1. Avaleht
  2. Hingele
  3. 7 soovitust, kuidas oma vaimset tervist hoida
7 soovitust, kuidas oma vaimset tervist hoida

7 soovitust, kuidas oma vaimset tervist hoida

Piisav puhkus, tervislik toiduvalik ja eluviis, füüsiline aktiivsus… Need kõik on vaimse heaolu saavutamise ja säilitamise eeltingimused. Kuidas aga veel oma vaimset tervist hoida?

Foto: Helen Tulp

Loodusterapeut Mai-Liis Kivistik jagab seitset soovitust.

  • Püüa luua endale igapäevased rutiinid, millest kinni pead. Näiteks kohe peale ärkamist tee väikene meditatsioon, seejärel joo klaasike vett või taimeteed ja alles siis suundu vannituppa. Püüa mitte haarata kohe esimese asjana telefoni järele – usu, pikas perspektiivis muudab see paljutki!
  • Hoia oma keha aktiivsena iga päev. Selleks ei pea olema kahetunnine treening jõusaalis või pikk maratonijooks. Ka kõndimine on hea vahend keha vormis hoidmiseks ning hea enesetunde saavutamiseks. Tea oma piire ja ära üle pinguta.
  • Et ennast hästi tunda pööra tähelepanu toitudele, mis sulle annavad energiat ja mis võtavad. Toitu mitmekülgselt ja tervislikult, mida värvilisem on toidulaud, seda parem. Ära unusta ka piisavas koguses vett juua.
  • Jälgi kuhu ja kellele sa igapäevaselt oma energia suunad ning julge eemaldada need inimesed oma sotsiaalmeedia kontaktlistist, kes ei anna su elule väärtust ega rõõmu juurde. Inimesed, kes panevad sind halvasti tundma või panevad sind ennast teistega võrdlema.
  • Pane paika kindel aeg, kui veedad kvaliteetaega iseendaga, kuulates muusikat, podcaste või hoopis loodushelisid ja linnulaulu metsaserval, tantsides või kirjutades. Aeg selleks, mis sulle kõige enam meeldib.
  • Unista! Unistamine on tasuta ja see ei nõua suurt pingutust, kuid võib suuresti muuta meie meeleolu ja emotsioone terveks päevaks.
  • Jälgi, et saaksid öösel piisavalt kvaliteetset uneaega. Uni on keha võimsaim loomulik viis taastumiseks.
Head Uudised GoodNews