1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Miks õppida mediteerima?
Miks õppida mediteerima?

Miks õppida mediteerima?

Kui meditatsioonijuhtide koolitaja Brenda Randroo Oja (Deva Lokita) 2013. aastal meditatsiooni õppima ja õpetama hakkas, siis oli sõna „meditatsioon“ eestlastele väga võõras. Tema ise õppis Indias, maailma suurimas meditatsioonikeskuses (Osho Rahvusvahelises Keskuses) ning seal oli inimesi igalt poolt maailmast. Mitmes riigis toimusid juba siis meditatsioonitunnid koolides.

Brenda Randoroo Oja. Foto: Kadri Hallik

Inimene, kes mediteerib, tajub rohkem ning on avara silmaringiga

Brenda tõdeb, et Eestis teadsid inimesed küll jooga kohta, kuid meditatsioon oli täiesti tundmatu. „Aja möödudes jõudsid ka eestlased aru saada selle vajalikkusest ning mida aasta edasi, seda rohkem. Alguses käisid minu tundides peamiselt naised, nüüdseks on juba 50/50 või isegi meeste ülekaal on suurem,“ lausub ta ja lisab, et meditatsioon viib rahu seisundisse, sisemisse tasakaalu ja usaldusse, oled üha enam kontaktis oma intuitsiooni (nn kõhutundega) ning tajud adekvaatsemalt ümbritsevat ning iseendaga toimuvat.

Meditatsioon viib rahu seisundisse, sisemisse tasakaalu ja usaldusse.

Inimesel, kes mediteerib, on Brenda sõnul energiatase kõrgem ning selles tahavad ka teised inimesed viibida. Selline inimene tajub rohkem ning on avara silmaringiga, sest ei näe asju must-valgelt. Suureneb elu nautimine, rõõm, eneseteadlikkus ja empaatiavõime, kasvab usaldus nii iseenda kui elu suhtes. “Kõikide nende ja veel teiste omaduste ja arengute tõttu ei ole vaja üldse meditatsiooni niivõrd palju kellelegi müüa. Piisab sellest kui inimene annab selle mõjule võimaluse (tehes ühte meditatsiooni teatud arv päevi) ja efektid on koheselt tunda.“

Hea on teada, kuidas ja millega ennast aidata

Meditatsioonijuhtide koolitaja tõdeb, et paraku inimloomus on kärsitu ja seepärast kuuleb ta sageli, et ei ole aega mediteerida. Järelikult inimene ei näe Brenda sõnul selleks veel vajadust. Brenda toob välja, et mõistlik on õppida enda jaoks tehnikad, millega ennast aidata millal iganes seda vajad. Elu juhtub vaatamata meie plaanidele ja kontrollile ning hea on teada kuidas ja millega ennast aidata. Seepärast oleks Brenda arvates hea, kui meditatsiooni õpetatakse juba koolides.

Brenda Randoroo Oja. Foto: Kadri Hallik

Kohaolu sisaldab endas sisemist rahu ja lõdvestust

Eckhart Tolle kohalolu praktikaid ja meditatsiooni õppis Brenda käesoleval aastal, osaledes Eckhart Tolle School of Awareness, Teacher of Presence koolitusel. Teda kõnetas Eckhart Tolle lause, et praegusel ajal on ülimalt oluline, et õpetatakse ja praktiseeritakse kohalolu, et kõik inimesed jõuaksid sellesse seisundisse. „Kohaolu sisaldab endas sisemist rahu ja lõdvestust, teadlikkust (nii iseendaga toimuva osas kui ümbritseva), tasakaalu ning intelligentsust. Ta ütleb, et iga inimese kohustus ning vastutus on kasvatada endas teadlikkust.“

  • E. Tolle ja Osho tehnikatega meditatsioonikursus toimub 10. – 11. veebruar Tao Keskuses. Kursuse kohta leiab lisainformatsiooni siit.
Head Uudised GoodNews