1. Avaleht
  2. Hingele
  3. NÕUANDED I Kuidas ennast kodus muusika abil väestada saab?
NÕUANDED I Kuidas ennast kodus muusika abil väestada saab?

NÕUANDED I Kuidas ennast kodus muusika abil väestada saab?

4.-7. augustil toimub Adila puhkekeskuses Ühenduses High on Life Festival, kus esimesel õhtul esineb ansambel „Helisevad Sõsarad.“ “Helisevad Sõsarad” on lauluõdede kooslus, keda ühendab armastus laulu, muusika ja koosloomise vastu. Ansambel esitab südant avavaid eesti-inglise-hispaania keelseid laule, mida nad on kogunud paikadest ja lauluringidest nii siin kui sealpool merd ja metsa. Samuti tuleb sekka ürgset regivärssi, mantraid ja omaenda sulest kirjutatud loomingut. Kuidas aga muusikat enesearengus ära kasutada saab ning ennast muusika abil väestada?

Kristina Antšak. Foto: Terje Atonen

Hea muusika tekitab hea enesetunde

Ansambli „Helisevad Sõsarad“ liikme Kristina Antšaki sõnul on hea muusika selline, mis tekitab hea enesetunde. Erineval muusikal ja helidel on oma sagedus ja vibratsioon, oma energia ning võime luua inimestes erinevaid seisundeid. „Siinkohal võiks endale teadvustada, kuivõrd oluline ikkagi on kuulata ja rääkida teadlikult. Lisaks helidele mõjutavad meid ka väljaöeldud sõnad, mida ei saa enam iial tagasi võtta. Valigem siis hoolega, millist helikeskkonda enda ümber loome. Oleme kõik kogenud, et mõni muusikapala tõstab meeleolu, teine mõjub ergutavalt, kolmas rahustavalt ning neljas hoopis masendavalt.  Kas me tegelikult ka mõtleme, kui palju ning mida ikkagi kuulame?  Muusika mõju on palju laiem, kui esmapilgul tundub. Nii nagu võib muusika meid madalatele sagedustele viia, nii võib see ka meeleolu tõsta ja tervendada,“ lausub ta.

Erineval muusikal ja helidel on oma sagedus ja vibratsioon, oma energia ning võime luua inimestes erinevaid seisundeid.

Kristina Antšak. Foto: Terje Atonen

Muusikat saab enesearenguks edukalt ära kasutada

Kristina sõnul on muusikat, helisid, laulmist ja häälimist tervendavatel eesmärkidel ja enesearengus ilmselt juba aastatuhandeid ära kasutatud. „Ka enda kogemuse põhjal võin öelda, et muusikat ja iseenda häält saab väga edukalt kasutada enese tervendamiseks ja enesearenguks. Mitte kunagi ei ole hilja alustada sellega. Näiteks kasvõi lihtsalt kuulates sellist muusikat, mis sind puudutab, mõjub rahustavalt, rõõmu loovalt ja südant avavalt.  Kui kuulad mitte ainult kõrvadega, vaid südamega ja isegi kogu kehaga, tunned ise ära sellise muusika, millel on sinu jaoks sobiv energeetika ja mõju,“ sõnab ta.

Muusikat ja iseenda häält saab väga edukalt kasutada enese tervendamiseks ja enesearenguks.

Kristina Antšak. Foto: Terje Atonen

Laul teeb rinna rõõmsaks

Enese muusika abil väestamiseks, soovitab Kristina valida ja kuulata muusikat teadlikult ning tunnetada, mismoodi mõjutab see enesetunnet. „Kuula kogu kehaga ja südamega. Vali muusika, mida sa hetkel vajad – rahustav, tõstev, rõõmu loov või siis jõustav, väestav. Nii palju on erinevat tervendavat muusikat – lihtsalt proovi tunnetada ja kuulata oma kogu olemusega, milline muusika sinule väestavalt ja toetavalt mõjub. Ka vaikuses on nii palju muusikat.“

Kristina annab ka nõu ise laulda ja häält teha. Alustuseks proovida kasvõi omaette oma lemmiklaulu või mantrat kaasa laulda. „Kasuta lihtsalt  enda häält ehk hääli, tuues kuuldavale erinevaid helisid, mängi oma häälega. Laula kasvõi Omi,“ sõnab ta ning lisab, et muusikal ja laulmisel on tervendav, väestav, hinge paitav ja südant avav vägi.

„Lauldes ja luues hingega ja tehes seda veel koos teistega tunned, kuidas sinusse tekib rohkem ruumi, kergust ja rõõmu, tunnetad sügavamat ühendust iseenda ja teineteisega.  Eesti vanarahvaski juba teadis rääkida, et “laul teeb rinna rõõmsaks” – see ongi see maagiline lauluvägi, mis täidab südame rõõmu ja armastusega. Laulgem siis oma südamed rõõmsaks ja avatuks,“ lausub Kristina.

Head Uudised GoodNews