1. Avaleht
  2. Hingele
  3. RAADIO ELMAR I Tiit Trofimov: praegune kriis on võimalus muuta paarisuhe taas lähedasemaks
RAADIO ELMAR I Tiit Trofimov: praegune kriis on võimalus muuta paarisuhe taas lähedasemaks

RAADIO ELMAR I Tiit Trofimov: praegune kriis on võimalus muuta paarisuhe taas lähedasemaks

Lääne ühiskonnale iseloomulik edukultus on juba pikalt maksnud lõivu lähisuhete kvaliteedile. Argirutus jäi üha vähem aega lähedastele: oma partnerile, lastele, vanematele ja sõpradele. Küllap koges meist igaüks mingil moel kvaliteetsete lähisuhete defitsiiti – ent sellest hoolimata oli nii raske oravarattast välja astuda. Näib, nagu maailm peatas ratta nüüd meie eest, et saaksime sealt maha sammuda ja lähedastega koos aega veeta. Raadio Elmar hommikuprogrammile valgustas koroonaviiruse positiivset külge täna ka terapeut ning koolitaja Tiit Trofimov, kes leiab, et praegu on ideaalne aeg nii iseenda kui ka oma kaaslase uuesti või paremini tundma õppimiseks.

„Nüüd on võetud see kiire meilt ära ja oleme kohustatud olema ühes ruumis, võtma aega, kuulama ja läbi selle ongi ideaalne võimalus jälle märgata ja õppida tundma oma kaaslast,“ on Tiit positiivne, lisades, et inimloomus juba on kord selline, et tahab võimalusel põgeneda erinevate tegevuste taha – olgu selleks töö, trenn või hobid – et mitte kõnelda asjadest, mis vajaksid rääkimist.

Tiit rõhutab iseäranis oskust oma kaaslast päriselt kuulata, ilma samal ajal peas vastulauseid genereerimata. Eriti vajavad ärakuulamist just naised, kes loomuldasa soovivad oma mõtteid, tundeid ning kogemusi kellegagi lihtsalt jagada. „Naistele on kõige vajalikum see, et nad oleksid kuulatud ja märgatud. Kui see pool on nendes rahuldatud, siis naised hakkavad ka ennast hästi tugevalt avama ja löövad särama, süda avaneb ja armastus puhkeb õide.

Praegu toimubki see, et inimesed märkavad jälle üksteist. See on väga vajalik aeg. Ma arvan, et suhte üks olulisemaid vajadusi on see, et räägitakse asjadest nii, nagu need on, ja julgetakse iseennast avada.“ Tiit leiab, et inimeste sees on tihti tugev hirm: et kui ma päriselt näitan välja, mis ma tunnen või mida vajan, siis sellele võib järgneda karistus, hülgamine või mahajätmine. Ilmajäämise hirm on inimeste sees väga suur ja seetõttu pannakse end pigem lukku kui julgetakse ennast avada. Kui inimesed on iseendaga jälle rahus ja ühenduses, tekib ka partnerite vahel mõnusam kontakt.

Õnnelikus suhtes antakse teineteisele ruumi

Öeldakse, et mehed armastavad silmade ning naised kõrvadega. Ent kas see tähendab, et naistele tuleks teha rohkem komplimente ja öelda häid sõnu – või tuleks keskenduda just hoolivale kuulamisele? Tiit, kes muu hulgas on meestele korraldamas suurseminari naistest, leiab, et mõlemad on suhte olulised osad. „Aga ma arvan, et veelgi olulisem on ruumi hoidmine. See tähendab, et kui naine hakkab rääkima, avab ennast ja lubab oma tunnetel välja tulla, siis ei ole vaja hakata kohe vastu vaidlema – sest tihtipeale just see trigger’dab vastaspooles ka mingid tunded üles.“

Kui üks pool on teisega oma tundeid jaganud ja ennast väljendanud, siis teine pool võiks samamoodi lihtsalt väljendada enda tunnet seoses kuulduga ja olukorda peegeldada. „Ei ole vaja kohe vaidlema hakata. Tüüpiline mehe muster on see, et ta läheb kohe võitlusesse. Mehed on hästi tugevalt harjunud võitlema! Hakatakse kohe vastu vaidlema, ennast õigustama. Tegelikult see, et naine avab oma tundeid, ei tähenda, et ta sind süüdistaks või kuidagi solvaks. Pigem ta räägib endast välja asju. Seda ongi naistele kõige rohkem vaja: et saaks endast asju välja rääkida ja siis juba iseenesest muutub kõik väga-väga heaks.“

Eri uuringud on näidanud, et pikka ning õnnelikku elu elatakse ühiskondades, kus esikohal on sotsiaalsed suhted; kus teineteisest hoolitakse, leitakse aega ühiselt aja veetmiseks ning õnnelike hetkede loomiseks. Eestlaste seas levib praegu hoogsalt nutikas mõttetera – head kriisi ei tohi raisku lasta! Nautige aega koos lähedastega ning õppige (taas) tundma imelisi inimesi enda kõrval!

KUULA RAADIO ELMARI INTERVJUUD!

 

Head Uudised GoodNews