1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. KUULA | Märt Avandi vaimse tervise podcastis “Mis mõttes?”: huumor pakub rasketel hetkedel tuge
KUULA | Märt Avandi vaimse tervise podcastis “Mis mõttes?”: huumor pakub rasketel hetkedel tuge

KUULA | Märt Avandi vaimse tervise podcastis “Mis mõttes?”: huumor pakub rasketel hetkedel tuge

Vaimse tervise mõjuküsimusi uuriva podcasti “Mis mõttes?” värskes saates rääkisid näitleja ja koomik Märt Avandi ning kliiniline psühholoog Kariina Laas huumori rollist vaimses tervises. Naer saab muuta suhteid paremaks, kuid ka olla raskete tunnete varjamisel maskiks või tekkida ootamatu vastandreaktsioonina, näiteks naerupurskena matustel.

Podcastis rääkis Märt Avandi, et huumor on talle ka raskematel hetkedel tuge pakkunud ning seltskonnas pingeid maandanud: “Kurb on ju niikuinii, selles pole kahtlust. Aga matuse meeleolu muutub nalja tehes – õlad lähevad vabaks, inimesed hakkavad hingama ja üldine meeleolu on adekvaatsem, mitte selline nööri mööda ja jäik. Tegin nalja oma poja matustel, oma ema ja isa matustel ka.”

Foto: Podcast “Mis mõttes?”

Tujurikkuja“ huumorisketšidega aastaid kuulsust kogunud Avandiga tuli jutuks ka see, et kuidas tõmmata piiri sobiliku ja sobimatu nalja vahele. Saatekülalised tõdesid ühiselt, et poliitkorrektsus ja kõrge tundlikkus ühiskonnas hetkel vastuoluliste teemade puhul pigem takistab nende normaliseerimist ning sellega koos ka inimeste vaba olekut, mis on kerguse ja nalja oluliseks alusteguriks.

Huumor ja positiivsus on vaimse tervise vaates võtmetähtsusega. Teadusuuringutest nähtub, et positiivse sõnakasutusega inimestel on tervem ja pikem elu ning väiksem oht neurodegeneratiivsete haiguste (nagu Alzheimer ja dementsus) põdemiseks¹. Kuigi osaliselt on huumoritaju geneetiline, tõdeti saates ühiselt, et huumor ja naljatlemine saavad olla toeks igaühele, ka rasketel eluhetkedel.

Head Uudised GoodNews