1. Avaleht
  2. Hingele
  3. VIDEO I Et pulmapäev sujuks: MIKS palgata pulmakorraldaja?
VIDEO I Et pulmapäev sujuks: MIKS palgata pulmakorraldaja?

VIDEO I Et pulmapäev sujuks: MIKS palgata pulmakorraldaja?

Egerta Mändmets on olnud pulmakorraldaja 8 aastat ning on kokku korraldanud ligi 136 pulma ja loonud personaalbrändi Egerta.ee. Oma Youtube’i kanalil jagab ta pulmi planeerivatele paaridele kasulikke videot, kust leiab nippe igaüks.

Egerta on uurinud 20 pruutpaarilt, miks nad üldse otsustasid pulmakorraldaja palgata ning toob välja 5 põhjust.

Et saaks pulmapäeva ja protsessi stressivabalt nautida

Pulma korraldamine on suur töö, seal on väga palju detaile. Pulma korraldamine ei koosne ainult sellest, et valime pulmaisa, bändi, toitlustaja, peokoha ja ongi tehtud, vaid see koosneb sellest, et iga tegija ümber on veel umbes 20 küsimust – kas on olemas tehnika, milline on päevakava, kas ta sobib meie isiksusega, kas ta teeb häid pilte, kas ta oskab ka pimedas pildistada ja nii edasi. Loomulikult kõikide tegijatega kaasneb ka see, millised on nende tingimused, millised on reeglid. Näiteks kui te olete palganud fotograafi, siis mis kellani fotograaf pildistab, kas ta on nõus pildistama ka lisatunde – neid küsimusi on väga palju.

Eraldi omaette sektor on veel kogu pulma väljanägemine, stilistika, dekoratsioonid. Kes need teeb, millised need olema peaksid.

Siis jõuab kätte pulmapäev ja on küsimus, kas tahate seda rahulikult nautida või joosta ringi ning veenduda, kas kõik läheb sujuvalt – kas bändil on kõik olemas, catering’iga kokkulepped, lauaplaanid, kui keegi jätab tulemata, alkoholikastide tassimine. Kui ei taha nende asjadega pulmapäeval tegeleda, tasub võtta appi pulmakorraldaja.

Teil on kohal üks konkreetne inimene, kes kõige eest vastutab

Kui te olete võtnud pulmakorralduse täisteenuse või ka osalise teenuse, on teil üks inimene, kelle poole kõikide küsimustega pöörduda saab. Tavaliselt saabub pulmakorraldaja kohale esimesena ning kui muud tegijad hakkavad saabuma, pühendab ta neile kõigile aega, et kõik läheks sujuvalt. Samuti tekib ohtralt küsimusi õhtu jooksul – kust saab vett, kust leiaks pikendusjuhtmed jne.

Pulmakorraldaja soovitab häid ja usaldusväärseid tegijaid

Häid ja ka mitte nii häid tegijaid on kõikides valdkondades. Võib juhtuda, et torditegija teatab nädal enne pulmi, et ei jõua torti teha või fotograaf venitab piltidega. On ka lugusid, kus pulmaisa on pulmapäeval purjus olnud. Olgu eelarve mis tahes, ükski paar ei taha, et sellised apsud pulmapäeval juhtuks.

Loomulikult ka heade ja tugevate tegijate puhul võib juhtuda mingeid ebameeldivaid sündmuseid nende elus, kus nad võibolla ei saa teie pulmas kokkulepitud ajal osaleda. Sellisel juhul on tavaliselt olemas varuplaan, näiteks teine fotograaf, kes tuleb fotograafi asendama. Kui fotograaf ei ole seda välja pakkunud, siis pulmakorraldaja aitab teil kiiresti leida vajaliku tegija.

See on omamoodi võrgustik, kus kõik on omavahel seotud ja pulmakorraldaja oskab pakkuda usaldusväärseid ja häid tegijaid.

Aeg

Ühe pulma korraldamiseks kulub umbes 100-250 tundi. Kas teil on see aeg? Kas teil on väiksed lapsed? Kas teile on väga oluline oma töö, mida te tegema peate või te lihtsalt tahate nautida seda vaba aega, mis teil on oma perega, oma tulevase abikaasaga ja te ei taha teha mitmeid tunde arvuti taga tööd, et leida sobivad tegijad, kõigiga suhelda ja nii edasi? Võibolla on mõistlik jätta see professionaali hoolde.

Pulmakorraldajal on oskused

Pruudid tihti ei tea, kust pulma korraldamisega alustada. Muidugi on vaja kohta, aga Eestimaal on palju ilusaid kohti, millised on nüansid ühe või teise kohaga, millega peab arvestama. Pulmakorraldajal on olemas oskused, ta on korraldanud palju pulmi.

Tihti on pulmakorraldajal ka lisaoskused. Egerta näiteks on õppinud Eesti Kunstiakadeemias ja on hariduselt kujunduskunstnik ja kujundab või dekoreerib reeglina oma pulmad ise. Pruutpaar võib valida muidugi kellegi teise, aga see on juba tema teenuse hinna sisse arvutatud – alates kutsetest kuni selleni, milline kogu ruum peaks välja nägema. Seega tasub silmas pidada, millised lisaväärtused või oskused on pulmakorraldajal lisaks sellele, et ta oskab pulma korraldada.

Kokkuvõtlikult:

  1. Stressi- ja murevaba korraldusperiood ja pulmapäev
  2. Üks inimene kohal, kes kõige eest vastutab ja kelle poole kõikide küsimustega pöörduda
  3. Pulmakorraldaja annab head ja usaldusväärsed kontaktid ja soovitused erinevate toredate tegijate kohta
  4. Pulma korraldamine on suur töö ja kui teil endal pole selleks piisavalt aega, siis võtke endale keegi appi
  5. Pulmakorraldajal on oskused ja ta oskab pulma korraldada
Head Uudised GoodNews