1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. ROLAND TOKKO ANNAB NÕU I Kuidas saada edukaks? Õpi parimatelt
ROLAND TOKKO ANNAB NÕU I Kuidas saada edukaks? Õpi parimatelt

ROLAND TOKKO ANNAB NÕU I Kuidas saada edukaks? Õpi parimatelt

Roland Tokko kirjutab oma üle 10 000 eksemplari müünud raamatus “12 asja, mida koolis ei õpetatud, aga mida kõik peaksid teadma”, et ükskõik, mida sa soovid õppida ja omandada, olgu see esinemine, müügioskus, kudumine või kunst, on kõige parem esmalt leida keegi, kes on selles valdkonnas parim või väga hea. Eelistada võiks inimest, kes on sel alal tõesti maailma parim, aga miks mitte võtta appi keegi, kes on edukas kohalikul tasemel. “Püüa leida võimalusi, kuidas temalt õppida. Tihti on see tegelikult lihtne, tuleb vaid osaleda mõnel koolitusel või online-kursusel ja saada teadmised sealt,” soovitab ta.

Lugu sellest, miks tuleks õppida parimatelt

Tokko räägib ühe loo oma kogemusest.

“Minu kasuisa on kirglik jahimees ja sageli tulevad tema jahikaaslased meile maakoju, et seal mõni koosviibimine korraldada. Sattusin ükskord seal olema, kui nad otsustasid laskmisvõistluse korraldada. Nad asetasid 20–25 meetri kaugusele ühe telliskivi, mille peale panid viis kuulikesta – nende pihta oli siis vaja lasta. Mulle tundus see huvitav ja ma tahtsin ise ka osa võtta, aga ma polnud mitte kunagi õhupüssiga lasknud, rääkimata võistlemisest jahimeeste vastu, kes harrastavad laskmist pidevalt. Mõtlesin endamisi, et see võistlus on mul nagunii juba ette kaotatud – võin viimases kohas suhteliselt kindel olla,” meenutab ta.

Roland Tokko. Foto: Kersti Niglas

Teadaolevalt tuleb selleks, et õhupüssiga üldse hästi lasta, sihiku fikseerimiseks teha proovilasud. Õhupüssi eripära seisneb selles, et see ei lase kunagi täpselt sinna, kuhu sihitakse, vaid veidi mööda. Eellaskmise eesmärk on aru saada, kui palju kuul mööda läheb, et selle järgi edasist laskmist sättida.

Tokko tegi proovilasu. See läks küll sihtmärgi pihta, kuid ta ei saanud ikkagi täpselt aru, kuhupoole lask läks või kuhu ma täpsemalt sihtis. Õnneks ei pidanud ta esimesena võistlema.

Esimene ja teine laskja lasid mõlemad maha kaks kuulikesta. Järgmine sai proovilasu järel kohe aru, kuhu ta sihtima peab, ning lasi kõik viis kuulikesta maha. “Päris hea tulemus! Tuli minu kord. Küsisin, kuhu ta täpselt sihtis, ja ta näitas, et pean sihtima vasakusse alla nurka, natuke kuulikestast mööda. Mõtlesin, et kui järgin tema nõuandeid, siis taban kindlasti sihtmärki,” räägib ta.

Tokko võttis sihikule esimese kuulikesta. Sai pihta. Oli üllatunud, aga sihtis kohe järgmist. Lasi teist korda, samuti pihta. Sealt edasi sai ka kolmanda ja neljanda maha, aga siis oli juba nii elevil, et viies lask läks mööda. Tulemuseks viiest kuulikestast neli, mis oli selles voorus paremuselt teine tulemus, seega pääses Tokko finaali.

Photo by Kersti Niglas

Oluline õppetund oli see, et tuleb õppida ja küsida kõige parematelt, kes näitavad sulle, kuidas asjad käivad

Tokko selgitab, et see annab suure eelise ja nagu näitest selgus, mõnikord isegi kogenud konkurentide ees. Tänu sellele, et ta julges küsida õigelt mehelt õigel ajal nõu, võistles finaalis.

Finaalis võeti kasutusele teised kuulid ja tema tulemuseks oli viis möödalasku. Tema vastane ja õpetaja Vova lasi jälle kõik sihtmärgid puhtalt maha. “Nüüd mõistsin veelgi enam, kui oluline on õppida inimestelt, kes oskavad ja teavad, kuidas asjad käivad. Alati ei tasu ainult oma teadmistele loota. Tänapäeval on lihtne ükskõik millise ala parimad üles leida ja neilt nõu küsida, sest inimesed õpetavad väga hea meelega. Ära püüa ise leiutada ja üksi hakkama saada, sest esiteks võtavad tulemused niimoodi kauem aega ning teisalt võivad need olla kehvemad, kui võiksid,” kinnitab Roland Tokko.

Ära püüa ise leiutada ja üksi hakkama saada, sest esiteks võtavad tulemused niimoodi kauem aega ning teisalt võivad need olla kehvemad, kui võiksid.

Head Uudised GoodNews