1. Avaleht
  2. Hingele
  3. OSHO 14 MÕTLEMAPANEVAT IDEED! Kuidas leida tee vabadusse?
OSHO 14 MÕTLEMAPANEVAT IDEED! Kuidas leida tee vabadusse?

OSHO 14 MÕTLEMAPANEVAT IDEED! Kuidas leida tee vabadusse?

Vabaduse tee on täis küsimusi ja ebakindlust. Kas üldse on võimalik tõepoolest teada, kes me oleme? Kas meie elul on kindel siht või oleme siia sattunud juhuslikult? Milline peaks oleme meie panus, kelleks me peaksime saama, mida looma ja mida jagama?

Üks meie aja provokatiivsemaid mõtlejaid, Osho, esitab raamatus “Mõistmise raamat” inimesele väljakutse mõista maailma ja iseennast uuel ning radikaalsel moel. Esimene samm mõistmise poole on tema sõnul seada küsitavuse ja kahtluse alla kõik, mida meile on õpetatud: ainult seniseid uskumusi ja eelarvamusi kahtluse alla seades on inimesel võimalik avastada omaenda ainulaadne hääl.

Osho õpetused ei hooli kategooriatest ja hõlmavad teemasid üksikisiku elumõtteotsingust kui tänapäeva ühiskonna ees seisvate põletavate sotsiaalsete ja poliitiliste küsimusteni. Oshot teatakse ka revolutsioonilise panuse lisajana meditatsiooniteadusesse, tema lähenemine arvestab tänapäeva inimese kiire elutempoga. Osho ainulaadsed aktiivse meditatsioonitehnikad on loodud nii, et inimene vabaneks kõigepealt kehasse ja vaimu kogunenud stressist ja võiks seejärel kergemini kogeda mõtetest vaba ja lõdvestunud meditatsiooniseisundit.

Hea lugeja, jagame sinuga Osho mõtlemapanevaid ideid raamatust “Mõistmise raamat”, mis räägib vabaduse tee leidmisest. Head inspireerivat lugemist! Saagem vabaks, olgem vabad!

  1. Inimene on nagu puu – tema juured on maas ja tal on võime õitseda. Inimene, nagu puugi, vajab juuri – ja juures saavad olla ainult maapinnas. Puu vajab taevast, mille poole kasvada, et areneks võimas lehestik ja tuhanded õied. Alles siis on puu tervik, alles siis tunneb ta olulist ja tähenduslikku ning elu muutub tähtsaks.
  2. Kui keha ja hing annavad teineteisele käe ja tantsivad koos, siis saad nautida kõike selles elus, nii välis kui ka sisemist.
  3. Tegutse südamega ja nii intensiivselt kui võimalik. Leige suhtumisega tehtu ei valmista kunagi rõõmu. Tervikuna tehtud tegu toob rõõmu. Ka tavaline, lihtne tegu,  mis on sooritatud täie intensiivsusega, paneb olemise sügavast rahulolust kiirgama. Ja iga leige suhtumisega tehtud tegu, ükskõik kui hea, toob häda.
  4. Tervik olla on hea, lõhestunud halb. Lõhestunult kannatate, tervikuna tantsite, laulate ja pidutsete.
  5. Ärge vältige äärmusi ega valige üht äärmust. Olge mõlemale poolele avatud – see ongi tasakaalustamise kunst ja saladus. Olge mõnikord lõpmata õnnelik ja teinekord lõpmata kurb, kummalgi on omad võlud. Elus on nii suur valu kui ka suurt naudingut. Valu ja nauding on sama mündi kaks külge. Kui üks ära jätta, kaob ka teine. Positiivne ja negatiivne käivad koos, vältimatult koos, lahutamatult koos. Nad on sama energia kaks poolt. Me peame mõlemaga leppima.
  6. Olge tingimusteta see, kes te olete. Ei mingeid aga’sid – olge teie ise, sest te olete terve ja tervik. Kõik vead kaovad, kui leiate vabaduse. Väljendage ennast hirmu tundmata paljudel viisidel. Karta pole midagi, keegi ei hakka teid kiitma ega laitma. Väljendades oma olemist kõige tõesemal viisil, selle loomulikus voolus, saate tasu otsekohe; mitte homme, vaid täna, siin ja praegu.
  7. Teid karistatakse vaid juhul, kui lähete vastuollu oma loomusega. Ent see karistus tuleb kasuks, sest annab märku, et olete oma loomusest eemaldunud, eksiteele sattunud – tulge tagasi. Karistus ei ole kättemaks. Karistus on püüd teid äratada – mida sa teed? Midagi on valesti, miski hakkab teile endale vastu. Sellepärast tunnetegi valu, ärevust ja ahastust.
  8. Kui teil on midagi, mis pakub rõõmu, rahu, ekstaasi, siis jagage seda. Ja pidage meeles, et jagamisel ei ole tagamõtet. Jagamine täidab teid rahuloluga. Jagamine ise on rõõm, selle taga ei ole ühtegi teist eesmärki.
  9. Te peate õitsema. Teie peamine eesmärk on õitseda, saada täielikult ärksaks ja teadlikuks.
  10. Ahnus on eksistentsiaalne haigus. Teil piisab ahnuse olemuse mõistmisest. Te ei pea vabanemiseks midagi muud tegema; probleemi lahendab ainult mõistmine. Kui te olete universumiga kooskõlas, siis olete tervik; kui mitte, siis olete tühi. Ja sellest tühjusest tulebki ahnus – ahnus on tühimiku täitmine raha, majade, mööbli, sõprade, armukeste ja ükskõik millega, sest tühjusega ei saa elada.
  11. Väga raske on leida õnnelikku inimest, sest keegi ei täida õnne tingimusi. Esiteks peab jätma kõik võrdlused. Jätke kõik rumalad ideed parem ja halvem olemisest, te ei ole kumbagi. Te olete lihtsalt teie ise! Teist samasugust ei ole olemas, mitte kellegagi ei saa võrrelda. Siis jõuategi koju.
  12. Rahu peab tantsima ja vaikus lauma. Kui teie sügavaim äratundmine ei avardu naeruks, siis on midagi ikka puudu. Midagi peab veel ette võtma.
  13. Armastus muudab inimese loovaks Kui armastust pole, siis hakkab inimene hävitama.
  14. Leppige iseendaga. Austage ennast. Laske loomusel võtta oma suund. Ärge sundige, ärge tõrjuge. Kahelge – sest kahtlemine pole patt, see on märk intelligentsusest. Kahelge ja küsige nii kaua, kuni saate vastuse. Kes otsib, see leiab. See on täiesti kindel, see on alati nii olnud. See, kes tõeliselt otsib, ei jää kunagi tühjade kätega.

Vaata, milliseid Ohso raamatuid on eesti keelde veel tõlgitud!

Monika Kuzmina Peatoimetaja