1. Avaleht
  2. Hingele
  3. VIDEO I Jutuvestja Erki Kaikkonen: igaüks, kes tahab rääkida lugusid, peab oskama ka kuulata
VIDEO I Jutuvestja Erki Kaikkonen: igaüks, kes tahab rääkida lugusid, peab oskama ka kuulata

VIDEO I Jutuvestja Erki Kaikkonen: igaüks, kes tahab rääkida lugusid, peab oskama ka kuulata

Jutuvestjal ja koolitajal Erki Kaikkonenil on huvitav missioon – see on seotud kuulamisega, mis on üks väga oluline osa meie elust. „Ma siiralt usun, et kuulamisel on maailma muutev jõud. See on ka üks põhjus, miks ma sellega tegelen,“ selgitab ta. Erki võtab osa ka Pühali Hea Elu Keskuse avapeost, kus teeb tuuri ning jutustab lugusid.

Leidke päevast osa, kus räägite teineteisega kordamööda

Erki jagab soovituse paaridele ja inimestele, kes puutuvad teineteisega igapäevaselt kokku – leida päevast osa, kus räägitakse teineteisega kordamööda. Oluline on, et kuulaja ei tohi ühelgi viisil sekkuda. Ta ei tohi kommenteerida rääkimise ajal ega hiljem ning öelda mis ta sellest arvab. Vastasel juhul on dialoogis tekkinud koheselt libastumine.

„Tuleks tekitada olukord, kus teine räägib ning tekib vaikuse koht, mida ei täida ära kuulaja, vaid ta kuuleb tänu sellele iseennast ja mõistab end palju paremini. Peale seda vahetatakse rolle. Kommenteerida või midagi lisada võib ainult siis, kui kuulaja rollis olev inimene midagi küsib,“ juhendab ta.

Tuleks tekitada olukord, kus teine räägib ning tekib vaikuse koht, mida ei täida ära kuulaja, vaid ta kuuleb tänu sellele iseennast ja mõistab end palju paremini.

Vanad müüdid ja lood aitavad siin elus tasakaalu üles leida

Erki töötab igapäevaselt ka jutuvestjana. Läbi jutukeste ja muinasjuttude räägib ta elu olulistest, filosoofilistest, praktilistest ja tajumise maailma mõttes sügavatest asjadest. Lisaks kuulamisele on siin väga oluline roll ka jutuvestmisel.

Erki Kaikkonen. Foto: erakogu

„Üks Inglise armastatud jutuvestja ütles, et tema kaotas end ära keerulisel perioodil enda elus, kus toimus lahkuminek. See oli ajal, mil polnud veel mobiiltelefone. Ta läks enda leidmiseks metsa, kus veetis aega kahe vanema mehega. Aastake metsas elades ning vanameestega vesteldes avastas ta müüdid ja lood,“ selgitab Erki.

Ta lisab, et jutuvestja sõnumiks oli see, et kui me kaotame ära iseennast ning ei saa enam aru mille järgi siin maailmas enam orienteeruda, siis otsige ülesse need vanad lood ja müüdid. Nii leiate ülesse taas enda tasakaalu siin elus ja selle, mis on päriselt väärtuslik ja mille järgi joonduda.

Erki Kaikkonen. Foto: erakogu

9 head mõtet Erki Kaikkonenilt:

  • Muinasjutud ja müüdid on need, kus me saame kohtuda aastatuhandete jooksul ladestunud sellise väärtusruumiga, mis tagab meile jätkusuutlikkuse – iseendaga, ruumiga kui keskkonnaga.
  • Muinasjuttude lugemine on fantaasiaga seotud. Kui me kuuleme lugu, siis me samastume peategelasega. Elame läbi nende kogemust.
  • Kõneosavus ja eneseväljendamise oskus on väga tugevalt seotud lugemisega. Lugemisega paraneb ka õigekiri ning sõnavara.
  • Kuulamine on väga tahtis. Igaüks, kes tahab rääkida lugusid, peab oskama ka kuulata.
  • Kuulamine on koostöö esmane eeldus.
  • Hea kuulamisruum on see, kus me ei anna teistele hinnanguid ning kus meil on turvaline.
  • Hinnangutest loobumine on õpitav. Iga situatsioon, millele me hinnangu anname, loob meie emotsionaalse reaktsiooni ehk meie reaalsuskogemuse.
  • Kui astume välja oma mugavustsoonist, siis märkame ka imesid.
  • Kui me kõik ette planeerime, ei ole meil ruumi elumüsteeriumile.
Head Uudised GoodNews