1. Avaleht
  2. Hingele
  3. RÕÕMU RETSEPT I Kolm soovitust, kuidas leida taas üles asjad, mis meile rõõmu valmistavad
RÕÕMU RETSEPT I Kolm soovitust, kuidas leida taas üles asjad, mis meile rõõmu valmistavad

RÕÕMU RETSEPT I Kolm soovitust, kuidas leida taas üles asjad, mis meile rõõmu valmistavad

Laitse Graniitvillas toimub 1. juulil 2023 Rõõmufestival, mille eesmärk on keskenduda kogu täiega ainult rõõmule. Rõõmu retseptiks on erinevad DJ-d, bändid ning enesearenguteemad, mis aitavad end avada ja tuua endas taas välja loomulik rõõm, mida kogesime lastena.

„Rõõmufestival on välja kasvanud väga paljudest teistest erinevatest festivalidest, kus alguses oli põhirõhk võib-olla DJ-del, siis hakkas juurde tulema huvitavaid bände ja kontserte, lõpuks ka enesearengu teemad. Tekkis tunne, et miks mitte midagi ägedat ühte kokku panna ja tekitada Eestis üks selline festival, kus keskendume täiega ainult rõõmule,“ räägib korraldaja Tiit Trofimov Rõõmufestivali sünni kohta lähemalt ja lisab, et festivali eesmärk on, et külastajad lõdvestuks ning aktiveeriks endas väikse lapse, kes on olemas meis kõigis, aga kelle oleme peitu pannud. Lapselik rõõm ei ole lapsik, ka täiskasvanud inimene võib Tiidu sõnul olla rõõmus, tantsida ja naerda! „Lapselikkust ei tohiks kunagi endas kaotada ja kui see siiski kadunud on, tasub see taas üles leida – see on üks arengu olulisemaid osasid,“ tõdeb ta.

Lapselikkust ei tohiks kunagi endas kaotada ja kui see siiski kadunud on, tasub see taas üles leida – see on üks arengu olulisemaid osasid!

Tiit Trofimov. Foto: Gerly Sepp

Kuidas murda mustrit, et täiskasvanud inimene peab elu väga tõsiselt võtma?

Tiit räägib, et see on ka üks programm, mis meile hästi tugevalt peale luuakse – saa juba täiskasvanuks ja ära nii palju enam nalja tee, oled nüüd täiskasvanu ja tõsine elu hakkab pihta. „Hakka vaeva nägema ja ole tõsine, sest lillepidu on möödas. Tuleb hakata raha teenima ja muredesse sukelduma, sest murevaba elu on läinud. Sa pead ikka olema väga allasurutud, kui sa lapsemeelsuse endas ära kaotad. Üldiselt isegi lapsed, vaadates näiteks India lapsi, tänavatel, kellel ei ole mitte midagi ja kes on põhimõtteliselt ilma igasuguste elus oluliste vahenditeta, riieteta ja peavarjuta, on nii lõbusad ja rõõmsad. See koht tuleb uuesti üles leida ja see on meis kõigis olemas – see on lihtsalt meis ära pakitud,“ selgitab ta ja lisab, et inimestel võtab aega, et nad lubaksid sellel enda rõõmul päriselt üles tulla. Oma pärisolemust kardetakse lihtsalt niivõrd palju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RÕÕMUFESTIVAL (@roomufestival)

Tiit lisab, et rõõm on oluline aga juba sellepärast, et see vallandab meis positiivsed emotsioonid, mis omakorda aktiveerivad täielikult meie keha. Ka stressihormoonid tõmbavad tagasi, kui positiivsed hormoonid aktiveeruvad.

Tiit Trofimov. Foto: Gerly Sepp

Mis teeb inimesed rõõmsaks?

Tiidu arvates kõige suurem inimesele rõõmu tekitav tunne on see, et ollakse aktsepteeritud sellisena nagu tegelikult ollakse. „Minu arvates tekitab see inimestes kõige suurema rahulolu ja tänutunde, et ma olen piisav, ilus ja äge sellisena nagu ma juba olen ja keegi ei vaata imelikult, kui naeran ja räägin oma häälega või käitun nii nagu käitun. See vabadus tekitab kõige suuremat õnnetunnet inimese sisemise alateadvuslikul foonil,“ lausub ta ja lisab, et kui soovid oma armsale inimesele südamest kingitust teha, siis ütle talle lihtsalt, kui äge ta on just sellisena nagu ta on. „See on parim kingitus üldse, mida sa saad teha. Muutused algavad meist seestpoolt väljapoole ja kui sa hakkad seda ise tegema, siis hakatakse ka sind rohkem märkama ja seda samamoodi tegema. Ära oota, kuni seda teised teevad, vaid ole ise esimene!“

Kõige suurem inimesele rõõmu tekitav tunne on see, et ollakse aktsepteeritud sellisena nagu tegelikult ollakse.

Rõõmufestivalil saad osa nendest rõõmu valmistavatest tegevustest:

  • Tantsimine. Tants on meie loomulik tegevus. Ema süda on esimene rütm igale lapsele ja see talletub meie rakumälusse. Kui hakatakse rütmi või trummi lööma, hakkad ürgsel tasandil oma keha liigutama. Küsimus on selles, kas sa lubad seda või mitte! Läbi tantsu saavutab kõige kiirema kontakti iseendaga.
  • Ühislaulmised. Pole oluline, kas sa oskad laulda või mitte, see vabastav tegevus rõõmustab igaühte!
  • Huumor. Naer aitab välja tuua lapse meie sees!
  • Kontserdid. Need aktiveerivad sügava poole sinus ja toovad su endaga rohkem kontakti.
Tiit Trofimov. Foto: Gerly Sepp

Kes on festivalile oodatud?

Tiidu sõnul on festivalile oodatud kõik – noored ja vanad, mehed ja naised. Lastele on kohapeal batuut, kus nad ennast välja saavad elada ning vanemadki saavad sellel ajal vabamalt võtta. Lisaks on olemas ka sauna ala, kus saab nautida saunamõnusid ja korraks aja maha võtta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RÕÕMUFESTIVAL (@roomufestival)

Lõpetuseks jagab Tiit ka soovitusi, kuidas leida taas üles need asjad, mis meile rõõmu teevad:

  • Leia üles ja värskenda lapsepõlves tekkinud kogemuste kehamälu. Tiit toob näitena välja, et kui täna mõtled telgiga metsa minnes, kuidas peab hakkama sääskede ja parmudega võitlema ning kuidas on jahe ja külm, siis lapsena me sellistele asjadele ei mõtle. „Sa ei mõtle kõige selle negatiivse peale, vaid sa mõtled, et see on nii äge kogemus,“ selgitab ta.
  • Koge taas neid asju, mis sind lapsepõlves kõnetasid. „Mõnikord oled mõned asjad nii läbi teinud, et need ei kõneta sind enam. Siis aga leia midagi uut, sest ega see laps meist kuhugi kadunud ei ole. Vii täiskasvanud mehed lõbustusparki ja pane tüdrukud tüdrukute asju tegema – lõbu laialt kõigil,“ räägib Tiit ja toob välja ka erinevad kostüümipeod, mis samuti tuletavad lapsepõlve meelde. „Lõbu on kohe nii palju, et kihvt on – tuletadki seda kõike endale taas meelde.“
  • Otsi teadlikult uusi asju ja koge midagi uut. „Proovi ja kui kohe välja ei tule, siis proovi uuesti,“ soovitab Tiit.

Rõõmufestivali kohta leiad lisainfot siit.

Head Uudised GoodNews