1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Vahva klipp! Ekke Lainsalu rääkis Keili Sükijainenile, kuidas Mart Mardisalult palka juurde küsida
Vahva klipp! Ekke Lainsalu rääkis Keili Sükijainenile, kuidas Mart Mardisalult palka juurde küsida

Vahva klipp! Ekke Lainsalu rääkis Keili Sükijainenile, kuidas Mart Mardisalult palka juurde küsida

Ilmselt pole palga juurde küsimine kõige mugavam vestlus, millega hommikul ülemuse poole pöörduda. Mõni üksik vale sõna võib sellises vestluses palju muuta. TV3-l käis aga külas Ekke Lainsalu, kes teab väga lihtsaid meetodeid, kuidas ebameeldiv vestlus äärmiselt kasulikuks muuta.

Ekke on välja andnud raamatu „Palgatööga rikkaks“.

„Ilmselt paljude ettevõtjate ja tööandjate lemmikinimene te edaspidi ei ole. Nagu ka raamatukaanelt näha, on teile selle raamatu kohta saadetud üsna värvikaid kommentaare. Järelikult nad arvavad, et see toimib,“ ütles Keili.

Ma tahan homme minna Mart Mardisalult palka juurde küsima. Mida ma peaksin tegema?

Kui sa lähed homme Mardi juurde palka juurde küsima, siis seda ma kindlasti ei soovita sul teha. Tegelikult sa lähed tegema üht elu suurimat tehingut: palka juurde küsima. Sellele on vaja teha väga põhjalik ja korralik ettevalmistus.

Millest tuleks alustada?

Kõigepealt tuleb ennast ette valmistuda. Üks asi, mida ma oma raamatus „Palgatööga rikkaks“ rõhutan, on see, et inimesed peavad endale looma edupäeviku. See tähendab, et sa paned kirja kõik oma edusammud, mida sa kuu vältel töö juures teed. Näiteks aitad firmal raha kokku hoida, tood uusi kliente, lahendad probleeme või muud sellist. Inimestel on lühike mälu. Kui lähed ülemuselt palka küsima ja ülemus, näiteks siis Mart, küsib, et miks ta üldse peaks sul palka tõstma, siis kohe ju ei tulegi kõik asjad meelde või ütled lihtsalt, et ei tule välja sellest palgast. Edupäeviku tegemiseks on mul raamatus ka põhjalikud juhtnöörid. See peaks olema igal inimesel, alates transporditöölisest ja lõpetades turundusjuhi või juhtkonna liikmega.

Mida tuleks veel teha? Kas peaksin selga panema punase või valge särgi? Ehk tuleks otsida komprovatiivset infot Mardi kohta? Mis need teised nipid on?

Tuleb välja mõelda argumendid, mis kasu sa ettevõttele tood. Kui tood ettevõttele kasu ja oled neile väärtuslik, siis sa pead selle veenvalt välja tooma. Toon lihtsa näite: selle aasta alguses tõid Palgainfo Agentuur ja CV Keskus välja statistika, kus oli näha väga üllatavaid ja masendavaid numbreid. Inimestele, kes on olnud tööl kolm-neli aastat lojaalsed töötajad, makstakse kuni 26 protsenti vähem palka kui nendele, kes tööle kandideerivad. See näitab ilmekalt ära väga paljude meie tarkade ettevõtete juhtide lühinägelikkust ja küünilisust.

Mis siis teha? Tullaksegi tööle ja küsitakse rohkem palka, mina olen siin aga viis aastat töötanud, kuid ei julge palka küsida.

Minu esimene eesmärk on taastada inimeste enesekindlus. Me eestlastena oleme tagasihoidlikud. Me kardame küsida. Arvame, et kui öeldakse „ei“, siis see on maailma lõpp. Tegelikult ei ole. See on läbirääkimiste algus.

Millise protsendi võrra rohkem ma siis seda palka võiksin juurde küsida?

Selle peab igaüks ise enda jaoks paika panema. Kui sinu praegune palk ja palgatingimused rahuldavad sind, siis küsi natuke rohkem. Alati võiks ju rohkem.

Monika Kuzmina Peatoimetaja