1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. LISATUD HEA HARJUTUS I Miks enamik inimesi ei tee midagi oma unistuste saavutamiseks? Vastab Merit Raju
LISATUD HEA HARJUTUS I Miks enamik inimesi ei tee midagi oma unistuste saavutamiseks? Vastab Merit Raju

LISATUD HEA HARJUTUS I Miks enamik inimesi ei tee midagi oma unistuste saavutamiseks? Vastab Merit Raju

Elustiiliettevõtja ja Joogafestivalide korraldaja Merit Raju raamat „Sõltumatu naine. 5 sammu rahalise vabaduseni“ on inspireeriv ja aus raamat rahast. Tabust, mille teemal on paaridel kõige rohkem tülisid. Leiad siit emotsionaalseid lugusid ja ka komistuskive ning oma nahal läbi proovitud soovitusi. Ja lõpuks on see investeerimisraamat sellest, et asi pole ainult rahas. See on raamat sellest, kuidas saada sõltumatuks naiseks. Alguses emotsionaalselt ja pisitasa üha enam materiaalselt ka.

Ühe teemana kirjutab Raju raamatus pühendumisest ja sellest, et elus valitud sihi nimel tuleb panustada iga päev, olenemata asjaoludest.

Mida annab pühendumine?

Pühendumine tähendab, et sa näed valitud teed lõpuni välja. See tähendab, et sa ei jäta endale põgenemisteid. Sa põletad sillad, mis viivad sind segavate faktoriteni. Su otsus on tehtud. Valik on langenud. Enam pole tagasiteed. Ja sa panustad valitud sihi nimel iga päev, olenemata tujust. Või ilmast. Või nohust.

Otsused, valikud on tehtud hetkes, aga pühendumine tähendab nende otsustega kaasnevaga minna tulevikku.

Ka siis, kui läheb raskeks. Eriti siis.

Pühendumine tähendab, et sa näed valitud teed lõpuni välja.

Miks paljud inimesed siiski ei püüdle oma unistuste poole?

Inimesed eelistavad välist turvatunnet sisemisele vabadusetundele. Aga kui sul on sisemine vabadus, siis pole liiga ebamugav taluda unistuste püüdmisega kaasnevat välist ebakindlust. Sul pole vaja midagi muud, kui tunda kindlust, et sa jõuad oma unistusteni. Sa lihtsalt tead enda sees, et kui sa seda tõesti tahad, siis sa ka saad. Sa tead, et elu aitab. Sa tead, et kui paned paika oma sihid ja järgid protsessi, kus sa kujundad end inimeseks, kellel on need eesmärgid saavutatud, siis pole miski võimatu.

Enamik inimesi ei tee midagi oma unistuste saavutamiseks, sest neil pole selget visiooni. Vähestel on enesekindlust ja enamikul on uskumatult nõrk suhe pühendumisega.

Kui sul on sisemine vabadus, siis pole liiga ebamugav taluda unistuste püüdmisega kaasnevat välist ebakindlust.

Mis on suurim viga, mida me kohe alguses teeme?

Inimesed murravad kokkuleppeid endaga kogu aeg. Valetavad iseendile alalõpmata.

Ja seega on väga vähestel piisavalt eneseusaldust.

Eneseusaldus pole midagi sellist, mida saab mängida. See on peegeldus sinu suhtest iseendaga. Ja kui sa ei saa usaldada ennast, et sa teed endale lubatu ära, siis sa ei tee tegelikult mingeid erilisi otsuseid. Ja nii triivid sa mitteotsustamise seisundis, mis on nõrk ja jõuetu.

Enamik inimesi ei taha midagi otsustada ja otsusele pühenduda selle pärast, et nad juba teavad, et murravad oma lubadust.

Eneseusaldus on peegeldus sinu suhtest iseendaga.

Hea harjutus!

Võta aega ja mõtle oma elule, rahalisest vaatest või mistahes vaatest (tervis, suhted, tööga rahulolu…), kui see on aktuaalsem ja vasta järgmistele küsimustele.

  • Mis on see, mida sina oled edasi lükanud?
  • Millised on sinu ettekäänded ja vabandused, mida kipud kasutama?
  • Miks ja kui väga sa neid asju ikka tahad?

Kui väga sa seda tahad?

Eks ole ju mõned asjad, mille kohta ütleme „tahan“ ja teised, millest mõtleme „tahaks“. Merit Raju soovitab eristada need kaks kui tahan- ja tahaks-eesmärgid. Miks? Sest „tahaks“ ei mängi välja. „Tahan“? – Jaa! Selle õnnestumisse Raju usub. Kui sellele tulevad juurde konkreetsemad sammud. Mida sa olen selle nimel valmis tegema? Vasta ka siin järgmistele küsimusetele.

  • Mida sa kohe ära teed?
  • Mida sa teed sel nädalal?
  • Mida sa teed sel kuul?

Ja siis hakka pihta!

Head Uudised GoodNews