1. Avaleht
  2. Hingele
  3. INSPIRATSIOONIKS I Viis head mõtet Hea Elu enesearengufestivali esinejatelt
INSPIRATSIOONIKS I Viis head mõtet Hea Elu enesearengufestivali esinejatelt

INSPIRATSIOONIKS I Viis head mõtet Hea Elu enesearengufestivali esinejatelt

Sel laupäeval toimub Haapsalu linnuses enesearengufestival Hea Elu, kus 12 tunni jooksul astub üles 12 esinejat. Kui soovid leida inspiratsiooni, mõttekaaslasi, uusi ideid ja saada tõuget edasi minekuks, siis see festival on just sinu jaoks. See on võimalus ühendada meeldiv kasulikuga, astuda välja igapäeva rutiinist, saada energiat uutest teadmistest, toredatest inimestest ja lõõgastavast keskkonnast. Teiste hulgas astuvad üles Inga Lunge, Mihkel Raud, Raivo Ilmsalu, Merike Villard, Roland Tokko, kes jagavad häid mõtteid ja ideid, kuidas viia oma elu järgmisele tasemele.

Inga Lunge: oleks ilus, kui elukutse ja eneseareng oleks omavahelises seoses

Inga Lunge

Lunge rõhutab, et elukutse ja eneseareng on kahtlemata omavahelises seoses. “Õigemini on ilus, kui see on nii,” täpsustab ta. Paraku tähendab aga paljude jaoks töö kohustust – nende inimeste mõttemustreid ja sisemisi programme võiks Lunge sõnul veidi nihutada, et elada oleks toredam.

Mihkel Raud: inimeste elud ja paarisuhted peaksid kulgema paralleelselt

Mihkel Raud. Foto: Elo Strauss

Mihkel Raud sõnab, et terve suhte saladus on see, et me ei saa ette kujutada, et oleme võimelised tegema kedagi õnnelikuks – isikliku õnne eest saab inimene ainult ise vastutada ja seda kellegi teise õlule veeretada ei saa. “Inimeste elud ja paarisuhted peavad kulgema paralleelselt. Meil on oma teekond ning mingil põhjusel liigume paralleelselt teineteise kõrval, aga mitte nii, et üks on teise peal või all. Me ei saa panna enda teed teisest sõltuma,” räägib ta.

Raivo Ilmsalu: on inimesed oma arengutasemel ja suhted oma arengutasemel

Raivo Ilmsalu

Pereterapeut Raivo Ilmsalu tõdeb, et võib ka õppimata ja arenemata elada, kuid see meenutab siis pigem vegeteerimist ning elamist selleks, et surra. “Mulle meeldib elada selleks, et õppida ja olla selles arengus. Mulle meeldib teatud mõttes surra igapäevaselt. Olemine tähendab ka pause, nende endale andmist ja ülemineku austamist. Surm tähendab ka igapäevast surma – lõpetatust, et uus saaks sündida,” räägib ta.

Ta rõhutab, et kõik valikud on õiged, sest ei ole keskmist või õigemat inimest. On inimesed oma arenguastmel ja on suhted oma arenguastmel. Nii enda kui ka suhte arenguastme muutuse eest vastutab inimene, kes muutust soovib.

Ta on kindel, et iga inimene pingutab isikliku enesearengu ja suhete arenguga omal moel. Ja kui ta omal moel pingutab, siis ta on ise ka vastutav selle eest, kas see on tema jaoks sobiv areng või arengumuster.

Merike Villard: areng on ka keha austamine ja pühitsemine

Merike Villard

Jaapani taimeravi ja tervendusteraapia terapeut-massöör ning Shindo venitustundide juhendaja Merike Villard sõnab, et areng ei ole ainuüksi vaimu/hinge ülistamine, vaid ka keha austamine ja pühitsemine. Mida lõdvestunum ja elu vastu usalduses on keha, seda rohkem tekib hingele ruumi, et juhatada mind läbi elu ja toetada inimeseksolemise kogemuses. “Kui olen täidetud õnnetundega ja kontaktis oma kehaga, siis ei pea ma Elu taga ajama või laskma tal lihtsalt juhtuda, vaid Elu vastab mulle ja on minuga dialoogis,” selgitab ta.

Roland Tokko: rakenda kindlasti õpitud teadmisi ka oma elus!

Roland Tokko
Roland Tokko

Enesearenguteel pikalt kõndinud Tokko hoiatab, et niisama koolituste kuulamisest pole kindlasti kasu, kui õpitut oma ellu ei rakenda. Seega tasuks kindlasti nipid kõrvataha panna ja neid juba kohe ellu viima hakata, et muutused elus toimuma hakkaksid.

Head Uudised GoodNews