1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Terapeut Pille Teearu: ärge pidevalt väljendage teisele inimesele oma negatiivseid emotsioone
Terapeut Pille Teearu: ärge pidevalt väljendage teisele inimesele oma negatiivseid emotsioone

Terapeut Pille Teearu: ärge pidevalt väljendage teisele inimesele oma negatiivseid emotsioone

Terapeut Pille Teearu ütleb, et soovib, et tema ümber oleks harmoonia ja tasakaal. “Ma pean ühendama mitteharmoonia harmooniaga ja tasakaalutuse tasakaaluga. Kõlab nagu valitsuse programm ja iseenda valitseja oledki sina ise,” märgib ta. “Vaateviis, mille sa iseenda kohta omaks võtad, avaldab sügavat mõju sellele, kuidas sa oma elu elad.”

Vaateviis, mille sa iseenda kohta omaks võtad, avaldab sügavat mõju sellele, kuidas sa oma elu elad.

Kuidas leida oma valdkond?

Uuringud näitavad, et inimesed on oma võimete hindamises väga viletsad. “Kas edu seisneb õppimises või tõestamises, et oled nutikas? Millal tunned end nutikana – kas siis, kui oled juba täiuslik, või siis, kui õpid?” soovitab Pille mõelda.

Esimene samm muutuste suunas on tema sõnul see, et inimesed peavad ise otsustama, mis valdkonnas oleks nende pingutustest muutuste nimel kõige rohkem kasu. Ta selgitab, et selle tegevuse leidmiseks on üsnagi lihtne filter – kui alustad millegi uuega, siis kas tegevus sujub või mitte. Õige tegevus suunab sind justkui iseenesest järgmiste sammudeni, õigete inimeste, asjade juurde, sa ei pea pingutama, ega rasket tööd (orjatööd) tegema. Sul on teiste inimeste toetus, sinu tegevuse tulemusena sünnib midagi, mis rõõmustab sind ja teisi.

“Kui on soov praegusele tegevusele hoogu anda, siis tuleb leida uusi väljundeid, palgata uusi inimesi, või ka vabastada mõned, igal juhul suunata kogu tegevuse tähelepanu liikumisse. Kõige suurem takistus on hirm, et ma ebaõnnestun, aga kuidas sa tead, et nii juhtub? Ainus võimalus muutusteks on tegutsemine ja see tee on alati õige,” ütleb Pille.

Tema sõnul on väga inimlik on otsida igas tegevuses rõõmu ja kui rõõmu ei ole, siis siinkohal on sobilik esitada miks-küsimusi. Otsige oma miksidele vastuseid ja küsige küsimusi endalt ja teistelt.

Loomise takistuseks saab vaid olla suure minevikukoorma kaasa vedamine ja selle kaudu tulevikust mõtlemine, loomine. Meie endi mõtted ei paku uusi ideid, vaja on mõtetest vabaneda, luua ruumi enda ja mõtete vahele. See on oskus, mida tuleb teada ja harjutada.

Kui on soov praegusele tegevusele hoogu anda, siis tuleb leida uusi väljundeid, palgata uusi inimesi, või ka vabastada mõned, igal juhul suunata kogu tegevuse tähelepanu liikumisse.

Tegeleda on vaja vaid enda emotsioonidega, mitte teiste omadega

“Kinnistunud mõtteviisis oleva inimese meelele võivad segavat mõju avaldada nii positiivsed sildid kui ka negatiivsed sildid. Kui inimesele pannakse positiivne silt, siis kardab ta seda kaotada, ning kui teda on tabanud negatiivne silt, siis hirmutab teda mõte, et ta on selle ära teeninud,” selgitab Pille. “Edenemismõtteviisiga inimesed ei usu igavesti kehvemaks jäämisse. Ning kui nad on hetkel teistest maas – noh, siis näevad nad rohkem vaeva ning üritavad neile järele jõuda. Tunnevad tugevat kuuluvustunnet.”

Meie eesmärk saab seega olema mõista, mis vallandab meis kinnistunud mõtteviisi. Mis on need sündmused ja situatsioonid, mis tekitavad olukorra, kus tunneme, et meie võimed on kinnistunud? Mis on need sündmused või situatsioonid, mis viivad meid olukorda, kus valitseb hinnangute andmine, mitte areng?

Kui ühendamine ei õnnestu, siis lõpuks taandub kõik emotsioonide tasandile. Emotsioonid on meil kõigil ja kedagi ei huvita sinu omad, sest ainult enda emotsioonidega on vaja tegeleda.

Pille sõnul on emotsioonid meie loomejõud ja väga vajalikud millegi loomiseks. Kui aga emotsioonid sind takistavad ja sa ei saa tegutseda, siis see on juba viimane aeg emotsioonidele tähelepanu pööramiseks. Emotsioonid on meil ju nagunii, isegi viha võib olla abiks, et nn ohvri rollist välja murda ja luua enda vajadustele vastav elu. Kui meie ei tegele ise emotsioonidega, siis emotsioonid tegelevad meiega ja siis see ei ole olukord, mis meid toetaks. Ilma emotsioonideta ei elaks me täiel rinnal. Inimene ise hindab neid emotsioone headeks ja halbadeks, negatiivseteks ja positiivseteks ja segama hakkavad meid ikka negatiivsed emotsioonid, sest me reageerime emotsioonide mõjul.

Pille soovitab väga käia teraapias, sest ainult terapeut, neutraalne isik, oma kogemuste ja oskustega, saab aidata aru saada ja õpetada vabastama emotsionaalsest survest. “Ärge pidevalt väljendage teisele inimesele oma negatiivseid emotsioone, vaid vabastage emotsioonid enda seest, sa ei vaja neid enam, see olukord on juba käivitunud! Teisele oma negatiivsete emotsioonide väljendamine käivitab lumepalli efekti, ehk ka temal käivituvad negatiivsed emotsioonid ja lahendust ei tulegi. Jätame teistele inimestele nende tarkuse ja väärikuse, mitte ei tekita segadust enda emotsionaalse häiritusega,” soovitab ta. “Eemalduge, paluge vestluses paus teha ja andke teisele mõista, et ma ei saa hetkel enam edasi arutada, sest emotsioonid segavad. Abi saab terapeudilt, ka raamatutest, või küsige teiste käest, kellel oli samalaadne olukord, et kuidas nemad hakkama said.”

Ärge pidevalt väljendage teisele inimesele oma negatiivseid emotsioone, vaid vabastage emotsioonid enda seest, sa ei vaja neid enam, see olukord on juba käivitunud!


Kannatamise eest auhinda ei saa

Tihtipeale ei julgeta minna terapeudi juurde, ikkagi võõra inimesega rääkima. Pille sõnul on ka julgemine ja mitte julgemine emotsioon. “Väga sageli on inimesed tulnud minu juurde ja esimene lause ongi see, et ma ei julge rääkida kellelegi oma probleemidest. Inimene kardab väga hukkamõistu, aga terapeut on neutraalne kuulaja ja koos leitakse just sulle sobiv lahendus. Tavaliselt on võõra inimesega rääkimine palju lihtsam, sest meid ei seo midagi isiklikku, meil puudub ühine traumeeriv ajalugu,” tõdeb ta.

Pole sugugi halb mõte tulla teraapiasse uudishimust, isegi siis kui eriti midagi viga ei ole.

Terapeut on läbinud kindlasti palju koolitusi, enamasti on tal terapeudina kogemus ja ka elukogemus. Terapeut annab tagasiside, õpetab selgeks sulle sobiva meetodi, kuidas vabastada emotsioone ja kuidas tavaelus hakkama saada. Survest vabanemine on järk-järguline protsess ja sellel teekonnal on vajalik terapeudi toetus. Ühe korraga see ei vabane, kuid ka see pole võimatu, kui terapeut ja klient koostööd teevad.

“Sa ei saa auhinda kui kannatad! Pigem juhtub see, et jääd üksinda ja kibestumine on siis väga kerge tulema, aga see ei saa olla elu eesmärk! Teraapia aitab lähemale sellele, kes sa päriselt oled, päris oma minale ja oma vajadustele,” küsib Pille, kas see pole juba piisav põhjus endaga tegelemiseks?

Pille Teearu Teraapiad asub nüüd uuel pinnal, aadressil Veerenni 55. “See on täiesti uus maja ja ehk ka uued algused!” ütleb ta ise.

Head Uudised GoodNews