1. Avaleht
  2. Hingele
  3. HEADUSEST I Peep Vain: Mis on headus? Kas seda peaks üldse kiitma?
HEADUSEST I Peep Vain: Mis on headus? Kas seda peaks üldse kiitma?

HEADUSEST I Peep Vain: Mis on headus? Kas seda peaks üldse kiitma?

„Mis on headus? Kas seda peaks üldse kiitma? Kas pole see mitte iseenesestmõistetav? Kas pole mitte kõik need, kes neid ridu praegu loevad niigi head?“ mõtiskleb Müstika sisemiste rännakute korraldaja, investor, ettevõtja ja autor Peep Vain.

Kas pole mitte kõik need, kes neid ridu praegu loevad niigi head?

Mida rohkem on headust, seda lihtsam on elada

Koolitaja ja 20 aastat enda sisemaailmaga tegelenud ja teadlikust suurendanud Peep Vain jätab käsitlusest välja sulaselge pahatahtlikkuse ja kurjuse. Vägivallatsemise – nii füüsilise kui vaimse. Ta jätab kõrvale ka pettused, pahatahtlikud valed ja naabri mehe (või naise) himustamise – kõik selle, mida keelavad peamised usundid. “Nad keelavad seda, sest kusagil läheb väikeste ja suurte pahategude piir, mille ületamisel rebenevad ühiskonda koos hoidvad traagelniidid,” ütleb Vain.

“Pigem tahan keskenduda hoopis ükskõiksusele ning samuti headuse maski all resideeruvale headuse puudumisele, pisiõelustele ja muule sarnasele. Sellest enamgi tahan ma headuse mõistet nagu akordionilõõtsa laiali tõmmata,” lisab ta.

Selleks, et enda (ja miks mitte ka teiste) jaoks leida headuse kõrgemaid tasemeid ja varjatud vorme. Ikka selleks, et end, oma elu, oma suhteid ning kogu maailma me ümber natuke paremaks teha.

Enne, kui Vain teemasse süveneb, toob ta välja peamise kasu, mida ta näeb. Ta usub nimelt, et mida rohkem on headust, seda lihtsam on elada – nii endal kui teistel. Kõigil.

Mida rohkem on headust, seda lihtsam on elada – nii endal kui teistel. Kõigil.

Kuidas enda ja teiste hüvanguks järjest parem inimene olla?

Jutt ei käi muidugi mitte lihtsalt headusest. “Näiteks, et ma vabandan, kui teisele varba peale astun, annan ühe emalt saadud kommi õele või püüan teda lohutada, kui ta põlve ära lööb,” toob Vain välja näiteid, mida ta antud kontekstis välistab. Jutt käib headuse kõigist eri vormidest ja nende kõige kõrgematest tasemest. Jutt ei käi teooriast, vaid praktikast. Sellest, kuidas sõna otsese mõttes enda ja teiste hüvanguks järjest parem inimene olla.

Vain toob välja ühe eelduse: “Mida parem on enda olla, seda lihtsam on olla ka hea. Ehk headus algab siiski heast tervisest ja välja magamisest. Enda elementaarsete ja oluliste vajaduste rahuldamisest ning nende kaitsest. Siis vaatame, mida ja kuidas nende teiste hapnikumaskidega teha.”

Tema usk – hea on olla hea. Vain ei mõtle siin muidugi meeletut eneseohverdust, vaid ikka koos sõbralikult liikumist, kus me toetame ja aitame üksteist nii nagu vaja ja nagu me suudame.

Hea on olla hea!

Avatus ja soojus

Mida suuremad on soojus ja avatus – ka võõraste suhtes tänaval või poes, seda rohkem tuleme oma inimsusega kontakti. Mida tihemini ja siiramalt teisele otsa vaatame ning naeratame, seda paremaks teeme hetkega nii ennast kui maailma. Vain arvab, et headus algab just siit.

Heasoovlikkus kõigi vastu

Budistidel on meditatsioon nimega Metta Bhavana. Selle käigus soovitakse mõttes head kõigile – lähedastele, sõpradele, võõrastele ning ka vaenlastele. Algul tundub viimastele hea soovimine
kummaline, kuid ka sellel on oma mõte. Kuidas oleks elada maailmas, kus kõik on hoitud? Kus kõik tunnevad end hästi ja on õnnelikud – just nii, nagu nemad seda (teisi kahjustamata, loomulikult) soovivad ja eelistavad.

Kuidas oleks elada maailmas, kus kõik on hoitud? Kus kõik tunnevad end hästi ja on õnnelikud – just nii, nagu nemad seda (teisi kahjustamata, loomulikult) soovivad ja eelistavad.

Mille eest me seisame ja kostame?

“Selle eest, et inimesed ennast rohkem uuriksid, endaga dialoogi astuksid ja nõu peaksid, ennast rohkem kuulaksid ja usaldaksid, endaga rohkem arvestaksid, ennast paremini tunneksid ja teaksid, ennast täielikumalt vastu võtaksid ning jaataksid,” selgitab Vain.

Samuti soovime, et inimesed teadvustaksid paremini oma vajadusi, oma eelistusi, oma piiranguid, oma välistusi – et enda jaoks soodsas suunas läbi elu liikuda ning ise paslikus tempos ning suunas areneda. Teha järjest vähem suuri vigu, mida on kallis või võimatu parandada. Et ennast ja teisi enda ümber järjest vähem kahjustada, selle asemel leida mooduseid tegemaks nii, et kõigil oleks hea. “Selleks soovitame võtta teadlikult aega, et asju läbi tunnetada ning oma elu üle ja enda üle järgi mõelda,” annab ta nõu.

“Olgu need sisemise tarkuse rännakud meie ja teie, kes te osalete ühine moodus kasvada, areneda, liikuda kergusse. Teha nii, et on järjest rõõmsam ja julgem tulevikku vaadata ja järjest lihtsam vaadata ka oma minevikku,” lisab ta.

Foto: Kaupo Kikkas

Põhiväärtused – rännak selguse suunas

Mis on sulle elus kõige tähtsam? Kas su elu elamine ja ajajaotus seda ka kinnitab? Mida tasub senisest rohkem väärtustada ja tähelepanus hoida – selleks, et areneda järjest enam selliseks inimeseks nagu sa soovid ning luua ja elada just sellist elu nagu kõige paremaks pead?

Isiklikud põhiväärtused on su kõige tähtsamad väärtushinnangud. See on see, mida just sina inimeseks olemise ja elu elamise juures kõige tähtsamaks pead – iseenda jaoks. See on nagu su personaalne moraalne majakas. Nagu isiklik eetikakoodeks. Põhimõtted, olemus ja ideaalid.

“Mis mind ennast huvitab? Kõige enam saada uuesti tänases vanuses kristallselgeks omaenda põhiväärtused. Veel huvitavad mind parimad viisid oma järjest napimaks jäävat väärtusliku eluaja kasutamiseks. Mind huvitavad inimesed, kelle väärtused on minu omade sarnased – et nendega vahel kokku saada ja olulisi jutte rääkida ning lihtsalt koos olla. Sarnaselt mõtlevate ja elule vaatavate inimeste kasvav kogukond. Mind huvitab suurem täpsus, parem kontroll ja vähem vigu,” räägib Vain lõpetuseks.

Peep Vainul toimuvad Kaja Kultuurikeskuses Müstika sisemise tarkuse rännakud sind järgmistel kuupäevadel:

  • Esmaspäev, 1. mai ja pühapäev, 4. juuni kell 18:30 “Põhiväärtused
  • Teisipäev, 2. mai, kell 18:30 “Heasüdamlik ja hooliv”
  • Esmaspäev, 5. juuni kell 18:30 “Julgus ja tegutsemine”

Lisainfot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews