1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Raamatusoovitused: Al Paldrok
Raamatusoovitused: Al Paldrok

Raamatusoovitused: Al Paldrok

Kunstnik Al Paldrok loeb ilukirjandust, dokumentalistikat ja ajakirjandust. Al ütleb, et parimat raamatut pole olemas, sest neid on palju.

Milline on teie lemmikteos ja miks?

Kindlasti Otfried Preußleri “Krabat” oli üks neist. Hilisemast perioodist Axel Munthe “San Michele raamat”. Iga peatükk on omamoodi kunstiteos ja erinev ning korduval lugemisel ei muutu igavaks, vaid leiad alati uue tähenduse, uue kihi, mida enne ei olnud täheldanud. See on üldse hea kunsti tunnus, kui algul haarab mingi teos, kas siis visuaal-, heli- või sõnakunsti vallas, sind ühtemoodi ja siis edaspidi koorub välja iga kord midagi uut ja üllatavat. Eestimaistest viimane parim lugemine oli Lauri Sommeri “Lugusid Lõunast” – suurepärane raamat Eestimaa indiaanlastest setodest, kogu nende kastaneedaliku loodus-müstilise maailmatunnetusega – aga need on ju päris meie omad! Ja illustratsioonid – Toomas Kuusingu linoollõiked on täiesti sõnulkirjeldamatult head ja moodustavad raamatuga täiusliku terviku.

Raamat, mis muutis teie elus midagi olulist.

Kunagi noorpõlves Vikerkaarest loetud Jack Kerouaci “On The Road” paar lehekülge Peeter Sauteri tõlkes tekitas raske sõltuvuse iga aasta risti-põiki läbi Ameerika kihutada. Sellele on lisandunud ajapikku teisedki mandrid. Hoiab siiamaani Teel.

Kirjutage mõni põhimõte, mida mõnest raamatust lugesite ja mis teid siiani saadab.

Mika Waltari “Sinuhe” – kui peategelane peab minema Egiptuse vaarao ette, teades, et kõik, kes jumaliku valitseja ette astuvad ja temaga räägivad, hukatakse peale vestlust. Siis õpetab teda ukse taga eunuhh: “Niikuinii tapetakse sind ära. Ütle midagi tähenduslikku, mis jääks talle igavesti meelde, et su jutt ei oleks nagu kärbse sumin … ”

Loetlege raamatuid, mida soovitaksite lugeda.

Siin on eri vanusest lugejatele lapsepõlvest alates:

Ernest Seton-Thompson “Lugusid loomadest”
Gerald Durrell “Minu pere ja muud loomad”
Otfried Preußler “Krabat”
Juhan Jaik “Kaarnakivi”
Mika Waltari “Sinuhe”
Jack Kerouac “On The Road”
Lauri Sommer “Lugusid lõunast”
Leonhard Lapin “Siin Tallinn”
Haruki Murakami “1Q84”
Meelis Friedenthal “Mesilased”
Anonymous Boh “10 New Commandments”
Axel Munthe “San Michele raamat”

Head Uudised GoodNews