1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. KATKEND RAAMATUST I Usu endasse ja tea, miks sa soovid oma tegeliku potentsiaali vääriliselt elada
KATKEND RAAMATUST I Usu endasse ja tea, miks sa soovid oma tegeliku potentsiaali vääriliselt elada

KATKEND RAAMATUST I Usu endasse ja tea, miks sa soovid oma tegeliku potentsiaali vääriliselt elada

Raamat “Minu elu kutse” inspireerib lugejat leidma endas tõeline kirg ja potentsiaal ning avastama oma andeid. “Kirjutasime selle raamatu, et meie ümber oleks palju rohkem inimesi, kes päriselt hoolivad enda tööst ja kes tahavad hommikuti ärgata ning asuda tegutsema,” ütlevad autorid Roland Tokko ja Harald Lepisk.

Fotod: Kersti Niglas

Avaldame raamatust katkendi, kus Roland Tokko kirjutab, miks on oluline endasse uskuda ja ennast armastada.

Usu endasse ja tea, miks sa soovid oma tegeliku potentsiaali vääriliselt elada

Ma uskusin kuni 30. eluaastani, et ma ei oska laulda. Siis aga leidsin endale juhuslikult õpetaja, kes mu uskumust muutis. Ta andis mulle indu laulmist õppida ja laule kirjutama hakata ning kõigest viis kuud pärast harjutama asumist esinesin Soomes tuhandele inimesele. Kui mina hakkama sain, saad sina ka! Alusta oma annete kallal töötamist ja olenevalt valdkonnast võid juba mõne kuu pärast tulemusi nautida.

Foto: Shutterstock.com

Kui sa soovid elada oma unistuste elu, on usk endasse üks olulisemaid asju, sest kõik algab ju sinust endast. Kui sa endasse ei usu, siis on väga raske ka teistel seda teha. Selles peatükis räägin sulle, kuidas eneseusku saavutada ja suurendada.

Kui sa endasse ei usu, siis on väga raske ka teistel seda teha.

Enesearmastus

Kõik algab enda armastamisest. See võib mõne jaoks kõlada egoistlikult – mis mõttes sa armastad iseennast. Aga nagu õnnetusse sattunud inimene peab päästma kõigepealt iseenda ja alles siis teised, kehtib sama elus laiemalt. Sa ei saa armastada teisi, kui sa ei armasta iseennast. Kui su tass on tühi, pole sul teistele midagi jagada ja kui sa pole õnnelik, ei suuda sa ka kedagi teist õnnelikuks saamise teel aidata. Nii et kõik algab sinust endast.

Kõik algab enda armastamisest.

Foto: Shutterstock.com

Mis on enesearmastus? Minu meelest tähendab enesearmastus iseenda täielikku aktsepteerimist just sellisena nagu sa oled. Sa ei püüa mingilgi viisil olla see, kes sa pole. Sa oled piisav, sul pole midagi puudu ja sinu juures ei ole midagi valesti. Ja kui keegi püüab sind vastupidises veenda, siis sa armastad ennast piisavalt, et sulle need sõnad ei mõju. Sa tead, kes sa oled ja meeldid endale just sellisena. Sa ei pea teesklema, et kuhugi sobituda või vastata mingitele normidele.

Hakka neid olukordi märkama. Kui sa midagi teed, siis mõtle, kas sa teed seda sellepärast, et keegi teine arvab, et see on sulle hea või sellepärast, et sa ise tead, et seda tehes liigud sa inimesena edasi? Iseenda armastamine aitab sul olla parem versioon iseendast.

Foto: Shutterstock.com

Nii muutub elu väga-väga palju lihtsamaks ja päris kindlasti kasvab ka su enesekindlus, mis annab sulle edasi liikumiseks usu ja jõu. Ja kindlasti suurendab see ka su usku endasse, sa oled suuteline palju rohkemaks ning oma potentsiaali vääriliselt elama.

Mida rohkem sa suudad erinevates olukordades sina ise olla, seda lihtsam sul on, seda mõnusamalt sa ennast tunned ning seda õnnelikum sa oled. Olen seda ise kogenud. Julgen nüüd oma mõtteid vabalt väljendada, sest need tulevad minu seest, minu südamest. See, et kellelgi on mõnest asjast teistsugune arvamus või nägemus, on minu jaoks okei. Ma ei pea ennast kõigi inimeste maailmadega sobitama, ma saan jääda oma nägemuse juurde.

Foto: Shutterstock.com

See põhimõte on mind igas eluvaldkonnas tõesti väga palju aidanud. Olen saavutanud ja säilitanud sisemise rahu. Ma julgen suhelda teiste inimestega ja püüelda oma tegeliku potentsiaali poole.

Enesearmastus on seega kõige alus. Kuidas seda aga kasvatada? Tee sinna algab tänutundest. Kui sa suudad olla tänulik selle eest, kes sa oled, mida sa oled suutnud ära teha ja mis sul olemas on, ega keskendu sellele, mida sul pole, siis see on juba väga-väga suur samm edasi.

Mis on sinu miks?

Üks olulisematest teguritest eneseusu saavutamisel on teada, miks sa midagi teed. Miks sa soovid oma andeid enda, oma lähedaste ja kogu maailma heaolu suurendamiseks kasutada. Miks sa soovid kogu oma potentsiaali vääriliselt elada? Kui sul on põhjus teada, siis sa teed ka suurema tõenäosusega samme, mis sind sinna viivad. Ja kui sa põhjust ei tea, siis ei liigu sa ilmselt ka edasi.

Ma olen väga paljude inimeste käest kuulnud, et nad küll teevad midagi, mis neile meeldib, aga nad ei soovi seda teiste inimesteni viia. Nad väidavad, et neile piisab sellest, kui nad teevad seda tegevust enda jaoks. Nad naudivad seda ega vaja suurema hulga inimeste tähelepanu. Mis on tegelikult okei ja ma mõistan seda hästi, sest varem, kui laulsin ainult endale, mõtlesin ma samamoodi.

Aga siis ütles mulle üks inimene, et ma pean oma muusikat maailmaga jagama ja plaadi välja andma. Ma kahtlesin ja arvasin, et selleks pole veel õige aeg, aga siis ütles tema, et ma ei tohi teistelt inimestelt ära võtta võimalust minu muusikat nautida. Sel hetkel mõistsin, miks oma annete jagamine vajalik on – mul on vastutus seda teha. Eriti veel inspireeriva sisuga laule, mis aitavad kuulaja alateadvust positiivselt programmeerida.

Mu laulud tulevad otsekui minu seest ja on umbes kahe tunniga valmis. Olen mõelnud, et see peab tõesti minu eriline anne olema, järelikult on minu ülesanne seda teiste inimestega jagada. Ma ei saa seda kinni hoida, sest see vajab jagamist, see peab ka teisi inspireerima ja andma neile võimaluse läbi minu laulude teadmisi omandada. See on midagi erilist, mida väga paljud inimesed maailmas ei tee.

Seega on väga oluline enda jaoks lahti mõtestada, miks sa oma andeid rakendada tahad. Põhjuse leidmine annab 80 protsendise tõenäosuse, et sa jõuad oma võimete parima rakendamiseni. Ülejäänud asjaolud annavad kokku vaid 20 protsenti.

Harjutus

  • Pane kirja emotsionaalsed põhjused, miks sina soovid oma andeid nende tegeliku potentsiaali vääriliselt rakendada. See teadmine aitab sul takistustest üle saada.
Head Uudised GoodNews