1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. LUGEJATE PALVEL I 10 PÕHJUST, miks tasuks tegeleda teadliku enesearenguga
LUGEJATE PALVEL I 10 PÕHJUST, miks tasuks tegeleda teadliku enesearenguga

LUGEJATE PALVEL I 10 PÕHJUST, miks tasuks tegeleda teadliku enesearenguga

Viisime GoodNewsi Instagramis läbi küsimustiku, millest lugejad kõige rohkem lugeda sooviks. Kõige rohkem sooviti lugeda enesearengust. Toome välja enesearengu asjatundjate nõuanded, miks sellega tegeleda tasuks.

Foto: Shutterstock

Paremate töötulemuste nimel

Enesearengu teejuht Tiit Trofimov selgitab, et näiteks meeskonna edu silmas pidades on iga tiimiliikme vaimne tervis väga oluline, sest me kõik oleme üksteise peeglid. Ta ütleb, et kui keegi tiimis on frustreeritud või pidevas rahulolematuses, halvas enesetundes, emotsionaalselt kõikuv, kaasab see kogu tiimi. Kui tiim on aga mõnus, kõik on õnnelikud, siis kulgeb ka koostöö paremini ja töötulemused on kõrgemad.

Me kõik oleme üksteise peeglid!

Tiit Trofimov. Foto: Kai-Kuusik Greenbaum

Sisemise rahu leidmiseks

Tiit Trofimov on ka öelnud, et sisemise rahu toob traumade ja emotsioonide vabastamine ja avatud südamega elamine.

Et olla aus iseenda ja teistega

Inspiratsioonikoolitaja Joya Tsirel on öelnud, et me õpime kogu elu olema aus esiteks iseendaga, aga ka teiste inimestega. Me võime naeratada ja öelda, et kõik on hästi, suvalisele tuttavale, keda see absoluutselt ei huvita, aga kui su pere ja sõbrad ei tea, mis sinuga päriselt toimub, siis see on mõtlemise koht.

Et elada paremat elu 

Joya Tsirel soovitab teha rahu ka mõttega, et elu on täpselt selline, nagu ta on. Ja kui tahad näha elu teistmoodi, siis tuleb hakata mingeid asju teistmoodi tegema.

Kui tahad näha elu teistmoodi, siis tuleb hakata mingeid asju teistmoodi tegema.

Kadri Voorand ja Ingrid Joya Tsirel. Foto: Laura Oks

Alateadlike mustrite muutmiseks

Egokoolitaja Irene Kaljuste sõnab, et kui kavatsused ei tooda tulemusi, mida soovid, siis on aeg endasse vaadata ja on aeg hakata uurima enda alateadlikke kavatsusi. Ta lisab, et tema jaoks on olnud väga silmi avav ja muutev mõistmine, et vaid 10% sellest, mida elus loome on teadlikud valikud, 90% on alateadlikud. Seega kui sa saad aru, et sinu kavatsuste ja eesmärkide tulemused ei ole omavahel korrelatsioonis, siis järelikult on ka väga heade teadlike kavatsuste varjus neid tühistavad alateadlikud uskumused ja mõtted.

Eesmärkide täitmiseks

Irene Kaljuste on ka öelnud, et inimese eesmärgid hakkavad täituma, kui ta teeb teadlikku tööd enda alateadlike mustritega ja seeläbi joonduma enda teadlike visioonide ja soovidega oma elule. Tuues ebaterveid elu mitte toetavaid uskumusi, vandeid, otsuseid nähtavale, kaotavad need selle jõu, mis neil oli meile siis, kui neist teadlik ei oldud. Need asjad ei juhtu aga üleöö, kuigi ka sellised muutused on võimalikud.

Inimese eesmärgid hakkavad täituma, kui ta teeb teadlikku tööd enda alateadlike mustritega.

Et olla õnnelik

Irene usub, et materiaalne edukus ei tee veel õnnelikuks inimeseks. Me vajame oskusi mõlemas maailmas enda hästi tundmiseks. Kui meie süda on avatud ja oleme valmis alistuma sellele, mida meie hing tegelikult igatseb siin elus teha, siis isegi kui sa ei sõnasta seda kuidagi vaimselt, siis see on hüppelaud elu külluse kogemisse kõikidel tasanditel.

Et mõista, kes sa oled

Värbamisspetsialist Laura Kassin räägib, et kõige olulisemaks märksõnaks enesearengu puhul on püüda mõista, kes sa üldse oled. Laura soovitab mõelda, milles oled tugev, mis sul loomulikult hästi välja tuleb, mis sind huvitab ja paelub ning millist muudatust soovid maailma tuua. Ta selgitab, et kui sinu põhiväärtused ja isiksuse omadused on sulle selged, saad selle põhjalt teha ka palju paremaid otsuseid.

Kõige olulisemaks märksõnaks enesearengu puhul on püüda mõista, kes sa üldse oled.

Laura Kassin. Foto: Kerttu Jahhu

Et luua tasakaalu

Laura usub ka, et enesearengu kaudu saad luua tasakaalu kõikides oma eluvaldkondades. Sisemaailmaga tegelemine aitab ennetada ka terviseprobleeme ning toksilisi suhteid. Samas aitab see sind kokku viia sarnaste huvidega inimestega, kellega koos kiiremini edasi liikuda.

Et jõuda parima iseendani

Alo Tammsalu arvab, et kõige olulisem on teha teadlik otsus ning teadlikult ja järjepidevalt enesearengu teele astuda – sellele pühenduda või mõista, kuhu tahaksid jõuda, kus sa võibolla täna ei ole või jõuda parima iseendani, et siis edasi liikuda. Ta toob välja, et harv nähtus pole ka see, kui arvame, et oleme juba piisavalt targad ja eneseabiõpikud on rumalatele. Ta arvab, et kindlasti oleks mõistlik olla skeptiline ümbritsevate objektide ja soovituste osas. Võiks küsida endalt alati miks? Miks see nii on, kas see võiks kuidagi teisiti olla? Mis selle taust on ehk otsida vastust küsimustele: miks, mida ja kuidas. Kui sul on taustal teadmine, et kui ühiskonna läbilõike teed, siis reeglina umbes 80% inimestest ei saa nimetada, et nad oleks tohutult õnnelikud ja edukad. Ta soovitab olla avatud, küsida küsimusi ja leiab, et juba siis ongi inimene astunud enesearenguteele.

Foto: Shutterstock.com

Kõige olulisem on teha teadlik otsus ning teadlikult ja järjepidevalt enesearengu teele astuda – sellele pühenduda või mõista, kuhu tahaksid jõuda, kus sa võibolla täna ei ole või jõuda parima iseendani, et siis edasi liikuda.

Head Uudised GoodNews