1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kehapsühhoterapeut Merrit Helistve: tants loob ühenduse iseenda, teiste ja ühiskonnaga
Kehapsühhoterapeut Merrit Helistve: tants loob ühenduse iseenda, teiste ja ühiskonnaga

Kehapsühhoterapeut Merrit Helistve: tants loob ühenduse iseenda, teiste ja ühiskonnaga

Blisstonia meelemürkide- ja alkoholivabal festivalil kontakttantsu läbi viiv kehapsühhoterapeut, tantsurännakute korraldaja ja etenduskunstnik Merrit Helistve on tantsinud terve elu. “Iga hingetõmme võib viia mind minu enda tantsuga ühendusse. Pole samme, mida peab selgeks õppima, vaid lihtsalt tunnetus – täielik ühendus iseendaga,” kirjeldab ta kontakttantsu, milleni ta jõudis läbi erinevate tantsutehnikate väljaõppe. Kontaktimprovisatsioon paelus teda esimesest hetkest ja puudutusest.

Iga hingetõmme võib viia mind minu enda tantsuga ühendusse. Pole samme, mida peab selgeks õppima, vaid lihtsalt tunnetus – täielik ühendus iseendaga.

Tants kui mäng

Merrit selgitab, et kontaktimprovisatsioon on tantsutehnika, kus füüsilistest puutepunktidest algab liikuv improviseerimine ja avastamine. See ei põhine koreograafial ning on kättesaadav kõigile, nii tantsus ja liikumises kogenud inimestele kui algajatele. “Minu jaoks on kontaktimprovisatsioon kohalolu ja mäng. Muidugi on see ka palju muud, kuid instinktiivselt kogen ma seda mänguna. Igas mängus on reeglid – vähesed, ent selged. Tänu nendele mäng toimib. Sõltumata sellest, kas sa järgid või rikud reegleid, loovad need konteksti, milles mäng saab avalduda. Mängimine toimub alati olevikuhetkes. Mängides unustame välismaailma ja avame kõik oma meeled praegusele hetkele, elame täielikult siin ja praegu. Mängides lubame oma sisemisel lapsel ilmuda ja juhatada meid radadele, mille oleme unustanud või mida me enam ei näe,” räägib Merrit.

Mängides lubame oma sisemisel lapsel ilmuda ja juhatada meid radadele, mille oleme unustanud või mida me enam ei näe.

Selles avatud ruumis õpitakse tundma tehnilisi ja kogemuslikke tööriistu, mis lubavad tantsul avalduda, aitavad luua ühendust ja leida mitmesuguseid viise suhtlemiseks ja enese väljendamiseks nii üksi kui teistega koos.

Lisaks arendab tants kehalist intelligentsust, vabastab pingeid ja allasurutud emotsioone ning aitab saavutada suurema teadlikkuse. Merrit selgitab, et tehnika annab meile teeotsa ning mäng on nagu mootor, mis võimaldab meil kõndida seda teed kohal olles, luua suuremat teadlikkust, rõõmu ja kõrgemat energiat.

Tants loob ühenduse

Merrit sõnab, et tants loob ühenduse. Ühendus on kogu elu – meie suhe iseenda, teiste ja ühiskonnaga. Sealt tuleb meie elujõud ja heaolu. Seal oleme kooskõlas oma armastava põhiolemusega – oma loomusega.

Tantsides alkoholita, oleme Merriti sõnul teadlikult kohal, tunnetame muusikat kogu kehaga, saan joovastuda igast hetkest, mil tekib  äratundmisrõõm mõne muusikapala suhtes või märgates, et kehas ja meeles tekib muutunud teadvuse seisund. Sel hetkel tundub maailm imeline paik ja kõik on võimalik. Lihtsalt ole ja ela!

Blisstonia festival on tema jaoks võimalus kogeda südamest rõõmu. Liikuda peast ja ratsionaalsest meelest kehasse ja olla eluhetkedes kogu täiega! “Ma olen lapsest saadik olnud suur muusika ja tantsu austaja ja nautija, nii et mulle tundub see ainuõige viis, veeta üks eriti mõnus nädalavahetus koos sõprade ja pereliikmetega, tehes seda, mis kõige rohkem meeldib,” ootab ta nädalavahetust väga.

Lihtsalt vaigista meel ja tantsi

“Naudi olemist oma tões! Väljenda kogu südamest, sinu väljendus on ainulaadne, mitte keegi teine ei tea, mida sina tunned ja millist hingeilu endas kannad. Luba sellel avalduda läbi oma olemuse, puudutades südameid, inspireerides ja motiveerides nii iseennast ja teisi!” jagab Merrit inspireerivat sõnumit. “Lihtsalt vaigista meel ja tantsi! Tantsus olles vaikuses, on olemas tõde.”

Naudi olemist oma tões! Väljenda kogu südamest, sinu väljendus on ainulaadne, mitte keegi teine ei tea, mida sina tunned ja millist hingeilu endas kannad.

Ta ütleb, et pole tähtis, kes sa oled oma vanuselt kehaehituselt või taustalt – sinus elab loov tantsija, sinu eluenergia. Anna talle kuju, väljendus ja ruum ning üllata  iseennast!

Kuus positiitvset asja, mida tants teeb meie meele ja kehaga:

  • Saame suurendada usaldavat kohalolu armastuses, uurida kuidas tõmmata seda ligi oma ellu.
  • Suurendame oma ühenduses olemise  ja ühenduse loomise võimet.
  • Saame olla kohal oma kehas, kontaktis eluenergia, loovuse, seksuaalsuse ja mängulisusega. Lähtuda sellest tarkusest nii oma tantsus kui igapäevaelus.
  • Õpime usaldama, tunnetama, märkama, alistuma ja lendama.
  • Tantsus on fookus sinul endal, kogemusel kohalolus ja vaikuses. Vaikus tervendab aju, hoiab ja toetab nii keha, meelt kui vaimu. Avab meie inspiratsiooni ja toetab liikumist, mis on suunatud iseendale.
  • Saame jääda keskmesse ja samal ajal olla koos paarilise või partneritega.

Blisstonia piletid on müügil Ticketeris!

Head Uudised GoodNews