1. Avaleht
  2. Hingele
  3. JOOGA KODUS I Joogakaardid aitavad kodus mugavalt joogat harjutada
JOOGA KODUS I Joogakaardid aitavad kodus mugavalt joogat harjutada

JOOGA KODUS I Joogakaardid aitavad kodus mugavalt joogat harjutada

MaiWistiku looja, joogatreener ja loodusterapeut Mai-Liis Kivistik on andnud välja joogakaardid, mille abil saab kodus ise joogat harjutada. Miks joogat üldse teha? Mai-Liis selgitab, et jooga annab kehale tugevust, mõistusele selgust ja südamele puhtust. Meie vanust näitab hästi lülisamba liikuvus ning peamiseks probleemiks on inimestel igapäevased sundasendid ja lülisamba vähene sirutamine. Ei pea olema võimeline lõuga vastu põlvi panema või pea peal seisma. Oluline on tunnetus – aasanaid tehes märkab peagi, kuidas energia kehas liigub.

Jooga annab kehale tugevust, mõistusele selgust ja südamele puhtust.

Foto: Helen Tulp

Mis on jooga?

Jooga on keha ja vaimu arendamine, mis sai alguse umbes 5000 aastat tagasi Vedade ajast. See ei nõua praktiseerimiseks usulist valikut. Läänes hakkas jooga populaarsust koguma 19. sajandi lõpus. Tänapäeval on jooga harjutused laialt tuntud oma asenditega, mida kutsutakse aasanateks. Need ei kuulunud üldse India algsete joogatraditsioonide hulka. Füüsiline ettevalmistus polnud seal eesmärk, selle asemel keskenduti vaimsuse arendamisele hingamis- ja meeleharjutuste kaudu.

Klassikalise jooga isa on Patanjali, kes kirjutas kuulsad jooga Suutrad. Need on tekstid, mis pakuvad raamistikku inimese meisterlikkuse arendamiseks. Lisaks annavad mõista, kuidas meelt vallata, emotsioone juhtida ja vaimselt areneda. See on üks praktilisemaid joogatekste, mida kõik saavad oma igapäevaelus kasutada.

Mai-Liis Kivistik. Foto: Erakogu

Mõned inimesed arvavad ekslikult, et joogaga alustamiseks peavad nad olema noored ja painduvad. Enne uude tantsutrenni minekut ei pea me ka teadma, kuidas tantsida. Alusta ja proovi julgelt ning märkad peagi, kuidas joogapraktika aitab muutuda pehmemaks, paindlikumaks ja avada meelt.

„Jooga on oluline elu osa. Ei ole ole tähtis, kas sa oled mees või naine, sest jooga pakub kõigile midagi. Tänapäevases kiires maailmas märkad joogamatil koheselt, et oled hetkes, hingad siin samas, ühtegi muremõtet ei keerle ja sul on hea olla. See on sinu enda aeg ja mitte kuskile ei ole kiiret. Jooga on palju enamat, kui vaid füüsiline harjutuste jada,” ütleb Mai-Liis.

Inimesed arvavad ekslikult, et joogaga alustamiseks peavad nad olema noored ja painduvad.

Mai-Liis Kivistik. Foto: Erakogu

Oma joogaseeria saad kokku panna ise

Enam ei ole vaja minna treeningsaali või panna arvutist video tööle, sest joogakaartidega saad imelihtsalt ise panna endale sobiva virgutusseeria kokku. Igal kaardil on samm-sammult kirjas, kuidas võiks asendit hoida ning sa ei pea kartma, et ei oska. Mai-Liis rõhutab, et kõik saavad hakkama! Lisaks on juures infokild, miks on konkreetne asend sulle eriti hea. Sinu keha on ainus koht, kus pead elu lõpuni elama. Hoia teda ja vali see, mis on hea nii kehale kui vaimule.

Pargis või kontoris sobivad need kaasaskantavad kaardid suurepäraselt stressi leevendamiseks, energia suurendamiseks ning lõõgastumiseks igal ajal ja igal pool. Iga kaart on illustreeritud ja annab sulle üksikasjalikud juhised, kuidas poosi teha. Lisaks saad soovi korral õppida selgeks pooside nimetused.

Igal joogakaardil on tagakaanel ka mõttetera, mis loob päevale energia või lõpetab päeva positiivsel lainel.

Foto: Helen Tulp

Ideaalne viis harjutamiseks on võtta pakist üks kaart ja asetada see nähtavale kohale. Sobiv paik on näiteks külmik, arvutilaud, esikukapp – iga koht, millest sa möödud päeva jooksul mitu korda. Idee seisneb selles, et igakord, kui liigud sealt mööda, siis teed ka harjutuse ära.

  • Joogakaarte saab osta siit!
Head Uudised GoodNews