1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. HEA NÕUANNE I Kuidas mediteerides süüa?
HEA NÕUANNE I Kuidas mediteerides süüa?

HEA NÕUANNE I Kuidas mediteerides süüa?

Kas oled kunagi tõusnud lauast ja imestanud, millal sa sõid? Sulle meenub, et algul sõid hea isuga ja siis äkki on taldrik tühi, aga sa ei mäleta ühtki vahepeal söödud suutäit. Võib-olla rääkisid samal ajal sõbraga, lugesid ajalehte, muretsesid pangaarve või suhete pärast.

Foto: Shutterstock.com

See meditatsioon aitab sul märgata, mida sa suhu paned. Sa tunned söömisest suuremat mõnu kui kunagi varem ning peale selle hõlbustab meditatsioon seedimist, alandades pingeid ja stressi, mille sa laua äärde kaasa tõid.

Foto: Shutterstock.com
  1. Enne kui hakkad sööma, hinda sööki mõni hetk

Võid zen-budismi laadis mõelda mullale ja päikesepaistele, mis andsid selle toidule elu, ja töövaevale, mis tõi selle sinu lauale. Või avaldada tänu jumalale või vaimule – või istuda vaikselt ja tunda tänumeelt selle eest, mis sul on. Kui sööd teistega, võtke üksteisel käest kinni, naeratage või ühenduge mingil muul viisil.

  1. Teadvusta oma käsi, enne kui esimese suutäie suu juurde tõstad

Katseta kloostritraditsiooni süüa aeglasemalt kui harilikult. Või söö harilikus tempos, kuid tähelepanelikumalt kui muidu.

  1. Keskenda oma tähelepanu, kui esimene toidupala läheb suhu ja kutsub maitsenäsades esile aistinguid

Pane tähele meele kalduvust kritiseerida maitset – liiga piprane või soolane või et see ei ole see, mida ma ootasin. Pane tähele tundeid, mis võivad kerkida: pettumus, kergendus, ärritus, rõõm. Teadvusta kõiki mõnu või soojuse laineid või muid kehalisi tundeid. Naudi oma sööki.

  1. Kui sa söömise ajal räägid, siis pane tähele, kuidas jutuajamine sulle mõjub

Kas mõned teemad tekitavad sinus pinget või häirivad seedimist? Kas vestlus viib sind eemale toidu nautimisest või oskad sa tegeleda mõlemaga?

  1. Teadvusta iga suutäit, kui jätkad söömist

See osa on vist kõige raskem, sest enamikul inimestel on harjumus lülituda välja, kui nad on toidu maitse järele proovinud, aga sa võid jätkata maitse värsket nautimist iga suutäie juures. Kui miskit häirib tähelepanu, siis peatu ja hinga paar hetke, enne kui jätkad söömist.

  1. Teadvustamise hõlbustamiseks võiksid süüa aeg-ajalt vaikuses

Algul võib see tunduda ebamugav, aga ehk avastad, et vaikselt söömine on kosutav puhkus elupingeist.

25. oktoobril toimub Vabal Laval suurseminar “Kuidas vabaneda depressioonist, hirmust, ärevusest ja häbist!”, kus keskendutakse inimest väga tugevalt kontrollivatele teemadele, nagu depressioon, hirm, ärevus ja häbi, mis on just hetkel maailmas kõige rohkem inimese tervist hävitavamad teemad. Muuhulgas tutvustatakse suurseminaril erinevad meditatsioonitehnikaid.

Rohkem infot leiab Facebookist!

Head Uudised GoodNews