1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. VIDEO! Karolin Tsarski: jooga on kõikehõlmav, ta võib aidata kõiki ja igal alal
VIDEO! Karolin Tsarski: jooga on kõikehõlmav, ta võib aidata kõiki ja igal alal

VIDEO! Karolin Tsarski: jooga on kõikehõlmav, ta võib aidata kõiki ja igal alal

Üsnagi levinud arvamuse kohaselt on jooga uimerdavate inimeste tegevusala ja et seda arvamust kummutada, käis Tallinna Televisiooni saate „Terve tervis“ saatejuht Riina Reiman vestlemas Isvara Joogakooli joogaõpetaja Karolin Tsarskiga.

Õpetaja sõnul saab Isvara Joogakoolis omandada algupärast joogaharidust. Jooga on tänapäeval küll väga tuntud, see sõna ei ole inimestele võõras, aga Karolini sõnul saab ta pidevalt tagasisidet inimestelt, kes selle olemust ei mõista. “Koolis me annamegi pidevalt haridust sellest, mis jooga on, kuidas seda teha, kuidas see toimib — jooga ei ole ainult mati peal harjutuste tegemine,” selgitab ta. “Jooga läheb oluliselt sügavamale, selles on palju filosoofiat, joogal on sügav teadus taga. See võib aidata kõiki ja igal alal, selleks ei peagi olema joogast huvitatud ja kogu aeg sellega tegelema. Jooga võib aidata inimesel suhteid parandada, äris edukam olla, spordis tulemusi teha, tervist parandada, jooga on kõikehõlmav.”

Karolin kirjutas kord 9. klassi lõpuraamatusse: „Ausõna, hakkan kord joogaga tegelema!“ Midagi ta sellest siis juba teadis. Erinevates joogatundides hakkas ta siiski käima alles ülikoolis õppides, ala meeldis talle ja seitsme aasta eest jõudis noor naine Agama joogakooli Mehhikos. „Siis ma sain aru, et kõik see, mida ma olin seni teinud, on midagi, mida ma täna enam joogaks ei nimeta — see oli hea venitustrenn, mis andis mõnusa enesetunde, aga jäi siiski pealiskaudseks,“ kirjeldab ta. Nüüd ongi Karolin tegutsenud 7 aastat Isvara Joogakoolis, mis on Agama kooli üks haru.

Oma tervise kohta ütleb Karolin, et see on nüüd korras. Varem oli tema kätel tugev ekseem, mis levis ka mujale, ja mille kohta arstid ütlesid, et see on ravimatu, on vaid leevendatav. Nüüd pole tal seda enam aastaid ja ta saab nüüd teha seda, mida varem ei saanud, näiteks nõusid pesuvahendiga pesta. Korras on ka tollal muret teinud seedimine, immuunsussüsteem on tugevam ja tavapärased haigused suudab ta läbi jooga üle elada. Jooga on Karolinile andnud sisemise rahulolu, tervisliku elustiili ja kogu elukogemus on parem kui varem.

Joogaga saavad tegeleda ka haiged inimesed ja Karolin meenutab üht joogatrenni tulnud vanemat ülekaalulist naist, kel oli vaid üks kops, ta suutis käia vaid lühikesi maid, kuid kolme nädala pärast oli ta võimeline juba pikemalt jalutama ja mäkke ronima. Tervisele mõjub hästi juba joogaga korra nädalas tegelemine. Paljud ei usu seda, aga Karolini sõnul see toimib.

Jooga ei tähenda ainult astanaid ehk teatud kindlaid poose, selle tervislik osa on sügav, kuigi jooga polnud algselt mõeldud tervendava süsteemina — see on positiivne kõrvalmõju. Iga poos mõjub hästi füüsilisele, kineetilisele ja emotsionaalsele kehale, kuna need on seotud. Koolis seletatakse lahti, kuidas iga asend spetsiifiliselt mõjub. Joogas on ka filosoofia, kuidas oma elu igapäevaselt elada ja vajadusel oma harjumusi muuta, kuidas emotsioone kontrollida ja suhtlemismustreid korda saada. “Kõik sellised õpetused on joogas olemas ja nii sa liigud tasahilju sisemise harmoonia poole,” seletab joogaõpetaja. “Kõik see toetab tervist väga palju.”

Karolin soovitab neile, kes sooviksid joogaga tegelema hakata, alustada seda õpetaja juures, algkursus läbi teha, ja kui see jooga ABC on inimese teadmistes olemas, võib joogaga julgelt kodus edasi tegeleda. Netiinfo järgi talitades jäävad tulemused üldjuhul kehvaks, aga kui neid kasutada, siis tuleks kindlasti allikaid uurida, sest palju on liikumas väärinfot. Teoreetiliselt võib joogaga endale ka liiga teha, kui oskamatusest liiga intensiivselt sellega tegema hakata, või valida harjutused, mis inimest tasakaalu ei vii.

VAATA TELESAATE “TERVE TERVIS” VIDEOT!

Head Uudised GoodNews