1. Avaleht
  2. Hingele
  3. ÜHENDUSEST I Coach Maria Baydar: ühendus aitab mõista, kes me päriselt oleme
ÜHENDUSEST I Coach Maria Baydar: ühendus aitab mõista, kes me päriselt oleme

ÜHENDUSEST I Coach Maria Baydar: ühendus aitab mõista, kes me päriselt oleme

Coach Maria Baydar, kes korraldab sel nädalavahetusel Viljandimaal laagrit “Kohtumine saatusega” ja astub üles Ühenduses festivalil tõdeb, et tänapäeval arvatakse, et eneseareng on miski, mida peab kuidagi eraldi ette võtma. Tegelikult see nii pole. Kõik, mida igapäevaselt kogeme – iga vestlus, uudiste lugemine, teleka vaatamine, raamatu lugemine, uue info vastu võtmine, uute paikade külastamine – see kõik on eneseareng. Esmalt tuleks aga luua teadlik ühendus iseendaga, oma südamega ja ümbritseva maailmaga, mis aitab mõista, kes me päriselt oleme, mida tahame ja milline on meie potentsiaal. See annab võimaluse terveneda, vabaneda illusioonidest, mineviku ja tuleviku muredest.

Esmalt tuleks aga luua teadlik ühendus iseendaga, oma südamega ja ümbritseva maailmaga, mis aitab mõista, kes me päriselt oleme, mida tahame ja milline on meie potentsiaal.

Maria Baydar. Foto: Karen Härms

Kuidas luua ühendust?

„Esmalt peaks iga inimene teadvustama iseendale, mida tähendab tema jaoks ühenduses olemise seisund. Milline on tema elu ja enesetunne, kui ta on ühenduses. Seejärel tuleb üles leida ja nähtavale tuua põhjused, mis takistavad enda või teistega ühenduses olemise seisundit,“ selgitab Maria.

Tee ühendusse enda ja teistega ongi tervenemise teekond.

Selleks võivad olla hirmud, ebakindlus, mõni läbielatud raske kogemus, eelarvamused, hinnangud või hoopis midagi muud. Sealt edasi saab kujundada juba üsna lihtsa tegevuskava, et ühendusse jõuda, kuid kindlasti tuleb meeles pidada, et esimene samm selle suunas nõuab alati julgust. Edasi on juba lihtsam! Tee ühendusse enda ja teistega ongi tervenemise teekond.

Maria Baydar. Foto: Karen Härms

Üksindus ei pruugi alati halb olla

Maria sõnul võib ühendust luua ka iseendaga. „See võib olla võimas tööriist endaga rohkem sõbraks saamisel ja sisemaailma korrastamisel, kuid pikalt üksinduses viibides jääb inimene kinni illusioonidesse, mis purunevad kohe, kui ta taas teiste inimestega kokku puutub,“ selgitab coach.

Kui oled üksi ning see seisund sulle ei meeldi, siis mõtiskle enda sees hästi ausalt järgmistele küsimustele:

  • Kuidas üksiolek mind tundma paneb?
  • Miks ma olen jätnud end üksi?
  • Mida/keda ma tegelikult vajan/otsin/ootan?
  • Mida üksindus mulle õpetab?
  • Mis on mulle üksinduse juures väärtuslik?
  • Kui kaua on mul vaja üksindust veel kogeda?
  • Kas ja millal ma soovin üksindusest välja tulla?
  • Mida ma selleks teha otsustan?

Soovitused enesearenguga alustamiseks

Eneseareng peaks olema võimalikult lihtne, konkreetne, eesmärgipärane ja mõtestatud. „Teadlikku enesearengut saab integreerida oma igapäevaellu, et see muutuks kasulikuks teadvustatud harjumuseks,“ räägib Maria. Kõige tähtsam on välja arendada enda teadvustamise võime. Õppida teadvustama oma mõtteid, sisekõnet, emotsioone, valikuid, harjumusi, käitumist, reaktsioone jne.

Eneseareng peaks olema võimalikult lihtne, konkreetne, eesmärgipärane ja mõtestatud.

Maria Baydar. Foto: Karen Härms

„Võta endale üks eesmärk – näiteks elada, suhelda ja teha valikuid igapäevaselt rohkem avatud südamega,“ jagab Maria soovitusi. Seejärel võta see teema endale fookusesse näiteks kaheks-kolmeks nädalaks ja jälgi järgmiseid punkte kirjalikult.

  • Defineeri oma eesmärk – mida see sinu jaoks tähendab. Mida tähendab elu avatud südamega?
  • Millistes olukordades sa veel ei suuda seda eesmärki täita? Miks?
  • Kuidas saaksid oma eesmärki samm-sammult rohkem täita?
  • Millele sa otsustad võtta fookusesse, et arendada oma eesmärgile vastavaid oskuseid ( avatud südamega suhtumist)?
  • Milliste olukordade/inimestega sa peaksid silmitsi seisma, et minna läbi hirmude ja takistuste, mis ei lase sul täita oma eesmärki (näiteks elada avatud südamega)?
  • Loo endale teadlikud ankrud, mis aitavad sul igakord tagasi tulla oma eesmärgi juurde, kui seisad väljakutse ees. Näiteks mõni muusikapala, lause või küsimus, mida saad kohe kasutada, et end häälestada uude mustrisse ja võtta vastu uus otsus.

Võta endale üks eesmärk korraga – näiteks elada, suhelda ja teha valikuid igapäevaselt rohkem avatud südamega.

13.-16. juulil toimub Adila puhkekeskuses taas Ühenduses High on Life enesearengufestival. Festivali eesmärgiks on pakkuda võimalus saada ühendus iseendaga ja kogeda suhteid, mis avardavad ja kosutavad. Ühendus on nii inimlik ja tavaline, kuid praegusel ajal on paljudel sellest puudu. Festivali piletid on müügil Fienta.com.

Head Uudised GoodNews