1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. RAHVUSVAHELINE INIMESESÕBER I Silmanägemise kaotanud ja 30 raamatut kirjutanud Jim Stovall: pea meeles, et leiad alati selle, mida otsid!
RAHVUSVAHELINE INIMESESÕBER I Silmanägemise kaotanud ja 30 raamatut kirjutanud Jim Stovall: pea meeles, et leiad alati selle, mida otsid!

RAHVUSVAHELINE INIMESESÕBER I Silmanägemise kaotanud ja 30 raamatut kirjutanud Jim Stovall: pea meeles, et leiad alati selle, mida otsid!

Vaatamata silmanägemise kaotusele on Jim Stovall võitnud USA meistrivõistlused tõstmises, olnud edukas investeerimismaakler ja võitnud Narrative Television Networki juhina Emmy auhinna. Ta on kõrgelt hinnatud kõnemees ja 30 raamatu autor, nende seas müügirekordeid purustanud “Ülim kingitus”, millest 20th Century Fox on nüüdseks vändanud ka filmi, kus peaosa mängivad James Garner ja Abigail Breslin. Mängufilme on tehtud veel viiest tema raamatust.

Ajakirja Forbes president ja tegevjuht Steve Forbes on öelnud: “Jim Stovall on meie ajastu erakordsemaid inimesi.”

Presidendi võrsete võimaluste komitee valis Jim Stovalli tema töö eest aasta ettevõtjaks. Jim Stovalli mõtteid on kajastatud Wall Street Journalis, ajakirjades Forbes ja ajalehes USA Today ning ta on esinenud telesaadetes Good Morning America, CNN-is ja CBS-i õhtustes uudistes. Ta valiti ka aasta rahvusvaheliseks inimesesõbraks. Seda aunimetust jagab ta koos Jimmy Carteri, Nancy Reagani ja ema Teresaga.

Avaldame Jim Stovalli raamatust “Tulemuslikkuse kunst” katkendi, mis räägib individuaalse lähenemise kunstist.

Individuaalse lähenemise kunst 

Olen optimist. Usun, et elu suurim unistus on sul alles, elu ja tervise juures, ning et ainus asi, mis sul teha tuleb, et see aktiveerida ning lõpuks oma ellu tuua, on hakata motivatsiooni, suhtlemise ja teostuse abil looma tulemuslikku elu. Sul on olemas kõik, mis vaja, et oma unistused ellu kutsuda. Sulle ei oleks seda eesmärki antud, kui sa ei oleks võimeline selleni jõudma.

Sul on olemas kõik, mis vaja, et oma unistused ellu kutsuda.

Kuna su eesmärk on sinu jaoks ainulaadne, nagu ka see, kuidas määratled edu, ja kuivõrd su missioon täita oma eesmärk on vaid sinu oma, siis on ainulaadsed ka need vahendid, oskused ja anded, mida oma ülesannet täites kasutad.

Edukaimate raamatute, kursuste ja filosoofiate juures teeb asja keeruliseks see, kui mõni heatahtlik ja võimalik et edukas inimene räägib sulle, kuidas tal see kõik õnnestus. Minu eesmärk nii raamatus . Tulemuslikkuse kunst” kui ka „Ülim tulemuslikkus” on seatud selliselt, et see aitaks ettevõtetel ja üksikisikutel leida oma ainulaadse tee, hinnata oma ainulaadseid oskusi ja täita oma missioon teel edule.

Ma lõin nn ülima tulemuslikkuse testi koos andeka kolleegi Rebeka Grahamiga, kes on üks maailma parimaid kollektiivide koolitajaid. Üheskoos kasutasime selliste tipptegijate nagu Steve Forbes, treener John Wooden ja paljude teiste tarkusi, teadmisi ja kogemusi. Kui oled raamatu läbi lugenud, on ka sinul ja su kolleegidel võimalus teha ülima tulemuslikkuse test ja saada selle põhjal individuaalne hinnang.

Olles üle kahekümne aasta pime olnud, olen seisnud silmitsi faktiga, et ma ei saa asju teha nii, nagu tegin varem. Kui küsiksid pimedatelt inimestelt, missugused piirangud on neile seadnud pimedaksjäämine, siis usun, et paljud neist mainiksid kahte asja. Lugemine ja autojuhtimine – need nõuavad nägemismeelt ja pimedad neid kahte asja paraku tavaviisil teha ei saa.

Olles üle kahekümne aasta pime olnud, olen seisnud silmitsi faktiga, et ma ei saa asju teha nii, nagu tegin varem.

Tulemuslikkuse mõistes ei seisne lugemine vaid sõnade nägemises ega sõitmine sõiduki juhtimises. Lugemine on viis ammutada infot ja sõitmine lihtsalt moodus jõuda punktist A punkti B.

Nagu ma juba varem mainisin, kui saaksin lugeda sõnu raamatulehtedelt nii, nagu sina seda praegu teed, ei usu ma, et suudaksin kogu raamatu otsast lõpuni läbi lugeda, kuid nüüd olen tänu kiirele digipleierile ja pimedate raamatukogu salvestustele kuulanud sõna otseses mõttes iga päev ühe raamatu.

Olen kuulanud iga päev ühe raamatu.

Ma ei ole veel kohanud inimest, kes oleks lugenud rohkem raamatuid kui mina. Tõenäoliselt neid inimesi on. Ma lihtsalt ei ole nendega kunagi kokku puutunud. Tean, et naudiksin sellist kohtumist, sest olles kuulanud iga päev ühe raamatu enam kui kahekümne aasta jooksul, on mu maailmapilt sedavõrd avardunud, et tahaksin väga kohtuda nendega, kelle maailm on avardunud veelgi enam.

Mis puutub autojuhtimisse, siis ei ole ma seda teinud alates päevast, mil 16-aastaselt värske juhilubade omanikuna politseiautole tagant sisse sõitsin, kuna ma ei näinud seda. See on mahlakas lugu, mille säästan teiseks puhuks, mainin vaid, et see 30 aasta tagune kogemus jäi mul aktiivse autojuhina viimaseks. Ometi olen tänu limusiinijuhtide esmaklassilisele abile ja eralennukile käinud kõikjal maailmas, kuhu olen soovinud minna, ja loodan edaspidi veel rohkem reisida.

Tasub meeles pidada, et kassi nülgimiseks on alati rohkem kui üks viis, nagu mu vanaema tavatses öelda.

Pea silmas oma eesmärki ja anna endale aru, et su missioon on lihtsalt üks viis oma eesmärki saavutada. Sa ei peaks kunagi oma eesmärgis kahtlema ega seda muutma, kuid sinu ülesanne on eesmärk saavutada ning meetodid, mille abil seda teed, peaksid olema paindlikud. Kuid sa peaksid ka järjepidevalt ja täpselt juhinduma tulemuslikkuse kunsti põhimõtetest.

Mulle on räägitud, et igal aastal müüakse tööriistakauplustes ja hulgimüügipunktides miljoneid veerandtolliseid puuriotsikuid, Võin kinnitada – vaatamata sellele, et miljonid neid ostavad, pole veerandtollist puuriotsikut kellelgi vaja. Nad ei taha mitte puuriotsikut, vaid veerandtollist auku. Kui oleks välja mõeldud mõni muu meetod, kuidas veerandtollist auku teha, siis julgeksin väita, et miljoniline puuriotsikuturg kuivaks üleöö kokku.

Pea meeles, et leiad alati selle, mida otsid. Kui püüad endale teha imetoreda päeva, anda uue võimaluse või kohata inimest, kes muudaks midagi su isiklikus või tööelus, siis selle sa saad. Teisalt, kui tõused homme hommikul voodist ja näed ees igavat päeva, ühe ja sama kordumist ja inimesi, kes tõmbavad su energiast tühjaks, selle asemel et sind su isikliku eesmärgi poole aidata, siis just selle sa tõesti eest leiad.

Pea meeles, et leiad alati selle, mida otsid.

Mulle ei meeldi olla see, kes sulle seda ütleb, aga kui sa pole ise veel selle peale tulnud, siis on aeg aru saada, et elu pole alati õiglane. Elu on suurepärane, uhke ja imeline, aga mitte õiglane. Me ei saa alati elult seda, mida tahame. Ei saa alati seda, mida vajame. Ei saa alati seda, mida väärime. Ja me ei saa isegi seda, mille oleme ära teeninud. Aga paratamatult ja eksimatult saame alati täpselt selle, mida elult ootame.

Elu on suurepärane, uhke ja imeline, aga mitte õiglane.

Kui su elu ei ole täna selline, nagu tahaksid, et see oleks igas selle tahus, siis uuri lihtsalt oma ootusi ja leiad, et kusagil oma teel oled hakanud ootama elult seda, mida praegu koged. See võib olla mõnevõrra hämmastav ja häiriv, aga võta süda rindu. Kui need ootused on toonud su siia, siis ootused, mida ehitad ja toidad tulemuslikkuse kunsti põhimõtete kaudu, võivad viia su sinna, kuhu soovid minna.

Hiljuti lugesin ühe heasoovliku filosoofiadoktori raamatut, milles ta tahab lugejaid õpetada, kuidas saada miljonäriks. Pea alati meeles, et olgu see mina või keegi teine, kelle mõtteid loed või kuulad, ära võta kunagi kuulda nõu kelleltki, kel pole seda, mida endale soovid. Lähemal uurimisel selgus, et see doktor polnud kaugeltki miljonär, lisaks oli tema vara netoväärtus krediitkaartide väärkasutuse tõttu miinuses. See aga ei takistanud tal pahaaimamatule lugejale andmast juhtnööre, milline on ainuõige viis miljonäriks saada.

Ära võta kunagi kuulda nõu kelleltki, kel pole seda, mida endale soovid.

Mu 30 ja enama raamatu hulgas on „Miljonäride kaardistamine”, milles räägin omaenda loo, kuidas vaesest multimiljonäriks kasvasin. Selle raamatu kohta saad rohkem teada ja tellida ka tasuta miljonäri hindamise küsimustiku kodulehelt www.themillionairemap.com. Raamatut kirjutades pidin tegema raskeima asja, mida mul eales avaliku elu tegelasena teha on tulnud. Pidin avalikustama omaenda netovara suuruse, mille auditeerisid Ameerika Pank ja Merrill Lynch. Finantskontrolli tulemusi saate vaadata eelnimetatud veebilehelt. Olin valmis ületama ebamugavustunde ja avaldama oma dekamiljonäri staatuse, sest tundsin, et lugejal on õigus teada, milline inimene näitab teed edu, jõukuse ja tulemuslikkuse kunsti poole.

Hiljutise statistika kohaselt on Ameerika Ühendriikides üle üheksa miljoni miljonäri ja võin teile kinnitada, et selle eesmärgi saavutamiseks on üheksa miljonit viisi. Need kõik peavad paika, aga ei ole asendatavad ega kopeeritavad.

Michael Jordan sai multimiljonäriks kõigi aegade silmapaistvaima korvpallurina. Oma karjääri alguses otsustas ta jätkata pesapallimängijana. Suurte jõupingutustega sai temast algajate liiga keskpärane pesapallur. Kuigi pesapallis on selline tulemus tähelepanuväärne, on vägagi ilmne, et Michael Jordani juhtis eduteele korvpall. Ja kui ta poleks eales pesapalli mänginud ega uurinud teisi võimalusi edu saavutada, siis ei oleks me kunagi Michael Jordani nime kuulnud.

Igaühel meist on ainulaadne tee, mida mööda liikudes leiame endas jõu, rõõmu ja kire, et käia pidevalt oma isikliku edu rada. Ükskõik kui kõvasti Michael Jordan oleks pesapallurina vaeva näinud, ei oleks ta kunagi saavutanud edu ega õppinud selgeks tulemuslikkuse kunsti ilma pesapalli rajalt maha astumata ja korvpalli juurde tagasi pöördumata, mis on toonud talle kuulsuse, varanduse ja edu.

Igaühel meist on ainulaadne tee, mida mööda liikudes leiame endas jõu, rõõmu ja kire, et käia pidevalt oma isikliku edu rada.

Milline on sinu ainulaadne tee? 

Head Uudised GoodNews