1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Kuidas luua väge täis elu? Nõu annavad Peep Vain, Roland Tokko, Raido Rõivas ja Maria Baydar
Kuidas luua väge täis elu? Nõu annavad Peep Vain, Roland Tokko, Raido Rõivas ja Maria Baydar

Kuidas luua väge täis elu? Nõu annavad Peep Vain, Roland Tokko, Raido Rõivas ja Maria Baydar

Coach Maria Baydar korraldab maikuus enesearengu suursündmust „Kohtumine saatusega 2023“. Maria selgitab, et tema laagritesarjast on saanud sadadele inimestele elumuutvad tähtpäevad ja saatuslikud pöördepunktid – just see annab talle ikka ja jälle hoogu korraldada järgmiseks. Laagri eesmärk on võtta oma elu ohjad enda kätte, avada oma tõeline potentsiaal ja vägi, tervendada sügavuti ja leida toetav hingeperekond kogu eluks.

Laagri eesmärk on võtta oma elu ohjad enda kätte, avada oma tõeline potentsiaal.

Maria Baydar. Foto: Karen Härms

Kuidas taastada oma elujõud?

Maria selgitab, et elujõulisus on seisund, kus inimene tunneb, et ta on täielikult tasakaalus ja energiast pakatav. Tal on sisemisi ressursse elada elusat elu, liikuda enda unistuste suunas. Tema keha, meel ja vaim on omavahelises mõnusas harmoonias. Kui inimene on elujõust tühi, siis see on ressursivaene seisund, aga see ei tähenda, et elujõu ressurssi otseselt ei oleks, see on lihtsalt seisund.

Kui inimene on elujõust tühi, siis see on ressursivaene seisund, aga see ei tähenda, et elujõu ressurssi otseselt ei oleks, see on lihtsalt seisund.

Maria Baydar. Foto: Karen Härms

Nõuanded elujõu taastamiseks ja hoidmiseks

  • Vaata üle enda puhkamise harjumused ja sagedus – aktiivsed ja rahulikud eluperioodid peavad olema tasakaalus. Puhkus peaks olema pigem pikem, kui lühem. Puhkamise mõttes nö. „lühikesed sutsakad“ ei toimi – kiputakse aasta aega tööd rügama, et siis korra lühike ja kiire puhkus teha.
  • Võimalda rohkem aega enda hobidele ja meelistegevustele – nii saavad inimese kirg, potentsiaal ja elurõõm lüüa õitsele. Tee, mida sa naudid!
  • Veeda aega koos inimestega, keda armastad.
  • Hoolitse enda keha ja tervise eest.
  • Hoia enda sisemaailm korras.
  • Uued väljakutsed, mis panevad elujõust pakatama ja annavad värskust – uued projektid, eesmärgid, ettevõtmised, ehk midagi, mis paneb meie sisemise tulukese põlema.

Kuidas leida oma elu eesmärk?

Maria ütleb, et elu eesmärki on keeruline lahti sõnastada, kuna selle paneb iga inimene enda jaoks paika individuaalselt. Osadele on elu eesmärgiks lihtsalt nautimine ja kogemine, teistele arenemine ja kasvamine, erinevate taipamiste ning kogemuste saamine elult. Kolmandatel võib selleks hoopis olla teiste inimeste aitamine. Üheks elu eesmärgiks võib olla enda elu eesmärgi leidmine.

Esmalt tuleks teadvustada ja korrastada oma mineviku kogemus. Saada aru, milline mineviku pagas või materjal on sulle kaasa antud. Tuleks ära lõpetada enda minevikuga samastumine, ehk mitte defineerida ennast läbi mineviku sündmuste või läbielamiste põhjal.

Maria ütleb, et kui inimene on saanud aru ja vabaks, et mina ei võrdu sellega, mis on juhtunud, siis saab hakata ülesse ehitama uut identiteeti. Inimese silmad saavad avaneda uutele inimestele, võimalustele ja kogemustele, mida ta poleks seni suutnud arvata, et oleks tema elus isegi olnud võimalikud.

Maria Baydar. Foto: Karen Härms

Tuleb vabaneda piiravatest uskumustest, programmidest ja kahjustavast minapildist ning seejärel hakata üles ehitama enda jaoks uut. Elu eesmärki on kõige parem leida, kui sa astud mugavustsoonist välja ja lubad endal kogeda kõike uut, mida elul pakkuda on – kohtuda uute inimestega, kuulata uut muusikat ja uurida maailma kohta. Kui sa avardad enda silmaringi ja koged palju uut, siis üsna ruttu taipad, kuhu asetud sina siin maailmas. Kes ma soovin siin maailmas olla? See otsus on ainult meie enda langetada.

  • Astu mugavustsoonist välja.
  • Otsi teadlikult uusi olukordi, kus kohtuda uute inimestega ja tee midagi, mis on sinu rutiinist täielikult väljaspool.

Kuidas end mitte saboteerida?

Raido Rõivas räägib seminaril, mis on positiivne intelligentsus. See näitab, kui palju mõistus meid saboteerib ja kui palju ta meie hüvanguks end teenib. See peegeldab suhet ellujäämisrežiimi ja lahendustele ning arengule suunatud seisundi vahel. Positiivne intelligentsus näitab, kui suure osa enda ärkveloleku ajast on inimene suunanud enda aju arengule, lahendustele ja võimalustele või vastupidi – hoopis ellujäämisrežiimile.

Raido Rõivas

Kui avastad endas ellujäämisrežiimi või kahtlustad end olevat lihtsalt madalas seisundis, siis tuleb seda olukorda uurida avatuse, põnevuse ja uudishimuga – see on esimene samm ümberlülitumiseks. „Küsi endalt – kui oleksin uudishimulik ja terava pilguga kotkas ja ma näeksin seda situatsiooni kõrgelt, siis kuidas see mulle tunduks?,“ soovitab ta.

Küsi endalt – kui oleksin uudishimulik ja terava pilguga kotkas ja ma näeksin seda situatsiooni kõrgelt, siis kuidas see mulle tunduks?

Kontrollküsimused ellujäämisrežiimi tuvastamiseks:

  • Kui suure osa oma ärkveloleku ajast tunnetuslikult keskendun ma väljakutsetele, probleemidele, takistustele, kiirustamisele ja ’’tulekahju kustutamistele’’?-
  • Kui suure osa ajast ma tunnen ärevust ja madalat emotsionaalset seisundit?
  • Kui jätkusuutlik on minu mentaalne ja emotsionaalne seisund?

Kuidas saavutada kõiges edu?

Edu Akadeemia juht Roland Tokko räägib seminaril, kuidas saavutada kõiges edu.

Roland Tokko. Foto: Foto Kersti Niglas

Tokko jaoks tähendab edu saavutamine seda, kui teha igapäevaselt neid asju, mis sind päriselt õnnelikuks teevad. Mida õnnelikum oled, seda edukam ka oled. See edukus võimendub veelgi enam, kui sinu igapäevased tegevused muudavad paremaks ka teiste inimeste elud, kellega kokku puutud.

„Kui ajad ainult enda elu eesmärki taga, siis lõppkokkuvõttes oles õnnetu ja tunned, et oled läbikukkunud,“ selgitab ta. Selle asemel soovitab ta keskenduda tegevustele, mis on tähendusrikkad sinu enda ja teiste jaoks. „Mida rohkem aitad teistel inimestel edu saavutada, seda edukamaks saad ka ise!“

Kuidas arendada oma teadvust?

Peep Vain korraldab seminaril sisemise tarkuse rännaku. Ta kirjeldab, et müstiline rännak on tunne, nagu sisemise teadvuse ruum läheks suuremaks. Selles hakkavad tekkima uued seosed, pähe tulevad uued head ideed ning ära unustatud tähtsad asjad hakkavad meelde tulema. Avardunud teadvus teeb inimese sõna otseses mõttes targemaks. Oma rännakutel keskendub ta eelkõige sisemisele tarkusele, mis aitab iseendast järjest teadlikumaks saada.

Peep kirjeldab, et sisemine tarkus on kombinatsioon inspiratsioonist, intuitsioonist ja taipamistest. Teisisõnu on see parem, sügavam ja täielikum asjadest aru saamine, uus loovus, sisekaemuslik ilmutus, tunnetuslik teadmine.

Sisemine tarkus on kombinatsioon inspiratsioonist, intuitsioonist ja taipamistest.

Peep Vain. Foto: Erakogu

Sisemise tarkus eeldused on soov seda saada ja avatus selle vastu võtmiseks. Sisemise tarkuse saamist soodustab üksiolek ja vaikus. Valmidus ja huvi iseendaga tõtt vaadata. Kannatused soodustavad sisemise tarkuseni jõudmist.

Sisemise tarkuse esmane objekt on Peebu hinnangul inimene ise, samuti tema enda elu ja kõik sellega seonduv. Sisemine tarkus võimaldab ka teisi ning maailmas toimuvat paremini mõista, sündmuste käiku ette näha ja ennustada.

Head Uudised GoodNews