1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. NIPID I Kuidas tööl kiirelt mediteerida?
NIPID I Kuidas tööl kiirelt mediteerida?

NIPID I Kuidas tööl kiirelt mediteerida?

Tänapäeva konkurentsitihe töökeskkond, kus on ranged tähtajad, tasemekontroll ja madalamale töökohale üleviimise oht, loob erakordse surve niihästi töötajaile kui ka juhtkonnale. Isegi traditsiooniliselt stabiilsete kutsealade nagu pedagoogika ja meditsiini esindajad kogevad varasemast suuremat tööstressi klasside suurendamise või haigekassa töökorralduse tõttu.

Foto: Shutterstock.com

Olenemata töösituatsioonist on võimalik alandada steressi, järgides töö ajal neid meditatsiooninõuandeid:

Igal hommikul enne tööleminekut võimenda oma otsust jääda võimalikult rahulikuks ning lõõgastunuks. Kui võimalik, siis mediteeri lühikest aega enne uksest väljumist, et häälestada antud päeva.

Teadvustades oma kogemusi, leia olukorrad, mis tekitavad suurimat stressi – väldi või muuda neid, nii palju kui võimalik. Töö esitab niigi suuri nõudmisi, nii et ära tee oma koormust üle jõu käivaks.

Pane tähele, kuidas su meel stressi kasvatab – näiteks paisates sulle negatiivseid enesehinnanguid, nagu „ma olen hädavares” või „ma ei saa hakkama” või kujutledes, et sa saad varsti kinga või et su ülemus ja kaastöötajad sepitsevad sinu vastu vandenõu. Lükka need fantaasiad pehmelt kõrvale ja sea jälle esikohale see, mida sa parajasti teed.

Selle asemel, et passida kohvimasina juures ja lisada teistele stressitegureile ka kofeiin, kasuta neid vaheaegu rahulikuks meditatsiooniks oma tööruumis. Sa tunned end tõustes lõõgastunult ja värskelt.

Söö lõunat koos inimestega, kes sulle meeldivad, või vaikselt omaette. Võid lõunavaheajal ka jalutada või end teistmoodi liigutada – see on hea abinõu stressi leevendamiseks.

Iga tunni kestel peatu korraks, hinga mõnikord sügavalt, jälgi oma hingamist, tõuse püsti ja siruta ennast või kõnni veidi.

Hoia näol poolnaeratust, et sellest kiirgaks heaolu sulle endale ja kaastöötajaile. Kui suhtled teistega, siis tee seda soojalt ja sõbralikult.

25. oktoobril toimub Vabal Laval suurseminar “Kuidas vabaneda depressioonist, hirmust, ärevusest ja häbist!”, kus keskendutakse inimest väga tugevalt kontrollivatele teemadele nagu depressioon, hirm, ärevus ja häbi, mis on just praegu maailmas kõige rohkem inimeste tervist hävitavad teemad. Sealt saab ka rohkem nippe, kuidas stressiolukordi mediteerimisega leevendada.

Head Uudised GoodNews