1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Pane kirja nende inimeste elud, kes on su elus kõige tähtsamad! Aga miks?
Pane kirja nende inimeste elud, kes on su elus kõige tähtsamad! Aga miks?

Pane kirja nende inimeste elud, kes on su elus kõige tähtsamad! Aga miks?

Soome filosoofiadoktor Frank Martela raamat “Imeline elu. Mõtteid tähendusrikka olemasoluni jõudmisest” keskendub küsimustele, kas olla õnnelik on piisav elueesmärk? Kas on vaja otsida elu mõtet? Või oleks ehk targem elada nii, et läbi kogemuste ja avastuste muutuks su elu mõttekaks?

Arutlus iseendaga

Ladusalt, humoorikalt ja põhjalikult kirja pandud avastused võtavad lugeja kaasa ja suunavad edasist arutlust iseendaga.

Mõned neist mõtetest võivad näida kummalised, teised jälle ilmselged, kolmandaid rakendad vahest juba niigi täielikult. Aga koos peaksid need pakkuma kindlat ja stabiilset alust, millele saaksid üles ehitada rahuldustpakkuvama ja elujaatavama olemasolu.

Elu mõtte küsimused

“Soovitan Frank Martela raamatut igaühele, kes on murdnud pead elu mõtte üle ning pole seni veel lahendust leinud,” kommenteerib TÜ vaimufilosoofia professor Bruno Mölder. “Mulle meeldisid väga need raamatu peatükid, milles Martela näitab, kuidas küsimus elu mõtte järele on tegelikult üsna hiline leiutis, mis on tingitud religioosse maailmamõistmise asendamisest teadusliku maailmapildiga. Martela vabastab meid elu mõtte otsimise lummast ning pakub selle asemel täiesti saavutatava eesmärgi – tuleb elada nõnda, et elu tunduks sulle endale tähenduslik. Raamatu lõpuosas selgitab Martela teaduslikele uurimustele ning iseäranis enesemääratlusteooriale toetudes, kuidas leida tähenduslikkus oma elus: tee ise autonoomselt oma valikud ning arenda oma oskusi nende valikute tegemiseks, loo ja hoia suhteid teistega ning tee neile head. Ehk ongi see üks parimaid soovitusi, mida oma eluga peale hakata, selle asemel, et otsida elu mõtet väljastpoolt elu ennast.”

Rahva Raamat AS tegevjuht Jan Plaan sõnab, et talle “Imeline Elu” meeldib. “See on lihtsas keeles kirjutatud filosoofiline arutelu inimeseks olemise teemadel. Samas parajalt praktiline, et leida ka mõned kasulikud nipid iseenda elu huvitavamaks, sügavamaks ja tähendusrikkamaks muutmisel. Otsustasin selle kinkida ka sünnipäevaks oma isale, sest teemad, millel see raamat innustab kaasa mõtlema, on aktuaalsed igas vanuses,” kommenteerib ta.

Filosoof ja psühholoogiateadlane

Frank Martela, PhD, on filosoof ja psühholoogiateadlane, kes keskendub elu mõtte küsimusele. Tema artiklid on ilmunud ajakirjades Scientific American Mind ja Salon, ning tema tööst on kõneldud Quartzis ja BBC-s. Tema uurimusi on avaldatud paljudes akadeemilistes ajakirjades nagu Journal of Personality, Journal of Positive Psychology, Journal of Happiness Studies, Metaphilosophy, Southern Journal of Philosophy, Motivation and Emotion, ja Organization Studies. Ta on pidanud üle saja avaliku ettekande mitmel pool maailmas ning teda on külalislektoriks kutsutud nelja mandri ülikoolidesse, sealhulgas Stanfordi ja Harvardisse. Teda on intervjueerinud New York Times, Fitness, VICE, ja Monocle. Martela töötab Aalto ülikoolis Helsingis.

Heade uudiste portaal avaldab raamatust nõuande hästielatud eluks.

Üks vormel hästielatud eluks

Mõni aasta enne seda, kui Sebastian Vettelist sai noorim Vormel 1 maailmameister – nüüdseks on temast saanud mitmekordne maailmameister ja multimiljonär, kes on kuulus kogu maailmas -, andis tema arst Aki Hintsa talle paberilehe ja ümbriku. Vetteli ülesanne: panna kirja nende inimeste nimed, kes on sulle elus kõige tähtsamad, ja põhjus, miks nad seda on. Vettel tegi seda ja pani paberi ümbrikusse. Hintsa soovitas tal seda alles hoida, öeldes: “Kui saavutad edu, siis tahavad paljud inimesed sinu ellu kuuluda … Vaata siis nimekirja, et näha, kes on su tõelised sõbrad, ja ära unusta nendega ühenduses olla.”

Kui saavutad edu, siis tahavad paljud inimesed sinu ellu kuuluda.

Doktor Hintsa kasutas seda harjutust paljude oma klientide puhul ja palus neil sageli teha nimekiri inimestest, kelle nad võtaksid kaasa mitu kuud kestvale purjetamisretkele või üksikule saarele. Sinagi võiksid üritada sama teha. Kelle sa kaasa võtaksid? Kas suudad leida inimesed, kes on sinu jaoks tõeliselt olulised ja kellega koosolemine saaks elujõu ja tähenduse allikaks? Kui oled nad välja valinud, siis küsi endalt, kui palju aega ja energiat sa neile praegu pühendad. Mõtle ka oma suhtlusele nendega: kas oled nende ja ka iseendaga loomutruu ja aus?

Hintsa klientide hulka kuulusid paljud oluliste kohustustega, töökad ja edukad isikud, kuid selgus, et tähendusrikkad pere- ja sõprussuhted toodi sageli karjäärile ohvriks või jäeti piisava tähelepanuta. Ühel ärijuhil oli kombeks naist ja lapsi viia luksuslikele puhkusereisidele. Seal otsis ta oma lastele seikluslikku tegevust ja saatis naise spaasse. Olles nii perekonnast lahti saanud, pühendas ta palju tunde kontorivälisele tööle. Kui see juhtub vaid mõnikord, siis olgu peale, aga kui sellisest käitumisest saab harjumus, nagu tema puhul oli, siis võib see elus probleemiks kujuneda. Lastele meeldivad seiklused ja naisel pole midagi selle vastu, et üks tore päev spaas veeta, aga kui seda saab vaid perekondliku läheduse puudumise hinnaga, siis ei suuda ka eksootilised puhkused parandada pingelisi suhteid laste ja abikaasaga. Hintsa soovitas nii sportlastest kui ka ärimeestest klientidele sama: kallite inimestega koos olemine asugu prioriteetide nimekirjas kõrgel kohal.

Kallite inimestega koos olemine asugu prioriteetide nimekirjas kõrgel kohal.

Kui Soome teadlane Leena Valkonen intervjueeris oma väitekirja jaoks 11-13 aasta vanuseid lapsi, et kindlaks teha, mida nad oma vanematelt soovivad, siis üks kõige sagedamini mainitud soove oli aeg. Kaheteistaastane poiss kirjutas: “Vanemad peaks meeles pidama, et pere on kõige tähtsam ja alles siis tuleb töö.” See perekondlik aeg ei pea olema midagi erakordset. Enamik lastest tahab oma vanematega teha tavalisi igapäevaseid asju – toiduvalmistamine, vestlemine, koristamine, muusika kuulamine, kullimäng, niisama koos olemine. Nagu üks laps ütles: “Vanemad peaks lihtsalt kodus olema.”

Vanemad peaks meeles pidama, et pere on kõige tähtsam ja alles siis tuleb töö.

Aga tagasi noore Sebastian Vetteli juurde. Vettel ei unustanud Hinsta harjutust. Mõni aasta hiljem, kui ta oli juba maailmakuulsaks saanud, tahtsid paljud temalt midagi. Ta pidas ümbriku sisu meeles ja suutis aastate jooksul oma siseringi edukalt koos hoida, leides aega lähemate pereliikmete ja sõprade jaoks ka siis, kui viibis oma kuulsuse tõttu kogu aeg meediatsirkuse keskel. Ta on taibanud, et ole sa kuitahes edukas, seisneb tähendusrikka ja hästi elatud elu saladus ikkagi selles, et sinna kuuluvad armastatud inimesed, keda saad tõeliselt usaldada ja kellest sa hoolid. Ole sa siis nendega nädalate viisi purjekal või kuude kaupa üksikul saarel või lihtsalt igapäevase inimelu keskel, nemad on inimesed, kes on alati valmis su seljatagust kaitsma. Nemad teevad sinu elu paremaks ja sina teed sama nende jaoks. Kui sul veab, siis satub sinu nimi mõnda ümbrikusse, mis kuulub kellelegi, keda sa armastad.

Ole sa kuitahes edukas, seisneb tähendusrikka ja hästi elatud elu saladus ikkagi selles, et sinna kuuluvad armastatud inimesed, keda saad tõeliselt usaldada ja kellest sa hoolid.

Raamatu saab tellida Rahva Raamatu e-poest!

Head Uudised GoodNews