1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Ärata endas hiiglaslik vägi – kodus või Londonis
Ärata endas hiiglaslik vägi – kodus või Londonis

Ärata endas hiiglaslik vägi – kodus või Londonis

Anthony Robbins pakub lugejale oma raamatus “Ärata endas hiiglaslik vägi” rikkaliku paleti juhtnööre, kuidas tegeleda oma emotsioonide, uskumuste, hoiakute ja väärtushinnangutega, kuidas jälgida oma sõnakasutust ja selle mõju igapäevaelus; kuidas saavutada majandusliku olukorra paranemine ja ise oma saatust kujundada. Neil teemadel saab Edu Akadeemia vahendusel ennast aprillis koolitada ka otse Robbinsi käe all Londonis. Teeme kokkuvõtte raamatus kajastatud teemadest.

  1. Unistused ja saatus

Meil kõigil on unistused. Me kõik tahame oma südamepõhjas uskuda, et meil on eriline anne, et võime mõju avaldada, et võime puudutada teisi inimesi erilisel viisil ja luua parema maailma. Kunagi oli meil visioon elust, mida soovime ja väärime. Ent paljudel meist on need unistused igapäevaelu stressi ja rutiini alla mattunud, nii et me ei püüa enam neid täide viia. Liiga paljudel inimestel on unistused kuhugi haihtunud – ja koos sellega ka tahtmine muuta oma saatust. Paljud on kaotanud kindlustunde, ilma milleta pole võitjat. Minu eluülesandeks on olnud see unistus üles leida ja täide viia ning teadvustada teistele, et igaüks saab kasutada seda piiramatut väge, mis uinub meis kõigis.

Igaüks saab kasutada seda piiramatut väge, mis uinub meis kõigis!

  1. Tee jõu juurde

Me võime muuta oma elu eeskujulikuks, kui me otsustame seda teha. Kuidas? Lihtsalt tehes täna otsuseid, kuidas me hakkame elama kümne aasta pärast ja edaspidi. Kui sa ei tee oma tuleviku suhtes otsuseid, siis oled juba otsuse teinud, kas pole nii? Sa teed otsuse, et sind juhib keskkond, selle asemel et hakata ise oma saatust kujundama. Kogu mu elu muutus ühe päevaga − selle päevaga, mil määrasin ära mitte ainult selle, millist elu ma tahan tulevikus elada või kes ma tahan olla, vaid kui otsustasin, millisele elule ma end pühendan. Siin on väike, kuid oluline vahe.

  1. Jõud, mis kujundab su elu

Ma olen kindel, et oled kuulnud sellest traagilisest mõeldamatust kuriteost, mis juhtus aastaid tagasi New Yorgi Keskpargis. Ma olin ööl, mil see juhtus, New Yorgis. Mind kohutas mitte ainult selle rünnaku metsikus, vaid veelgi rohkem see, et ründajateks olid lapsed, vanuses 14-17 aastat. Vastupidiselt stereotüüpidele polnud nad vaesed ega pärit vägivaldsetest peredest. Nad olid erakoolide poisid, mängisid pesapalli, õppisid tuubat mängima. Need poisid ei läinud hulluks narkootikumide tõttu, neil polnud rassiviha. Nad ründasid ja oleks selle 28-aastase naise peaaegu tapnud ühelainsal põhjusel − nalja pärast.

  1. Uskumussüsteemid. Loomise jõud ja hävitamise jõud

Üldistused võivad olla väga kasulikud; need on lihtsalt sarnaste käitumismustrite äratundmine. Näiteks kuidas sa ukse avad? Sa vaatad linki ja ehkki pole sellist konkreetset linki kunagi näinud, üldistad, olles kindel, et uks avaneb, kui vajutad, lükkad või tõmbad linki. Miks sa seda usud? Lihtsalt, su kogemused ustega on tõestanud seda piisavalt, et anda kindlustunnet vastavalt tegutseda. Ilma selle kindlustundeta ei saaks me majast lahkuda, autoga sõita, telefoni kasutada või teha mida tahes neist tosinast asjast, mida päeva jooksul teeme. Üldistused lihtsustavad meie elu ja lasevad meil toimida.

  1. Kas muutus võib toimuda paugupealt?

Miks enamik inimesi mõtleb, et muutustega läheb kaua aega? Üks põhjus on ilmselt selles, et enamik inimesi on püüdnud luua muutusi ikka ja jälle tahtejõu abil, aga sellest pole midagi välja tulnud. Nad teevad sellest järelduse, et põhjalikud muutused võtavad kaua aega ja neid on väga raske teha. Tegelikult on need rasked vaid seetõttu, et enamik inimesi ei tea, kuidas muutuda! Meil puudub tõhus strateegia. Tahtejõust ei piisa, kui tahame saavutada kestvat muutust.

  1. Kuidas mustreid muuta? Neuroassotsiatiivne häälestamine

Kui me tahame muuta oma käitumist, on selleks vaid üks tõhus viis: me peame seniste käitumisharjumuste ilmnedes kohe teadvustama, et need takistavad meid ning uut viisi käitudes kohe tajuma, et need harjumused on seotud meeldivate asjadega ehk naudinguga. Me kõik tunneme selliseid emotsioone nagu igavus, pettumus, viha või masendus ja arendame strateegiaid nendest tunnetest vabanemiseks. Mõned inimesed kasutavad ostlemist, teised toitu, mõned seksi, teised narkootikume, mõned alkoholi, teised karjuvad oma laste peale. Nad teavad, olgu teadlikult või alateadlikult, et selliselt toimides aktiveeruvad sellised närvirajad, mis leevendavad nende rahulolematust ja see pakub neile sel hetkel teatud määral naudingut.

 

  1. Kuidas saada seda, mida sa tõeliselt tahad?

Kahjuks on väga palju kuulsaid inimesi – tipus olevaid kunsti- ja äriinimesi, − kes on põhjustanud oma enneaegse surma, kas otseselt või kaudselt. Näiteks kirjanikud Ernest Hemingway ja Sylvia Plath, näitlejad William Holden ja Freddie Prinze, lauljad Mama Cass Elliot ja Janis Joplin. Mis on neil inimestel ühist? Esiteks, nad pole enam elus ja see on meie kõigi kaotus. Teiseks, nad kõik andsid endale lubaduse: “Ükspäev, kunagi, keegi, kuidagimoodi ja siis olen ma õnnelik”. Aga kui nad saavutasid edu, kui nad jõudsid kerge elu juurde, said kätte Ameerika unistuse, leidsid nad, et õnn jäi neist ikka eemale. Niisiis jätkasid nad selle tagaajamist, püüdes eksistentsiaalset valu eemal hoida joomise, suitsetamise, ülesöömisega, kuni jõudsid hävinguni − unustuseni, mida nad ihaldasid. Nad ei avastanud kunagi õnne tõelist allikat.

  1. Küsimused ongi vastused

Erinevus inimeste vahel seisneb küsimuste erinevuses, mida nad pidevalt esitavad. Mõned inimesed on alalõpmata masendunud. Miks? Probleem seisneb osaliselt sellesse seisundisse kapseldumises. Nende tegutsemine on piiratud ja füsioloogia halvatud, ent mis veelgi tähtsam, nad keskenduvad asjadele, mis neile ülekoormust ja surutist tekitavad. Nende tähelepanu- ja hinnangumustrid piiravad tõsiselt nende emotsionaalseid elukogemusi. Kas inimene võib muuta seda, kuidas ta end hetkel tunneb? Kindlasti – muutes vaimset hoiakut.

  1. Ülima edu sõnaraamat

Kogu inimkonna ajaloo vältel suurimad juhid ja mõtlejad on kasutanud sõnade jõudu meie emotsioonide muutmiseks, et võita poolehoidu oma tegudele ja kujundada saatuse käiku. Sõnad võivad luua mitte ainult emotsioone, vaid panna ka tegutsema. Ja meie tegudest sünnivad tulemused. Kui Patrick Henry seisis teiste delegaatide ees ja teatas: “Ma ei tea, millise kursi teised võtavad, aga minule andke vabadus või siis surm!”, siis süütasid ta sõnad tule, mis vallandas meie esiisades taltsutamatu iha vabaneda neid kaua aega rõhunud türanniast.

Sõnad võivad luua mitte ainult emotsioone, vaid panna ka tegutsema.

  1. Kuidas lõhkuda takistused, purustada müürid, lasta lahti ja minna rõõmsalt eduteed. Metafooride jõud

Metafoorid võivad meid jõustada, avardades ja rikastades meie elukogemusi. Ent kahjuks pole me ettevaatlikud – omandades metafoori, omandame silmapilkselt ka palju piiravaid uskumusi, mis sellega kaasnevad. Aastaid kasutasid füüsikud päikesesüsteemi mudelit, et kirjeldada elektronide, prootonite ja neutronite suhteid aatomituumas. Mis selles metafooris head oli? See aitas üliõpilastel kohe kujutleda sarnasusi aatomi ja millegi vahel, mida nad juba tundsid. Nad võisid kohe ette kujutada aatomit kui päikest ja elektrone kui planeete, mis selle ümber tiirlevad. Ent asi oli selles, et selle metafooriga omandasid füüsikud − ise seda taipamata – uskumuse süsteemi, et elektronid jäävad tuumast ühele kaugusele, samamoodi nagu planeetide orbiidid jäävad samale kaugusele.

  1. Kümme emotsiooni, mis jõudu annavad

Armastus ja soojus – igasugune suhtlemine on kas armastav reageering või siis appikutse.

Tunnustus ja tänulikkus – ma usun, et kõige võimsamad emotsioonid väljendavad kõik armastust.

Uudishimu – kui tahad vabaneda igavusest, ole uudishimulik.

Elevus ja kirglikkus – me otsustame seda tunda.

Otsusekindlus – on suur vahe, kas oled millessegi takerdunud või sellele otsusekindlalt pühendunud.

Paindlikkus – kui valid paindlikkuse, siis valid õnne.

Enesekindlus – vankumatu eneseusaldus annab enesekindluse, mida me kõik soovime.

Rõõmsameelsus − naudid kogu oma elu, see on nii tugev tunne, et sinu rõõm kiirgab ka teistele ja sa oled suuteline vastu võtma mistahes väljakutseid, mis su teele satuvad.

Vitaalsus – kui sa ei hoolitse oma füüsilise keha eest, siis on raske emotsioone nautida.

  1. Ahvatleva tuleviku kujundamine positiivse fanatismi abil

Paljud inimesed teavad, mida nad peaksid tegema, ent ei tee seda iialgi. Põhjuseks on see, et neil puudub õhin, mille annab meile visioon ahvatlevast tulevikust. See on aga sinu võimalus lasta end vabaks ja kõrgelennuliselt unistada, mõelda välja kõige pöörasemad võimalused ja selle protsessi käigus avastada liikumapanev jõud, mis ka tegelikult tõukab su elu järgmisele tasandile.

  1. Kümnepäevane vaimne ülesanne

Tegelikult on elu tasakaalus. Kui me keeldume nägemast umbrohtu oma aias, siis me illusioonid hävitavad meid. Sama hävitav on aga see, kui me hirmu tõttu kujutame pidevalt ekslikult ette, et aed on üle pea kasvanud ja seda lämmatab umbrohi, millest pole enam võimalik lahti saada. Juhi tee on tasakaalu tee. Ta märkab umbrohtu naerul näoga, teades, et umbrohu külaskäik aeda on läbi − sest ta on seda märganud ning võib otsekohe tegutseda ja umbrohu välja kiskuda ning ta teebki seda.

Juhi tee on tasakaalu tee.

Head Uudised GoodNews