1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Mihkel Raud esineb enesearengufestivalil Hea Elu
Mihkel Raud esineb enesearengufestivalil Hea Elu

Mihkel Raud esineb enesearengufestivalil Hea Elu

Pikk koroonaaeg on pannud paljud inimesed enda sisse vaatama ja enesearenguga tegelema. Enesearenguraamatu “Kus ma olen ja kuidas sina võid palju kaugemale jõuda” autor Mihkel Raud, kes astub üles ka enesearengufestivalil Hea Elu, tunnistab, et suhtus pikalt enesearengu kontseptsiooni üleolekuga ja enesearenguraamatud tundusid talle lihtsustavad ja asju liiga raamidedesse suruvad. Raud räägib enesearengufestival Hea Elu suhetest. Festivalil on koos inimesed, kes tahavad ennast arendada, saada paremaks versiooniks iseendast ning olla õnnelikud meelemürkide abita.

Takistused on meie enda sees

Raud selgitab, et umbes 7-8 aastat tagasi sattus ta Steven Pressfieldi enesearenguraamatute otsa, mis olid kirjutatud huvitavad ja rääkisid asjadest nii nagu ta ei osanud varem mõelda, sealt algas ka tema enesearenguhuvi.

Ta sõnab, et kandev mõte, mis ta nendest raamatutest sai, oli see, et kõik takistused, vaenlased või probleemid, mis meil elu jooksul ilmnevad ja takistavad tegemast seda, mida me teha tahame, on tegelikult meie enda sees. Nendega võitlemine on tegelikult kõige olulisem.

Ta toob välja Rooma keisri Marcus Aureliuse tsitaadi – sellest, mis seisab sinu teel, saab sinu tee. “Ehk ma võtan takistuse vastu ja vaatan, mida sellega teha, et jõuda selle kohani, kuhu ma jõuda tahan – see on mind alati aidanud,” selgitab ta.

Veel on Raud raskuste puhul üritanud läheneda empaatiliselt ja üritada mõista, miks teine inimene midagi teeb või ei tee.  “Kohe, kui ma hakkan sellest aru saama, on mul lihtsam selle inimesega probleemid selgeks rääkida,” jagab ta nippi.

Kõik takistused, vaenlased või probleemid on tegelikult meie enda sees.

Terve suhte saladus

Enesearengufestivalil räägib Raud suhetest, millest jutustab ka tema uusim raamat “Võtku homme mind või saatan”. Ta tõdeb, et nendel teemadel rääkimine publiku ees, kus inimesed saavad esitada küsimusi, annab talle võimaluse seda teemat ka enda jaoks läbi mõelda, kui keegi küsib, kuidas ta mingis olukorras käituks või arvaks.

Ta sõnab, et terve suhte saladus on see, et me ei saa ette kujutada, et oleme võimelised tegema kedagi õnnelikuks – isikliku õnne eest saab inimene ainult ise vastutada ja seda kellegi teise õlule veeretada ei saa. “Inimeste elud ja paarisuhted peavad kulgema paralleelselt. Meil on oma teekond ning mingil põhjusel liigume paralleelselt teineteise kõrval, aga mitte nii, et üks on teise peal või all. Me ei saa panna enda teed teisest sõltuma,” räägib ta.

Me ei saa panna enda teed teisest sõltuma.

Et jääda suhtes iseendaks, on oluline just see, et suhtes saab olla vaid iseendaga. Kui hakkad kellegi teise järgi painduma, ei meeldi sa enam endale ja lõppkokkuvõttes ka partnerile mitte. “Tuleb aru saada, et inimene on tahtnud minuga koos olla selle pärast, milline ma olen, mitte selle pärast, milliseks ta tahab mind teha. Kui keegi tahab mind kellekski teiseks teha, pole mul mõtet selle inimesega koos olla,” selgitab Mihkel Raud.

Enesearengufestivali Hea Elu piletid on müügil Joogafestival.ee!

Head Uudised GoodNews