1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Uus trend on pidutseda alkoholivabalt. Aga miks ja kuidas?
Uus trend on pidutseda alkoholivabalt. Aga miks ja kuidas?

Uus trend on pidutseda alkoholivabalt. Aga miks ja kuidas?

Sel aastal toimub juba neljandat aastat Blisstonia kakao ja ekstaatilise tantsu festival, kus pidutsetakse täiesti alkoholivabalt. Korraldaja ja enesearengu teejuht Tiit Trofimov kinnitab, et tõesti aina rohkem inimesi pidutseb alkoholivabalt ja nad üllatuvad, kuidas vabaneb nende sisemine rõõm ja süda, kui nad tunnevad end vabalt. ”See on kui väikse lapse tunne, et kõik on võimalik. Pidu alkoholita on üldse kõige ägedam pidu!” kinnitab ta.

Aina rohkem inimesi pidutseb alkoholivabalt ja nad üllatuvad, kuidas vabaneb nende sisemine rõõm ja süda, kui nad tunnevad end vabalt.

Tiit Trofimov. Foto: Kadri Valsberg

Pidutsemiseks ei ole alkoholi vaja

Küllap tekib paljudel küsimus, kuidas ennast alkoholita lõdvaks lasta ja lõbusalt aega veeeta.

Trofimov ütleb neile, et tasub rohkem uskuda iseenda rõõmu ja potentsiaali – pidutsemiseks ei ole alkoholi vaja. Alkoholita pidutsedes on tegelikult pidu ägedam ja pohmelli ka ei ole. Ehkki on inimesi, kes piirduvad peol mõne dringiga, on alkohol tegelikult paljude jaoks suur probleem, mis võib viia depressioonini, sõltuvusteni ja tervisekahjustusteni. Tihti väljenduvad ka alkoholi juues tugevad allasurutud emotsioonid ning võidakse lähedastele inimestele valmistada suuri kannatusi, mida hiljem lappida on väga keeruline.

Tasub rohkem uskuda iseenda rõõmu ja potentsiaali – pidutsemiseks ei ole alkoholi vaja. Alkoholita pidutsedes on tegelikult pidu ägedam ja pohmelli ka ei ole.

Kui tunned, et sinu elus hakkab alkohol probleemiks muutuma, soovitab Trofimov hakata käima alkoholivabadel sündmustel, sest seal on teisedki kained ja tajud, et ka alkoholita on võimalik end peol tunda hästi ja vabana. Ja tema kogemusel on tegelikult ka energia alkoholivabadel sündmustel siiram ja ausam, sest tuleb puhtast kohast. Ka ei tasu kodus hoida alkoholi, sest kui sul on külmkapis alkoholiga õlled või vein kogu aeg silme ees, on neist väga keeruline loobuda.

Foto: Kadri Valsberg

Kolm põhjust, miks pidutseda alkoholivabalt

  • Sa saad kogeda teiste inimeste kõikide samade tunnete kogumit
  • Pohmelli järgmine päev ei ole
  • Tülid ja ebamugavad tunded asenduvad hoopis mugavate, vägevate, toredate ja positiivsete tunnetega
Tiit Trofimov. Foto: Nele Suurna

Sa ei pea jooma, sest teised joovad

Trofimov paneb südamele, et sa ei pea jooma teiste eeskujul alkoholi. Sa ei pea tantsima nii nagu teised tantsivad, sul ei pea olema suunurgad allapoole, sest teistel on. Sa võid olla rõõmus, abivalmis, avatud ja suure südamega. Võid lasta endal lubada olla see, kes sa ise oled.

„Me oleme unustanud, mida tähendab olla päriselt vaba. Kui laseme end vabaks ja see tundub kellelegi ebanormaalsena, siis ma pigem ütleks, et ebanormaalne on see, kes sellist asja üldse väidab! Astu „ebanormaalsusesse“, ole sina ise ja kui muu ei aita, siis pane silmad kinni ja tantsi nii nagu keegi ei vaataks. Tantsi nii nagu väike laps, naudi muusikat ja vabadust. Siis näed, mis sinus muutuma hakkab,“ ütleb ta.

Me oleme unustanud, mida tähendab olla päriselt vaba. Kui laseme end vabaks ja see tundub kellelegi ebanormaalsena, siis ma pigem ütleks, et ebanormaalne on see, kes sellist asja üldse väidab! Astu „ebanormaalsusesse“, ole sina ise!

Kindlasti ei maksa arvata, et alkoholivabadel pidudel on hipigrupp ja „vaimselt ära keeranud“ inimesed. Selline valearusaam võib Trofimovi sõnul tekkida ehk sellest, et vaimselt vabad inimesed tunduvadki teistele imelikud, sest neil endal on ees maskid, tabud ja hirmud.

Ta paneb südamele, et sa ei pea tantsima nii nagu teised tantsivad, sul ei pea olema suunurgad allapoole, sest teistel on. Sa võid olla rõõmus, abivalmis, avatud ja suure südamega. Võid lasta endal lubada olla see, kes sa ise oled.

Foto: Kadri Valsberg

Lisaaineteta jõuad sügavamasse kontakti iseendaga

DJ ja muusikaprodutsent Art I Am ütleb, et talle meeldib väga alkoholivabadel sündmustel esineda, sest seal on inimesed päris, avatud, rõõmsad, naudivad ning tähistavad oma elu lisaainete ja alkoholi mõjuta. See on võimas!

Art I Am selgitab, et tantsimisel ja üldse muusika kogemisel kogu oma kehaga, võib ligi pääseda enda allasurutud emotsioonidele. Ja tants on selle juures väga vabastav.

”Kui hakata vaatama seda sellisest perspektiivist, et esiteks – ilma lisaaineteta jõuad sügavamasse kontakti iseendaga. Teiseks – läbi liikumise sa paned enda kehas energiad liikuma. Ja kolmandaks – me koosneme suuremalt jaolt veest. Ja selle kohta, kuidas heliresonantsid vett mõjutavad ja struktureerivad, on väga palju teaduslikku materjali – näiteks DR. Masaru Emoto water experiment või Cymatics katsed heli ja veega,” räägib ta.

  • Rohkem infot festivali Blisstonia kohta leiab Facebookist!
Head Uudised GoodNews