1. Avaleht
  2. Hingele
  3. RAAMATUTE LAENUTAMINE PAKIAUTOMAADI KAUDU I Tallinna Keskraamatukogu pakub eriolukorra ajal mitmeid uusi teenuseid
RAAMATUTE LAENUTAMINE PAKIAUTOMAADI KAUDU I Tallinna Keskraamatukogu pakub eriolukorra ajal mitmeid uusi teenuseid

RAAMATUTE LAENUTAMINE PAKIAUTOMAADI KAUDU I Tallinna Keskraamatukogu pakub eriolukorra ajal mitmeid uusi teenuseid

Tallinna Keskraamatukogu kõik teenindusosakonnad ja haruraamatukogud on eriolukorra ajal suletud, kuid jätkavad teenindamist e-kanalite vahendusel, vajadusel saavad lugejad raamatuid laenutada ka pakiautomaadi kaudu.

Pakiautomaati tellimine on alternatiiviks neile inimestele, kes ei saa mingil põhjusel kasutada e-kanaleid. Tellida saab kõigi keskraamatukogu teenindusosakondade ja haruraamatukogude teavikuid, mis on kohal. Tellimus tuleb esitada tellimuse vormi kaudu ühele kindlale teenindusosakonnale või haruraamatukogule, korraga saab tellida kuni viis raamatut. Ette valmistamisel on ka raamatupaki kulleriga koju tellimise teenus. Põhjalikud näpunäited leiab raamatukogu veebilehelt (vt raamatute tellimine pakiautomaati). Laenatud teavikute tagastustähtajad pikendatakse kõigil lugejatel automaatselt, viivitatud aja eest eriolukorra lõppemiseni tasu ei nõuta.

Raamatukogu jääb lugejaile avatuks nii telefoni kui ka sotsiaalmeedia kaudu (vt kontaktid), samuti saab jätkuvalt kasutada e-raamatukogusid ELLU, OverDrive ja RBdigital. E-raamatukogude kasutamiseks saab end lugejaks registreerida siin.

Tallinna Keskraamatukogu direktori Kaie Holmi sõnul annab e-raamatukogude kasutamine võimaluse saada lugemiselamus, aga samal arendada ka oma digi- ja võõrkeele oskusi. „Meil kõigil lasub vastutus, et piirata viiruse levikut ning praegu on erakordselt tähtis püsida kodus. E-raamatukogud täienevad jooksvalt uute audio- ja e-raamatutega. Et nende valikus paremini orienteeruda, lisavad raamatukoguhoidjad iga päev uute raamatute kohta tutvustusi raamatublogisse Lugemiselamused,“ ütles Holm. „Kuigi koha peal laenutamine ei ole praegu võimalik ja ka raamatukogubuss ei sõida, siis ELLU ja teised meie e-raamatukogud on selleks võimaluseks, kuidas raamatud siiski inimesteni jõuaksid.“

Lugejate teenindamiseks kriisi ajal on raamatukogu leidnud veel uuenduslikke viise, mis on juba väga hästi vastu võetud. Igal argipäeval kella kümnest neljani ootavad raamatukoguhoidjad laste kõnesid, et neile raamatuid ette lugeda. Raamatukoguhoidjate ja raamatute valikuga saab tutvuda keskraamatukogu lastelehel. Sellest nädalast pakuvad raamatukoguhoidjad abi koolitööde tegemisel. Õpilastega kohtumiseks on DISCORD keskkonnas loodud jututuba nimega Tallinna Keskraamatukogu Noortekas ning sealses Koolitööklubi grupis ootavad raamatukoguhoidjad küsimusi koolitööde teemadel.

Unustatud pole ka eakaid lugejaid. Mõne päeva eest avati seenioride vestlusklubi, mida viiakse läbi Skype’i vahendusel. Vestlusklubis osalemiseks ja raamatukoguhoidjaga suhtlemiseks piisab sellest, et lisada oma Skype´i kontaktide hulka kasutajanimi Seenioride Vestlused. Klubi kohta leiab infot siit.

Kui kõiki teisi teenuseid pakub raamatukogu lugejatele tasuta, siis teavikute tellimisel pakiautomaati tuleb saatekulu tasuda laenutajal vastavalt Omniva pakiautomaadi hinnakirjale.

Kõikidest uutest teenustest eriolukorra ajal leiab infot Tallinna Keskraamatukogu kodulehelt.

Head Uudised GoodNews