1. Avaleht
  2. Hingele
  3. KOGEMUSLUGU I Kerli Vau: iseendaga tegelemine pole sprint, mida jooksed, vaid eluaegne maraton
KOGEMUSLUGU I Kerli Vau: iseendaga tegelemine pole sprint, mida jooksed, vaid eluaegne maraton

KOGEMUSLUGU I Kerli Vau: iseendaga tegelemine pole sprint, mida jooksed, vaid eluaegne maraton

Enesearengu teejuht Tiit Trofimov pakub OSHO aktiivmeditatsiooni teenust, mis on hea kehamälusse ja meelde kinni jäänud emotsioonide vabastamiseks. GoodNewsi tiimiliikmel ja terapeudil Kerli Vaul õnnestus hiljuti Tiidu juures kõnealust teenust proovimas käia.

Kerli Vau. Foto: Gertrud Alatare

Kerli räägib, et peab oma igapäevaelus vajalikuks, et inimesed oma vaimse tervise eest hoolitseksid. „Terapeudi, psühholoogi või nõustaja juures käimine ei sildista sind „hulluks“ inimeseks, pigem teadlikuks. Tänapäeva müra sees toimub palju asju korraga, kõiksugused filtrid on igal pool. Pead koguaeg selg sirgelt käima ja kohati tundub, et ei tohiks murduda – muidugi tohib ja peabki. Inimestena me ei ole robotid, vahet ei ole mis ametit me peame või kes me igapäevaselt oleme, päeva lõpuks me oleme ikka inimesed,“ leiab ta.

Foto: Shutterstock.com

Kerli sõnul pole iseendaga tegelemine lihtne ja see ei ole sprint, mida jooksed, vaid eluaegne maraton. Nagu iga asjaga, on algus raske, arusaamatu ja segane. „Kui me oleme otsuse vastu võtnud, et me päriselt vaatame peeglisse ja lõpetame ära välismaailma süüdistamise, hakkab areng alles pihta. Raskeks teeb selle see, et olukord on ebamugav ja inimloomusena tegelikult meile ei meeldi ebamugavus ja aju saab aru, et temal ei ole mugav hetkel ning hakkab kaitsma,“ sõnab Kerli.

Iseendaga tegelemine pole lihtne ja see ei ole sprint, mida jooksed, vaid eluaegne maraton. Nagu iga asjaga, on algus raske, arusaamatu ja segane.

GoodNewsi tiimiliige ja terapeut Kerli leiab, et siin elus ei ole mitte midagi ilusamat kui see, et inimene võtab oma filtrid maha ja laseb endal tunda päriselt neid emotsioone ja tundeid, mis tema sees tegelikult on – sama kehtib ka meeste kohta. „Ühiskonna poolt on meile pandud mingid reeglid, kuidas keegi olema peab, kui iseseisev ja see väljend „mehed ei nuta,“ on üks jaburamaid väljendeid, mida ma isiklikult kuulnud olen. Muidugi on maskuliinsus naiste seas samamoodi populaarsust kogunud. Kõigega peab ise hakkama saama ja see võib keeruliseks teha ka suhted, kui mees ei saa mees olla ja naine ei saa naine olla,“ lisab ta.

Foto: Shutterstock.com

Mida teha ja kust alustada?

Üks viisidest, kuidas iseendaga paremat kontakti luua, on OSHO aktiivmeditatsioon Tiidu juhendamisel, mis kestab 60 min ja on ära jaotatud neljaks erinevaks sektoriks.

  • 15 min raputamist, mis aitab kehal maha raputada kõiksuguse koorma ja aitab lõdvestada.
  • 15 min lased kehal teha täpselt seda, mida soovid – tantsida, hüpata, venitada, kõndida jms.
  • 15 min meditatsiooni asendis hingamist, kus paned oma fookuse selle peale, mis sinu sisemaailmas tegelikult toimub ja pöörad sellele tähelepanu.
  • 15 min lihtsalt vaikuses olemist, kus keskendud ainult hingamisele ja vaikusele.

„Väga oluline on leida endale täpselt see keskkond, kus sa tunned ennast mugavalt ja inimene, kes seda läbi viib. Tiit on täpselt selline inimene, kellega kokkupuutudes tunned sa ennast mugavalt ja rahulikult. Ta oskab väga hästi suunata sellele, millele pead keskenduma samal ajal hoides ruumi. Terve aktiivmeditatsiooni ajal tundsin turvalisust ja hoitust keskenduda täpselt sellele, millele keskenduma pidin, ilma, et oleks mõelnud, mis ümberringi toimus,“ jagab Kerli Vau oma kogemust.

Tiit Trofimov. Foto: Kai-Kuusik Greenbaum

Inimene on ilus olla – lase endal kasvada

„Võta vastu enda emotsioonid, võta aega endale. Algus on ebamugav, kuid see läheb paremaks. Ajaga hakkad mõistma, et enam ei reageeri nii nagu reageerisid aasta aega tagasi. Samuti hakkad märkama julgust ja enesekindlust, mis sinu seest välja tahab saada. Sisemise lapsega kontakt läheb tugevamaks ja rasketel hetkedel saad aru, millal ta sind uuesti vajab,“ tõmbab Kerli kokku kogemuse, mille sai OSHO aktiivmeditatsioonist.

Head Uudised GoodNews