1. Avaleht
  2. Hingele
  3. TASUTA ONLINE-JOOGATUND I Merit Raju: kaheksa viisi, kuidas hoida end praegusel äreval ajal
TASUTA ONLINE-JOOGATUND I Merit Raju: kaheksa viisi, kuidas hoida end praegusel äreval ajal

TASUTA ONLINE-JOOGATUND I Merit Raju: kaheksa viisi, kuidas hoida end praegusel äreval ajal

Koroonoviiruse plahvatusliku levikuga maailmas tuleb teha kõik võimalik, et ise mitte nakkust edasi kanda ega haigestuda. Garantiisid kahjuks ei ole, aga on käitumisi ja valikuid, mis tagavad paremad tulemused. Hirmu pole otseselt vaja tunda, sest see töötab meie vastu, aga vastutustunnet küll ning teha kõik endast olenev, mitte oodata, mida riik teeb või ütleb, kirjutab Merit Raju ajakirja Hingele Pai portaalis.

Minu mõtted joogaõpetaja ja elustiili-disainerina tänasesse aega:

  1. Hoia end võtmeinfoga kursis, kuid võta päevas vähemalt paar tundi meediavaba aega. Jälgi usaldusväärseid kanaleid ja nopi enda jaoks oluline ilma end emotsionaalselt kaasa tõmmata laskmata. Liiga palju negatiivsust ja ärevust ja seega stressi nõrgestavad immuunsust.
  2. Lae alateadvusse uneajaks positiivset: 15 minuti jooksul enne ärkamist ja enne uinumist on alateadvus eriti avatud. Sel ajal mõtle ja kujutle positiivset, oma kaugemate unistuste täitumist, lase mõtetel uidata, eelkõige ära loe sotsiaalmeediat ega uudiseid, raamat sobib. Piisab ka 30 sekundist unistuste täitumise kujutlemisest!
  3. Keskendu sellele, mida sina saad teha: pese ja desinfitseeri käsi ja pindi, lepi kokku kodus töötamine, vii oma suhtlus internetti, kohanda rahalisi väljaminekuid, varu koju kahe-kolme nädala toit ja toidulisandid.
  4. Toeta oma immuunsust: immuunsuse põhiline vaenlane on stress! Hoia sügava hingamisega stressitase madalal, eriti hetkedel, kui tunned ärevust. Väldi valget suhkrut, võta kvaliteetseid C- ja D3-vitamiine ja oomega-3-rasvhappeid ning piimhappebaktereid, joo vett (veel parem, kasemahla!) ja maga ja liigu piisavalt, isegi kui oled sunnitud tegema seda toas.
  5. Rahusta enda närvisüsteemi: teadlik aeglane sügav hingamine, EFT ehk koputamine (googelda EFT for anxiety), rahustavad (loodus)helid Youtube’ist, naermine ja laulmine või ümisemine, mediteerimine või palvetamine, rahustavate eeterlike õlide lõhnad, mõnus saun, vann, õhtune soe dušš, jalamassaaž või vana hea jalavann.
  6. Leia positiivset selles sundpausis: tee seda, mida oled edasi lükanud, aga mis looks rahu või lausa rõõmu, loe raamatut, korista sahtleid, meisterda, mängi lastega, jaluta, kirjuta päevikut. Ja võta (näole) päikest!
  7. Ära unusta suhelda: helista, kirjuta, tee videokõnesid. Sotsiaalsel isolatsioonil on meie tervisele hävitav mõju, rõõmustavatel suhetel aga toetav mõju ja neid saab ajutiselt ülal hoida ka interneti vahendusel.
  8. Hoia distantsi tehnostressi tekitavate seadmetega: lülita ööseks välja wifi ja telefon, piira 4G kasutamist ja istu (ja maga) elektriseadmetest, pistikutest ja juhtmetest vähemalt poolteise meetri kaugusel. Inimeste loomulik keskkond on loodus ja kõik, mis on sellest kaugel, nagu näiteks kaasaegne tehnoloogia, pole meile loomulik ja häirib meie loomulikku immuunsust.

Teen ka eestlastele kingituse: osale tasuta online-joogatunnis negatiivsuse ja pingete vastu. Madalam stressitase, tugevam immuunsus. Registreeru siin ja saad osaleda laivis 15. märtsil kell 18-18.45 või järelvaatamisega sulle sobival ajal.

Merit Raju

Head Uudised GoodNews