1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. Mis on kundalini energia? Vastab Liina Elvik
Mis on kundalini energia? Vastab Liina Elvik

Mis on kundalini energia? Vastab Liina Elvik

Eestlasest joogaõpetaja Liina Elviku raamat „Kundalini jooga “ viib sind kundalini jooga maagilisse salamaailma – õpetuste juurde, mis olid kunagi kättesaadavad vaid valitsejatele, kuid nüüd on avatud teenima igat inimhinge, kirjutatakse kirjastuse Pegasus tutvustuses.

Iidsed joogatarkused õpetavad Elviku vahendusel, kuidas elada siin maailmas õnneliku, elurõõmsa, terve, armastava ja kartmatuna, mõista ja hoida harmoonilises tasakaalus keha, meelt ja hinge ning suhteid iseenda ja teistega. Mida süüa, et tervis oleks tugev ja meel erk.

Raamat tutvustab spetsiaalseid joogatehnikaid ja tööriistu, maalib pildi joogalikust elamise kunstist, õpetab valmistama keelt- ja kõhtu silitavaid joogatoite ning näitab ette kümme harjutusseeriat ja kümme meditatsiooni.

Saab teada, miks naine on 16 korda tugevam kui mees. Mida teha 84 klaveriklahviga oma suulaes ja kuidas anda lihtsa sõrmeasendiga endale lisaportsjon kannatlikkust. Räägitakse miks on meie kaugeim reis on ainult 20 sentimeetri pikkune, kuidas alandada spetsiaalse hingamisega palavikku ja teha kolme minutiga ajule taaskäivitus. Leiab näpunäiteid ja praktilisi harjutusi, kuidas laadida end energiaga, visata seljast stressirüü, avada külluse ja elurõõmu kraanid ning palju muud põnevat.

Avaldame raamatust katkendi.

Mis on kundalini energia?

“Kundalini kogemus ei tähenda, et sa oleksid kadunud sügavasse hingetõmbevabasse transsi ja viibiksid väljaspool seda maailma. Kundalini kogemus integreerib sind rohkem ja täielikumalt reaalsusega ning annab sulle laiema visiooni ja tundlikkuse, nii et sa võid tegutseda suurema effektiivsusega.“ – Yogi Bhajan.

Kõik joogavormid tegelevad tegelikult inimese energia reguleerimise ja stimuleerimisega. See energia on piiramatu jõud, mis on meie teadvuse põhiolemus. Väikeses koguses kundalinit ringleb meis juba nagunii, sest kui meis üldse seda energiat ei liiguks, oleksime surnud. Aga suurem osa sellest energiast tukub neljanda selgroolüli all mõnusat talveund.

Sõna-sõnalt tõlgituna tähendab „kundalini“ armastatu juuksekiharat. See on metafoor, mis kirjeldab energia ja teadlikkuse lahtirullumist sinu sees. Seda pent kiharat võib endale ette kujutada hõõgniidina. Ta on sinus kogu aeg olemas, aga et ta põlema läita, on  vaja süüdet. Kundalinit stimuleeritakse kahe teise energiaga: praana ja apanaga, mis voolavad läbi kahe suure energiakanali, ida ja pingala.

Ida ja pingala on kaks suurt närvikanalit, mis põimuvad kumbki kahe ja poole keeruna üles ümber selgroos paikneva kesknärvikanali sushumna. Need kanalid juhivad positiivset ja negatiivset baasenergiat, Kuu ja Päikese energiat. Ida energiakanal, mis rullub üles selgroo alaosast ja lõpeb vasakus ninasõõrmes, toob meisse jahutavat, rahustavat ja tasakaalustavat kuuenergiat. Pingala energiakanal, mis rullub üles selgroo alaosast ja lõpeb paremas ninasõõrmes, toob stimuleerivat ja kuuma päikeseenergiat. Mõlema kanali kaudu liigub kaht sorti energiat: praana ja apana. Praana on loov ja eluandev energia, mida hingame sisse iga hingetõmbega. Apana on väljutav energia, mis aitab meie süsteemist välja transportida kõik üleliigse ja vananenu. Need kaks energiat segunevad nabapunktis ja tekitavad seal valge kuumuse. See äratabki selgroo alaosas kundalini ja paneb ta liikuma piki selgroogu üles. Kui kundalini jõuab pealaele, aktiveerib ta seal käbinäärme ning tagasi alla voolates avab ja puhastab kõik tšakrad ja nende teadvusetasandid. Kuigi see kõik võib tunduda müstiline ja komplitseeritud, ei ole kundalini äratamine tegelikult midagi keerulist, hoopis keerulisem on teda pidevas voolamises hoida.

Iga kundalini jooga kriya ja meditatsiooniga stimuleerid ja toksid pehmelt kundalinit talveunest ärkama. Kuigi harjutusseeriad ja meditatsioonid võivad olla väga võimsad, võid sellegipoolest olla kindel, et need austavad alati seda suurt energiat sinu sees. Yogi Bhajani edasikantud kundalini jooga õpetuste abil kundalinit äratades ei toimu kunagi midagi enne, kui sa selleks valmis oled. Iga kriya ja meditatsioon mitte ainult ei helista kundalinile selgroo alaosas äratuskella, vaid valmistab ka ette su keha ja meelt selle täispotentsiaali vastuvõtmiseks. Kundalini joogas ei sunnita kundalinit kunagi jõuga ärkama, vaid lubatakse sel ise tõusta, kui keha on valmis. Õigel hetkel lööb säde hõõgniidis põlema ja valgustab heledaks-selgeks kogu su olemuse.

Käbinääre ja teadlikkuse bioloogia

Enamikul täiskasvanutel on käbinääre nisuterasuurune, kuid väikestel lastel on see umbes kikerherne mõõtu. Vananedes tõmbub käbinääre kokku ja vedelik, mida ta eritab, väheneb. Kundalini joogat praktiseerides muutub käbinääre taas pehmemaks ja laieneb. See võib kasvada isegi mandlisuuruseks ja hakata taas eritama loovat teadlikkust tõstvat nektarit, mida lastel voolab külluses. See ei tähenda, et sa muutuksid lapsikuks või vähem arukaks. See tähendab lihtsalt seda, et lapselik kergus ja loovus integreerub uuesti sinu olemusse.

„Kõik lapsed on kunstnikud. Küsimus on selles, kuidas jääda selleks ka täiskasvanuks saades“ – Pablo Picasso

Teadlikkus on oma olemuselt vägagi füüsiline ja bioloogiline. Meie teadlikkuse taset kontrollivad aju eri osades paiknevad kemikaalid, mida kutsutakse neurovedelikeks, neurotransmitteriteks ja blokaatoriteks. Kundalini tõus aktiveerib need kemikaalid, see ei ole midagi müstilist, vaid närvi- ja näärmesüsteemi energiat ühilduvad, tekitades ajus sellise tundlikkuse, et see suudab hakata terviklikult vastu võtma ja integreerima signaale. Niisugune seisund tähendab, et oled täielikult ja terviklikult teadvel ning selles hetkes on sinu loominguline täispotentsiaal tervenisti kättesaadav.

„Mis on kundalini? Näärmesüsteemi energia kombineerub närvisüsteemiga, muutub tundlikumaks ning võimaldab ajul tajuda ja interpreteerida signaale nii, et põhjuse-tagajärje efekt saab inimesele selgelt nähtavaks. Teiste sõnadega, inimene saab totaalselt ja täielikult teadlikuks. Sellepärast kutsutakse kundalini joogat teadlikkuse joogaks. Nii nagi kõik jõed suubuvad ookeani, suubub ka kogu joogateadus kundalini tõusmisesse. Mis on kundalini? Inimese loovpotentsiaal“. – Yogi Bhajan

Kuidas ma tunnen, et kundalini on ärganud?

Ei saa öelda, et on üks kindel ja õige kundalini ärkamise kogemise viis. Niisamuti ei saa öelda ka seda, et see käib alati suure pauguga. Enamasti (ja kundalini jooga praktika kaudu) on see pigem rahulik ja järjepidev protsess. Nii et ühel hetkel märkad, kuidas kõik sinu sees on palju selgem, puhtam ja suurem. Võib-olla tajud maailma, inimesi ja olukordi justkui teise, laiema perspektiiviga. Ja näed sügavamale, kihtide taha. Tunned elu pulseerimas igas ihurakus ja energiat sööstmas mööda keha laiali. Naudid ideedevoolu ja südikust tegutseda ilma kõhklusteta. Kui taju on terav, on ka kõik meeled erksamad. Võid kogeda värve, helisid ja maitsed palju intensiivsema, sügavama ja imelisemana kui varem, iga mööduv sekund on täis olemasolemise ekstaasi.

Võib-olla oled kuulnud, kuidas keegi on hakanud nägema ja kogema laiemat lainesagedust kui ainult see, milles meie piiridega maailm vibreerib. Universum on nagu suur raadiojaam, kus eri lainesagedustel on eri raadiojaamad. Laiendades tajupiire, võid tõepoolest hakata kuulma ka neid raadiokanaleid, mida su kõrvad varem püüda ei suutnud, aga see ei ole kindlasti reegel ega jooga praktiseerimise eesmärk. Sa oled siin selleks, et kogeda inimeseks olemist ja mitte jääda ekslema teistesse reaalsustesse. Ühekordsetest kogemistest on olulisem pikaajaline protsess. Kui hoiad energiat enda sees vabalt voolamas, märkad et kogu su olemus, iseloom ja meeleseisund on palju stabiilsem ja rahulikum.

Vastupidiselt tihti arvatule ei ole inimene, kelle kundalini on tõusnud, mitte selgeltnägija ega üleloomulike jõudude koordineerija. Pigem iseloomustab teda väärikas, teadlik ja armastav käitumine igas olukorras ning võime jääda stiilseks ja autentseks oma sügavamale olemusele, elades elu rõõmus ja lõdvestuses.

Kas kundalini energia on sama, mis seksuaalenergia?

Kundalini energiat peetakse vahel ekslikult seksuaalenergiaks, kuid nende vahele ei saa panna võrdusmärki. Seksuaalenergia on inimeses aktiivsel kujul juba olemas ning selle käivitamiseks ja kasutamiseks ei ole vaja spirituaalset praktikat. Kundalini energia ehk kogu meie loovpotensiaal on kehas tukkuval kujul. Kundalini jooga tegeleb intensiivselt seksuaalenergia transformeerimisega loovaks ja tervendavaks energiaks, mis võiks teenida sinu kõrgemaid tšakraid, jõustada loomingut ja geniaalseid ideid. See ei tähenda, et praktiseerides kundalini joogat, peaksid kaotama isu seksuaalse läheduse järele või langeks selle kvaliteet kuidagi. Tegelikkuses tähendab see seda, et saad oma seksuaalenergiat ise juhtida ja kasutada ning selle asemel, et tema sind kontrolliks, kontrollid sina teda. Sa ei ole enam oma ihade käsutäitja, vaid valid ise, millal ja mida kõige sobivamaks pead. Oma energia teadlik kasutamine toetab elutervet seksuaalsust, sest vabalt voolav kundalini puhastab blokeeringud ka teisest tšakrast, tasakaalustades seksuaalsusega seotud düsfunktsionaalsused. Oluline on teada ka seda, et kundalini jooga on ainus joogaliik, mis ei nõua täielikuks valgustumiseks lahtiütlemist seksuaalsusest. See on jooga inimesele, kes elab perekonnas ja tavaühiskonnas.

Kas kundalini jooga on ohtlik?

„Kas raha on ohtlik? See on kõigest energia. Kundalini on uinunud energia, mida võib kasutada täielikuks teadvelolekuks. Ainus ohtlik asi selle juures on inimene, kelle kundalini on kohaselt tõstetud. See inimene on täielikult teadlik. Talle ei saa valetada, teda ei õnnestu petta ega poliitiliselt mõjutada.“ – Yogi Bhajan

Levinud on müüt, et kundalini jooga praktiseerimine on ohtlik. Ma olen kohanud inimesi, kes võpatavad ainuüksi selle „ohtliku“ sõna kuulmisest, ja see küsimus on paljude alustajate huulil. Sa võid usaldada, et praktiseerides kundalini joogat Yogi Bhajani õpetatud viisil, ei ole põhjust midagi karta. Sa pead ainult austama selle reegleid: alustama praktikat alati sissehäälestumismantraga (Adi Mantraga) pidama kinni harjutuste etteantud järjekorrast ja kestusest. Kundalini jooga kriya´d ja meditatsioonid on väga täpselt kokkupandud energeetilised valemid. Ohtlikuks muutuvad need ainult siis, kui hakkad neid ise oma suva järgi muutma (otsustad mõnda harjutust seeriast üldse mitte teha või järjekorda vahetada). Alati on parem ja kindlam alustada koos õpetajaga, kes oskab just sulle vajalikke soovitusi ja harjutuste alternatiive välja pakkuda.

Austusega kundalini jooga praktiseerimine on üks kauneimaid viise ülendada ja teenida iseennast ning seeläbi tervet inimkonda. Ja sõna otseses mõttes muuta maailma paremaks.

Ainus, kelle jaoks kundalini on ohtlik,on sinu ego. Iga harjutuse ja meditatsiooniga viid ennast oma meele taha ja seal seisab sinu ego. Mida sügavamale iseenda tõelisesse olemusse tahad minna, seda tugevamalt seisab ta, käed ristis, ees. Sest kui sa pääsed sinna sügavale, siis näed et kõik see, mida sa iseendaks pidasid, on illusioon. See on reaalne surmaoht sinu ego loodud võltsidentiteedile ja kujutlusele iseendast. Ja mida tugevam on selle pildi purunemisoht, seda dramaatilisemalt ego selle vastu võitleb. See võitlus võib ilmneda tugeva blokina kas meeles või kehas.

Esimese puhul võib meel sulle jutustada, kui ohtlik ja kahtlane sekt see on, kuhu sa oma jalakestel enda kanda lubasid, ning otsida paaniliselt välisust. Teisel puhul võib mõni harjutus või asend väga ebameeldiv olla, nii et sa pigem annad kohe alguses alla. Tegelikult su keha jaksab,  aga alateadlikul meelel on hirm otsa vaadata sellele, mis harjutuse pühendunud tegemisega nähtavale tuleks. Lihtsam ja mugavam on ignoreerida, nii nagu ka mitte kogeda oma tundeid. Seni, kuni need paisu taga kogunevad ja ühel hetkel torpeedo kas siis füüsilise tervisehäda või emotsionaalse tsunamina välja paiskuvad. Keha tasub austada ja kuulata, tegelikult näitab ta meile kõik ise kätte, kui vaid otsustame kuulata. Ning tihti on just need harjutused, mida sulle kõige vähem teha meeldib, need mis sind kõige rohkem toetaksid.

Miks on hea hoida pinnal müüti kundalini jooga ohtlikkusest?

Sest kundalini joogat praktiseerides muutud sa isemõtlevaks ja isetundvaks inimolendiks. Sinuga ei saa enam manipuleerida, sa ei allu enam maya ehk illusoorse maailma ahvatlustele. Raha, võimu ja kuulsusega ei saa sind enam ära osta ega kellekski teiseks olema meelitada. Niisamuti  nagu hirmu ja alanduse, kiituse või laitusega. Sa tead, kes sa oled ja miks sa oled just selline. Sa näed tervikut ega lase end mõjutada vastaspoolustest. Võib-olla leiad, et edukus sellises võtmes, nagu seda propageerib tänapäeva ühiskond, ei olegi sulle sobiv ja otsustad pangalaenude ja 16-tunniste tööpäevade asemel valida tegevuse ja elustiili, mis toetab sinu hinge vabadust ja rõõmu. Seda tehes ei panusta sa aga suure tõenäosusega majanduse ja kapitalismi õhumulli  suuremaks puhumisse ning see ei pruugi paljudele meeldida.

Ma ei tea, milline oleks maailm ilma raha ja edukuse võltspiltideta, mida on meile aastasadu alateadvusse maalitud, ja kuidas toimiks ühiskond. Ja kas me oleksime  inimestena oma arengus valmis elukorralduseks, mis põhineb teadlikkusel, austusel ja jagamisel? Aga veevalaja võib teha imesid ning nähes, kui palju inimesi minu ümber valib järjest rohkem teadliku ja dhrama´lise elu, muutub see helesinine utoopia aina tõelisemaks.

Head Uudised GoodNews