina Peatoimetaja