1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. „Ajalugu ja armastus”: Imbi Paju raamatu ainetel toimub vestlusring
„Ajalugu ja armastus”: Imbi Paju raamatu ainetel toimub vestlusring

„Ajalugu ja armastus”: Imbi Paju raamatu ainetel toimub vestlusring

Imbi Paju raamatu „Tõrjutud mälestused” ainetel toimub 12. veebruaril Solarise Apollos vestlusring.

Isiklikku ajalookogemust mõtestavad kirjanik ja filmitegija Imbi Paju, ajaloolane ja poliitik Eerik-Niiles Kross ja Svjata Vatra laulja Ruslan Trotšinski. Vestlust juhib kirjastuse Gallus toimetaja Merit Kask.

Raamat on ilmunud kaheksas keeles ja ilmus mullu uuesti eestikeelsena Galluselt mäluklassikasse kuuluvana. Kirjandusteadlane Eneken Laanes on kirjutanud, et „Tõrjutud mälestused” on toonud kollektiivsesse teadvusse ajalootrauma mõiste.

Teos on olnud õppematerjaliks mitmetes ülikoolides. Imbi Paju on esinenud filmiga „Tõrjutud mälestused” Marylandi osariigi ülikoolides ja koolides. 2008. aastal valiti raamat Rootsi koolide „Elava ajaloo” õppematerjalide hulka. Imbi Paju on esinenud Eerik-Niiles Krossiga Berliinis, kus toimus saksakeelsele „Tõrjutud mälestustele” pühendatud seminar. Ruslan Trotšinskit peab kirjanik riikidevaheliseks rahusuursaadikuks, kelle laul ja muusika ühendab inimesi ja loob empaatiat ja armastust.

„Kui me tahame mõista inimest, siis ainus viis näha tema tõelist palet on vaadata teda armastuse ja kaastundega. Kuna aga ajalugu pole midagi muud kui inimeste ühine lugu, siis samamoodi avanevad paljud ajalookogemused meile alles siis, kui vaatame neid armastava ja kaastundliku pilguga. Sel moel muutub kogu narratiiv, lugu, mida me iseendast jutustame,” ütleb Paju.

„Tegu pole sugugi lihtsa ülesandega. Kui ajalugu on täis kõikvõimalikke raskeid kogemusi küünilisest ebaõiglusest sõnulseletamatute kannatusteni, siis on igale ajaloolasele, mälu-uurijale ja kirjanikule see ka suurt hingejõudu nõudev inimlik katsumus. Ja ometi on see hädavajalik samm, kui tahame mõista möödunut ja luua nii pinnast tervema ja hoolivama ühiskonna jaoks,” lisab ta.

Raamat on esitlusel Apollo Klubi liikmele 10 protsenti soodsam.

Head Uudised GoodNews