1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Joogaõpetaja Ketty Heinastu: me vastutame iseenda heaolu eest
Joogaõpetaja Ketty Heinastu: me vastutame iseenda heaolu eest

Joogaõpetaja Ketty Heinastu: me vastutame iseenda heaolu eest

Joogaõpetaja Ketty Heinastu ütleb, et Kundalini jooga ja heliteraapia on teda palju aidanud füüsilisel ja vaimsel tasandil. Tänu joogale ja õhtustele hingamisharjutustele sai ta lahti enda unehäiretest. Füüsilised venitusharjutused aitasid paremini saavutada kontakti oma kehaga ning õhtune pikk sügav hingamine aitas vabaneda päevastest mõtetest ning meelel rahuneda. Lõpuks saavutas Ketty rahuliku une ja tundis ennast hommikul jälle väljapuhanuna.

Tänu joogale ja õhtustele hingamisharjutustele sai ta lahti enda unehäiretest.

Ketty Heinastu. Foto: Erakogu

Mis on Kundalini jooga ja heliteraapia?

Joogaõpetaja selgitab, et heliteraapia on vibratsiooni põhimõttel tervendamine. „Kvantfüüsikud on tõestanud, et kõik meie ümber on energia ehk vibratsioon. Meie keha koosneb 75% ulatuses veest. Seega heliteraapia seansil ehk lamamiskontserdil, hakkab meie keha veel aktiivsemalt “helisema” erinevate pillide, nagu näiteks helikausi, gongi ja šamaani trummi mõjul tänu suurele vedeliku kogusele meie kehas. Sagedused ja vibratsioonid liiguvad kehas väga kiiresti. Lihtsamalt seletades, seisvast veest tekib purskkaevu efekt,“ selgitab Ketty.

Ta lisab, et heliteraapias aitavad pillide helid meie kehal ise tervenda, lõõgastuda ja sellega seoses loovad meie sees sisemist rahu. Joogamatil lamades ei pea sa millessegi uskuma, sinu keha toimetab ise!
„Kui veel suudad selles hetkes magama jääda, siis see on parim, Heliteraapias ei maga sa midagi maha,“ muigab naine.

Joogamatil lamades ei pea sa millessegi uskuma, sinu keha toimetab ise!

Kõik mida teeme, tuleb meile mitmekordselt tagasi

„Maailm on väga palju muutunud viimastel aastatel seoses globaalse pandeemia väljakuulutamisega ja sõjaga. Kõik see on mõjutanud ka meid sisemiselt. Inimestes on see tekitanud palju ärevust, unetust, stressi. Kõik, mida ma teen, tuleb mulle mitmekordselt tagasi. Minu valik on, mida teen. Igaüks on oma õnne sepp! Vastutame kõik iseenda heaolu eest. Lapsepõlvetraumad ja kõik “muud jamad”, mis meil on olnud, mõjutavad meid tugevalt,“ selgitab Ketty ja lisab, et õnneks on tänapäeval palju tehnikaid, kuidas ennast aidata saame ja ennast tervendada.
Joogaõpetaja sõnul ongi õige tehnika leidmine igaühe enda vastutus ja ta soovib jagada teistele seda, mis on teda aidanud. „Kui mul on saalis 10 inimest ning kui juba üks inimene saab endale sisemist tuge joogast või heliteraapiast, olen õnnelik,“ toob Ketty välja.

Ta lisab, et sisemist rahulolu võib leida väga erinevatest valdkondadest ning julgustab inimesi proovima ja katsetama.

„Sünnime siia ilma üksinda ja lahkume üksinda. Kõik, mis jääb sünni ja surma vahele, on meile laenatud ja nautimiseks. Keegi ei tule su ellu juhuslikult ja ka õppetunnid ning mustrid korduvad niikaua kui õpid nendest“.

Ketty Heinastu. Foto: Diana Soome

Joogaõpetaja kasulikud nõuanded igapäeva eluks

  • Õpi iseennast armastama – nimetagem seda eluterveks egoismiks. Kõrbes vett leides pead kõigepealt oma janu kustutama, et oleks jõudu teistele vett viia. Igapäevaelus soovime tihti oma perele, sõpradele ning tööalaselt endast kõik anda. Kuid unustades enda vajadused ja aja iseendale, on läbipõlemine ning depressioon kiired tulema.
  • Ela hetkes – minevik oli ja tulevik tuleb, aga sina oled just siin ja praegu! See ei tähenda, et oled ühepäevaliblikas ja tulevikuplaane ei tohiks olla. Vastupidi! Sinu tulevikuplaanid realiseeruvadki õigel ajal sinu jaoks. Samas ole teadlikult ka praeguses hetkes kohal. Seda jooga õpetabki – teadlikult kohal olemist, kui istud joogamatil ja teadvustad endale, et nüüd on 90 minutit minu aeg iseendale.
  • Joo piisavalt vett ja hinga sügavamalt – meie keha on tihti vedeliku puuduses ja kui tunned joogijanu, siis see on juba keha appihüüe. Vedelikupuudus võib tekitada ka ärevushäireid. Kui neerupealsed ei saa korralikult töötada vähese vedeliku tõttu, saab aju signaali, et midagi on meie kehas valesti ja me muutume rahutuks. Kogu keha läheb pingesse, hakkame muretsema, mis meil viga on. Tekkida võib südame pekslemine ja raskem hingamine. Anname enda muretsemisega veel hoogu juurde, et keha tasakaalust välja viia. Sellises olukorras on esmalt hea juua vett ja keskenduda hingamisele. Näiteks 4:4 – neli sekundiga hingad rahulikult sisse, neli sekundit hoiad hinge kinni,neli sekundiga hingad välja ja neli sekundit hoiad hinge väljas.
  • Õigesti hingamine – kui me ei hinga korrektselt ja sügavalt, siis kopsud ei saa piisavalt koormust ja sinna on hea haiguste tekitajal pesa leida. Kui me ei saa piisavalt värsket õhku, ei saa veri puhastuda. Jääkained, mis tuleks hapnikuga küllastumise protsessis välja viia, tuuakse sellisel juhul kehasse hoopis tagasi. Selle asemel, et keha puhastada, kannab veri organismis laiali mürkained. Hingame nüüd kõik koos pikalt ja sügavalt sisse-välja.
  • Tunne tänulikkust – meie elus on tegelikult nii palju, mille üle juba olla tänulik! Sa oled elus, terve. Sul on lähedased inimesed, sõbrad, soe tuba, söök laual ja katus pea kohal. Tänulikkus on väga kõrge vibratsiooniga energia ( 150 Hz). Sinu keha ja mõtted vibreerivad kõrget sagedust ja sa hakkad ligi tõmbama kõrgel sagedusel vibreerivaid inimesi ja olukordi.
  • Ela enda elu, leia enda elule mõte – see ei peagi olema jooga, aga proovi erinevaid asju. Soovin südamest sulle, et leiad tee Oma Loo juurde, kus igal hommikul hing heliseb sellest, mida teha saad sellel päeval! Iga uus hommik ongi ju tegelikult ka uus algus.

Lisaks eelnevalt välja toodud mõtetele soovitab joogaõpetaja katsetada ka enda õnnevalemit – ela ise ja lase teistel elada nii nagu me hetkel oskame. „Elu on voolavuses ja me anname kõik endast oma hetke parima. Ära kritiseeri ennast ja teisi. Aktsepteeri elu sellisena nagu ta hetkel on ja usu, et sa oled alati hoitud ja kaitstud kõrgemate jõudude poolt. Meil kõigil on oma õppetunnid, mõnel kergemad, mõnel raskemad. Ole lihtsalt sina ise,“ jagab Ketty soovitusi ja mõtteid.

Kolm raamatusoovitust enda leidmiseks

  • Paulo Coelho “Alkeemik”
  • Roxie Nefousi “Manifesteeri”
  • Dr Joe Dispenza “Üleloomulikkuse saavutamine”

„Kõik need raamatud kannavad minus ühte sõnumit – enda otsimine, oma väe leidmine, musta auku kukkumine ja sealt jälle enda ülestöötamine,“ selgitab Ketty. Kes ma olen? Miks ma siin maailmas olen? Mida oma eluga peale hakata? Mis on õnn, kus ta on ja kuidas hoida seda tunnet enda sees? Kuidas iseennast aidata?

Kellele sobib jooga?

Paljudel inimestel, kes pole joogaga kokku puutunud, on tihti eelarvamused – jooga sobib ainult saledatele ja neile, kes hästi painduvad. Kindlasti peab oskama pea peal seista jne. „Alustuseks tasub kõik eelarvamused kõrvale lükata ja minna lihtsalt proovima oma elu esimest joogatundi,“ soovitab joogaõpetaja ja lisab, et mingeid ettevalmistusi ei pea olema. „Pane selga mugavad puuvillased riided ja registreeri ennast joogatundi“.

Foto: Shutterstock.com

Ketty rõhutab, et jooga sobib igas vanuses inimestele – nii naistele kui meestele. Pole oluline, milline on sinu kehakaal või füüsiline ettevalmistus. Joogatunnis võivad käia ka rasedad, kuid sellisel juhul tuleks oma joogaõpetajat kindlasti oma seisundist teavitada Kõik harjutused ei ole mõeldud rasedatele ja soovi korral saab valida ka spetsiaalse joogatunni, mis ongi mõeldud ainult rasedatele.

Jooga sobib igas vanuses inimestele – nii naistele kui meestele. Pole oluline, milline on sinu kehakaal või füüsiline ettevalmistus.

„Grupitunnid sobivad neile, kes ei tunne ennast pinges koos teistega joogatades. Isegi kui oled ülekaaluline või ei paindu eriti, siis ei teki seda tunnet, et teised sind vaatavad, kuidas sa harjutusi teed. Joogatunnis oleme suurema osa ajast kinniste silmadega ja igaüks keskendub iseendale,“ kirjeldab naine. Ta selgitab, et eratunnid omakorda sobivad pigem inimestele, kelle ajagraafik ei võimalda käia kindlatel kellaaegadel rühmatrennis iganädalaselt. Samuti neile, kes soovivad individuaalset juhendamist, näiteks seljaprobleemide tõttu. „Kui tunned, et kõik vaatavad joogatunnis ainult sind, mida seal tegelikult loomulikult ei tehta, siis võid alustuseks proovida eratundi. Nii saad kätte tunde, et võid olla joogatunnis selline nagu oled ja kõik on hästi,“ julgustab joogaõpetaja.

Ketty toob välja ka grupitunni ja eratunni erinevused – eratunni puhul on inimesel vabam ajagraafik. Saab joogaõpetajaga kokku leppida kindla aja, millal talle just sobib. „Mind on näiteks võimalik ka oma koju kutsuda. Seda võimalust kasutavad inimesed, kes on väga hõivatud ja jooga tuuakse koju kätte. Samuti noored emad, kes panevad joogatunni ajaks oma lapse kõrval tuppa magama ja võtavad aja endale,“ selgitab joogaõpetaja.

Foto: Shutterstock.com

Joogaga sobib igal ajal ja kõigile – isegi siis kui tunned, et su elus on kõik hästi ja oled õnnelik! „Tihti satuvad joogatundi inimesed, kelle eluteel on keerulised ajad. Põhjuseid keerulistele aegadele elus on erinevad. Kas oled stressis, ärevuses, unetus, probleemid tööl või isiklikus elus. Hetked, kui keha ja vaim on kõik tasakaalust väljas,“ räägib Ketty.

Ta toob välja, et tänapäeval on õnneks väga palju erinevaid koolitusi enda aitamiseks. Jooga on üks neist. „Kui “katkine ” inimene jõuab minuni, siis eelkõige on eesmärk õpetada talle, kuidas ta ise saab ennast ise aidata. Hingamistehnikad on väga tõhusad, sest igapäevaselt me hingame liiga pinnapealselt ja joome vähe vett. Sügavam hingamine viib kopsudesse rohkem hapnikku ja meie rakud saavad paremini toimida.
„Jooga stimuleerib vereringet, alandab kõrget vererõhku ja veresuhkrut,“ toob naine välja vaid mõned näited, kuidas jooga meie kehale ja vaimule mõjub.

Lõpetuseks toob joogaõpetaja Ketty välja ütluse, mida kasutatakse Kundalini joogas:

„Ära usu midagi enne kui sa seda kogenud ei ole. Seega kutsun sind südamest kogema seda, mis elul pakkuda on!“

Joogatamiseni!

Head Uudised GoodNews