1. Avaleht
  2. Hingele
  3. SÜDAMEHINGAMINE I Hingamisterapeut Monika Palm õpetab: lihtne harjutus enda südamega suhte loomiseks
SÜDAMEHINGAMINE I Hingamisterapeut Monika Palm õpetab: lihtne harjutus enda südamega suhte loomiseks

SÜDAMEHINGAMINE I Hingamisterapeut Monika Palm õpetab: lihtne harjutus enda südamega suhte loomiseks

“Buduaar on korraldanud vahva väljakutse kampaania #B60. Mina võtsin selle vastu, et teha täna esimene heategu iseendale ja häälestada end 60 päeva järjest iga päev läbi hingamispraktika oma südamehäälele ja sellele järgneda,” kirjutab Tasakaalukeskuse hingamisterapeut Monika Palm oma Facebooki grupis “Monika Palm hingamisteraapia, vabastava hingamise seansid ja grupitööd”.

Ta tegi hommikul oma lemmikharjutuse südametasandiga ühendumiseks ning pärast pikka vastuvõttudega päeva pani väljakutsega seotud harjutuse üles ka gruppi.

Monika Palmi südamehääle sõnum oli: “Tunne rõõmu kõikidest tegemistest!” Ta tegi oma isikliku kinnituse rõõmu aktiveerimiseks: “Lasen oma sisemise rõõmu valla” ja kandis teadlikult seda rõõmutunnet kaasas kogu päeva.

Jagame Monika Palmi lihtsat südamehingamise harjutust.

SÜDAMEHINGAMINE

“See on õrn ja lihtne, kuid sügava toimega harjutus, mis aitab ühendada hingamise, südame ja meele nii, et saaksime tegusteda ja olla oma olemuse keskmest lähtudes. See harjutus tasakaalustab olemist ja tegevusi peast südameni,” selgitab hingamisterapeut.

1. Istu mugavalt toolil, maas, põrandal või padjal. Hoia selg sirge, et energia saaks su kehas vabalt liikuda, aga ära pinguta. Sulge silmad. Tunneta, kuidas vaagna kindel põhi sind maa külge ankurdab ja siruta selgroogu kogu tema pikkuses. Luba rinnakorvil avaneda ja lõdvesta õlad. Lõdvesta näolihased ja lase silmadel kinni vajuda. Lõdvesta oma keha… Tunne, kuidas koos väljahingamisega lased sa lahti väsimuse ja pinged… Kogu su keha lõdvestub… Too tähelepanu hingamise juurde… Las su hingamine olla esialgu loomulik ja vaba…

2. Aseta parem käsi alakõhule ja tunneta, kuidas kõht sissehingamise ajal kergelt väljapoole kummub ning väljahingamise ajal taas kokku tõmbub.

3. Nüüd pane vasak käsi südame kohale. Tunne, kuidas süda su peopesa all lööb ja kuula tema rütmi.
Kujutle, et oled kasvult tilluke ja seisad oma südame ees. Sina oled väike ja süda on suur su ees. Sa vaatled oma südant väljastpoolt. Hinga rahulikult ja loomulikult ja lihtsalt vaatle oma südant. Ole avatud ja uudishimulik!

Milline su süda on? Millise kujuga? Millist värvi? Las kõik olla nii nagu parasjagu on! Lihtsalt vaatle oma südant avatult ja uudishimulikult… Kui uurid oma südant esimest korda, siis pane tähele, kas su südame puhul on midagi, mis sind üllatab. … Kui oled oma südamega varem suhelnud, siis uuri, kas seekord on midagi teisiti.

Astu nüüd südamele nii lähedale, et saad teda käega katsuda. Libista kujutluses õrnalt sõrmedega üle südame pealmise pinna. On su süda soe või külm? On su süda kuiv või niiske? Sile või krobeline? Silita õrnalt ja tunneta. Täna on su süda just selline nagu ta ennast sulle näitas.

4. Lase hingamisel muutuda pehmemaks ja hakka hingama koos südamelöökidega: 5-6 lööki sissehingamisel, üks löök pausi, 6 lööki väljahingamisel ja üks löök pausi.

5. Jätka harjutust 5-10 minutit. Ole häälestunud oma keha loomulikule rütmile ning naudi südame ja hingamise vahelist sünkroonsust. Pane tähele, millise kiirusega süda lööb sissehingamisel ja väljahingamisel. Kui tunned, et oled valmis, pane mõlemad käed harjutuse lõpetuseks oma südame kohale. Hinga niimoodi mõned korrad. Sa oled loonud suhte oma südamega.

6. Pöördu nüüd mõttes oma südame poole – kui soovid, võid hoida kätt südamepiirkonnal – ja lausu häälega:
Kallis süda, sa oled mulle tähtis.
Ma kannan sinu eest hoolt.
Ma võtan su sõnumeid kuulda.

7. Hinga rahulikult ja sügavalt ja hoia veel mõni hetk tähelepanu oma südamel… hinga sisse ja välja ning küsi oma südamelt: ´”Mida sul on mulle öelda? Mida sul on vaja teada täna? Milleks see hea on?” Võta endale natuke aega ja võta vastu oma südamehääle sõnum. See võib olla mis iganes. Sa oled loonud oma südamega suhte. Su süda on sulle nüüd targaks ja truuks kaaslaseks…

Tee veel üks sügav hingetõmme. See aitab sul tulla tagasi praegusesse hetke. Ava silmad.

Vaata postitust lähemalt SIIT!

Head Uudised GoodNews