1. Avaleht
  2. Hingele
  3. GOODNEWS KOHAL I Pühali suvehooaja avapeol saab näha Muteki Taiko trummikooli etteastet
GOODNEWS KOHAL I Pühali suvehooaja avapeol saab näha Muteki Taiko trummikooli etteastet

GOODNEWS KOHAL I Pühali suvehooaja avapeol saab näha Muteki Taiko trummikooli etteastet

26. mail toimub uue nimega Pühali Hea Elu Keskuses, endise nimega Adila heaolu- ja puhkekeskus, suvehooaja avapidu. Peaesinejaks on Trad.Attack!. Sündmusel saab näha ka Muteki Taiko trummikooli etteastet.

Taikotrummide mäng ühendab füüsilise jõu, rütmi ja vaimse keskendumise

Eesti tuntuim naistrummar ning Muteki Taiko trummikooli asutaja Hele-Riin Uib-Pachel rääkis heade uudiste portaalile GoodNews antud intervjuus, et jõudis taikotrummide mängimise juurde 2009. aastal, kui Eestit külastas Jaapani taikotrummide virtuoos ICHITARO. Hele-Riin sattus juhuslikult tema trummikoolitusele ning jäi talle silma kui lihvimata teemant. „Sain kutse minna Jaapanisse Emiko Taba käe alla seda võimsat trummimängukunsti õppima. Sellest ajast peale olen võlutud taikotrummide maailmast,“ meenutas ta ja lisas, et Jaapani taikotrummide mäng on tema jaoks sügavalt tähendusrikas kunstivorm, mis ühendab füüsilise jõu, rütmi ja vaimse keskendumise. See pole Hele-Riini sõnul ainult muusika esitamine, vaid ka kultuurilise ja ajaloolise pärandi austamine.

Hele-Riin Uib-Pachel. Foto: Külli Rummel

Taikotrummid on olnud osa Jaapani kultuurist juba sajandeid

Hele-Riin selgitas, et taikotrummid on traditsioonilised Jaapani trummid, mida kasutatakse laialdaselt nii pidulikel üritustel, religioossetel tseremooniatel kui ka kaasaegsetes kontsertesitustes. Ta lisas, et “Taiko” tähendab jaapani keeles suurt trummi. „Taiko mängijad kasutavad suuri trummipulkasid, mida nimetatakse “bachi.” Mängimine nõuab palju füüsilist jõudu ja koordinatsiooni, tihti kaasneb sellega ka tantsulisi liigutusi ja kehahoiakut, mis lisavad visuaalset mõju. Taikotrummid on olnud Jaapani kultuuri osa sajandeid, nende kasutus ulatub tagasi sõja- ja religioossetesse kontekstidesse. Tänapäeval on taiko muutunud populaarseks ka väljaspool Jaapanit, sageli esitatakse neid festivalidel, teatrietendustel ja muusikakonkurssidel.“

Mängimine nõuab palju füüsilist jõudu ja koordinatsiooni, tihti kaasneb sellega ka tantsulisi liigutusi ja kehahoiakut, mis lisavad visuaalset mõju.

Muteki TAIKO Trummikool. Foto: Jane Vogt

Küsimusele, mille poolest erinevad taikotrummid tavalistest trummidest, vastas Hele-Riin, et taikotrummid valmistatakse tavaliselt õõnestatud puutüvest ja kaetakse loomse nahaga, näiteks veisenahaga. See annab trummidele rikkaliku ja sügava heli. Taikotrummid võivad tema sõnul olla väga erineva suurusega, alates väikestest shime-daiko trummidest kuni massiivsete odaiko trummideni, mis võivad olla mitu meetrit läbimõõdus. „Mängutehnika erineb enim: taikotrumme mängitakse suure jõuga ja tihti kaasneb sellega ka koreograafiline liikumine. Mängijad kasutavad suuri trummipulkasid (bachi) ja sageli seisavad püsti, liikudes energiliselt trummide ümber,“ lausus ta.

Haarates kätte taikotrummide pulgad muutub kogu su maailm ja arusaam

Hele-Riinile kui klassikalise löökpillimängija väljaõppega muusikule tähendas taikotrummide mängimine täiesti nullist uue trummimängutehnika omandamist. „See teekond on olnud värvikas ja ütleme nii, et olen alles poolel teel. Nii palju on veel õppida ja avastada.“

Muteki TAIKO Trummikool. Foto: Jane Vogt

Ta tõdes, et kuigi kõrvalt vaadates võib taikomäng tunduda lihtne, aga kui oled ise pulgad kätte haaranud ning süvenenud teemasse, siis muutub kogu su maailm ja arusaam. „Kindlasti arendab taikomäng koosmänguoskust ning teistega arvestamist, rütmitunnet, ühist hingamist, tõstab enesekindlust, aitab tõsta tuju, laeb positiivse energiaga, toob rõõmu hetkesse ning annab võimaluse seda jagada. Samuti on see minu jaoks kui meditatsioon, mis aitab puhastada pea mõtetest ning teha uus restart päevale.“

Kindlasti arendab taikomäng koosmänguoskust ning teistega arvestamist, rütmitunnet, ühist hingamist, tõstab enesekindlust, aitab tõsta tuju, laeb positiivse energiaga, toob rõõmu hetkesse ning annab võimaluse seda jagada.

Hele-Riin Uib-Pachel. Foto: Diana Unt

Taikotrummid muudavad sündmuse eriliseks mitmel viisil

Hele-Riin tõi välja, et taikotrummid muudavad sündmuse eriliseks mitmel viisil. Esiteks nende võimas ja resoneeriv heli, mis kostub kaugele, täidab kogu ruumi ja haarab publiku tähelepanu. Teiseks koreograafilised liigutused, mis muudavad esituse visuaalselt muljetavaldavaks. „Mängijate sünkroniseeritud liikumine, energiline trummimine ja jõuline kehakeel lisavad visuaalset draamat ja annavad etendusele teatraalsuse. Taikotrummid kannavad endas sügavat kultuurilist ja ajaloolist tähendust. Nende kasutamine sündmustel lisab kultuurilist rikkust ja autentsust, pidulikkust ja tseremoniaalset atmosfääri,“ selgitas ta.

Mängijate sünkroniseeritud liikumine, energiline trummimine ja jõuline kehakeel lisavad visuaalset draamat ja annavad etendusele teatraalsuse.

Hele-Riin on loonud Eestisse ka taikotrummide kooli ning ta tõi välja, et sellel suvel on toimumas Muteki TAIKO trummikooli suvelaager Pühalis 8. – 9. juulil. „See on suurepärane võimalus tulla tutvuma taikotrummidega ning veeta kaks päeva toetavas keskkonnas. Samuti alustab sügisest taas Muteki TAIKO trummikool uute liikmete vastuvõttu Tao Keskuses. Kõik on oodatud, eelneva trummimänguoskuse puudumine ei saa takistuseks.“

Head Uudised GoodNews