1. Avaleht
  2. Hingele
  3. VIDEO I Miks pole mõtet otsustega kummi venitada? Eduõpetuse juhendaja annab nõu
VIDEO I Miks pole mõtet otsustega kummi venitada? Eduõpetuse juhendaja annab nõu

VIDEO I Miks pole mõtet otsustega kummi venitada? Eduõpetuse juhendaja annab nõu

Eduõpetuse juhendaja Kai Oja soovitab, et kui te venitate mingi otsusega, näiteks lahkuminekuga, siis lõpetage kummi venitamine – lihtsalt võtke see otsus vastu ja tehke see ära. “Kui sa tahad minna lahku või kellelegi öelda, et sa armastad teda, siis tee seda. Kui sa tahad minna kuskile reisile, siis mine. Kui sa tahad alustada oma ettevõtlusega, siis tee seda. Sest kui sa sellega venitad, siis see ei lähe lihtsamaks,” kinnitab ta.

Pauhti lahku minna on vahel parem

“Vahet pole, kas sa lähed rahulikult, vaikselt lased niidiotsasid lahti – nüüd kolime teise tuppa, nüüd kõrvalmajja ja nii edasi. See on täpselt sama valus sellel hetkel, kui sa avastad, et me ei ole enam koos. See on täpselt sama valus siis, kui sa hästi niit-niidi haaval lähed või pauhti lõikad selle nööri läbi ja kõik on läinud,” ütleb ta ja lisab, et võibolla prauhti on vahel parem.

Pole ehk vahetki, kas on kellegi kooli algus, jõulud, sünnipäev – võibolla siis ongi see parim aeg, sest nendele, kellele see ei sobi, on alati kõige halvem aeg. “Tee ära, mida sa oled venitanud, sest sul on valus niikuinii, sa ei pääse sellest valust, aga kui sa teed selle kohe ära, siis saad selle kiiremini läbi kogetud, sul ei ole vaja seda kaua venitada,” räägib Kai. “Kui sa selle otsuse vastu võtad, on sul ikkagi mingil hetkel valus, nii et kui sa mõtled, et ootame ja vaatame, laste pärast oleme… sellel ei ole mingit mõtet! Lihtsalt tee see asi ära, valus on sul igal juhul.”

Mida kiiremini otsuse teed, seda kiiremini saad valu ära kogeda

Kai sõnul on enda heaolu väga oluline ja ta soovitab endale hakata rääkima seda lugu, et sina sina oled enda elus number üks. Kui sa teed seda laste, kaaslase, vanemate, parima sõbranna või töökaaslase pärast, lõpeb see veel suurema valuga. “Mõtle, mida sina enda sisimas tunned ja hakka neid samme astuma. Sa ei pääse sellest valust niikuinii, aga mida kiiremini sa selle ära teed, seda kiiremini sa saad selle valu ära kogeda,” annab ta nõu.

Tee otsus ära ja tegutse oma südame järgi

Ta soovitab iga kord minna magama tänutundega, ükskõik, kui halb tunne ka ei oleks. “Ütle talle aitäh, et ta sulle seda näitab ja paneb sind seda kogema, sest läbi selle sa kasvad. Kui sa ei saa aru, miks see toimub, küsi endalt, miks mul on seda praegu vaja,” soovitab Kai mõelda.

Ei saa midagi parata sinna, et sellises otsuses kõik tirivad sind enda suunas näiteks väidetega “sa lubasid mulle”, aga valust ei pääse. Ise saad seda vaid lühendada ning võtta vastu otsuse, et teed selle kohe ära.

“Meil on vaja vahel valu kogeda, aga me saame selle pöörata ümber, öeldes “aitäh, et ma saan seda kogeda”, siis see läheb kiiremini ära, sest kui sa selle alla surud, siis sul tuleb järgmine olukord ja pead seda veel ja veel kogema,” tõdeb ta.

Head Uudised GoodNews