1. Avaleht
  2. Hingele
  3. OLEN OLEMAS I Tartusse jõudnud rändnäitus avab lugusid vaimse tervise probleemidest
OLEN OLEMAS I Tartusse jõudnud rändnäitus avab lugusid vaimse tervise probleemidest

OLEN OLEMAS I Tartusse jõudnud rändnäitus avab lugusid vaimse tervise probleemidest

Tartus, Küüni tänaval avati vaimse tervise kuul Peaasi.ee rändnäitus „Olen olemas“, kus on välja pandud anonüümselt kogutud inimeste lood, mis räägivad vaimse tervise raskustest ja viisidest, kuidas on nende olukordadega toime tuldud. Samuti tutvustab näitus vaimse tervise esmaabi viit abistamisvõtet.

Olen elanud üle kaks katset – mitte naljategemist, vaid päris katset. Depressioon diagnoositi ametlikult siis, kui Lennart Meri oli president, ja olin aastaid ja aastaid üksi oma pimedas kohas. Aitas, et kui asjaks läks, siis selgus, et ma päris üksi siiski pole. Tegelikult on meil ümber inimesi, keda reaalselt huvitab. Räägime nendega enne kui liiga hilja on, et me ei teeks pöördumatute tulemustega otsuseid,” jagab 32-aastane mees oma lugu „Olen olemas“ näitusel.

66 näitusel avaldatud lugu on kogutud suitsiidiennetuspäeva raames. Lood räägivad rasketest hetkedest ja sellest, mis on aidanud inimestel nende olukordadega toime tulla. Samuti tutvustatakse vaimse tervise esmaabi viit sammu, kuidas märgata ja toetada vaimse tervise murega inimest.

 „Soovime näituse lugudega julgustada inimesi oma murest rääkima, sest vaimse tervise raskused võivad tabad igaüht ning keegi ei tohiks häbimärgistamise hirmu tõttu jääda abita. Kuna vaimse tervise probleemidele abi otsides eelistavad inimesed esimesena pöörduda oma pereliikme, sõbra või lähedase poole, siis tutvustab näitus ka vaimse tervise esmaabi samme, mida saab vaimse tervise raskustesse sattunud lähedase abistamisel kasutada. Vaimse tervise esmaabi andmine on jõukohane kõigile, kes on läbinud vastava koolituse,” rääkis Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

  • Rändnäitus „Olen olemas“ on varasemalt välja pandud Võrus, Viljandis ja Paides. Tartus on näitus avatud kuni 19. detsembrini.
Head Uudised GoodNews