1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. RETRIIDI KOGEMUSLUGU I Monika Palm: enesele pühendatud aeg on hindamatu väärtusega
RETRIIDI KOGEMUSLUGU I Monika Palm: enesele pühendatud aeg on hindamatu väärtusega

RETRIIDI KOGEMUSLUGU I Monika Palm: enesele pühendatud aeg on hindamatu väärtusega

Tasakaalukeskuse hingamisterapeut ja raamatu „Hinga ja ela!“ autor Monika Palm korraldas juulikuus elujõu ja heaolu retriidi päikselisel Rhodose saarel Kreekas. Monika sõnab, et on oma elus väga palju reisida saanud ja analoogseid reise gruppidele juba mitmeid aastaid korraldanud. Kuidas aga sündis mõte hakata selliseid laagreid üldse korraldama ja miks on reisid koos enesearengule suunatud tegevustega kasulikud?

Foto: Erakogu

Eestist välja laagrite korraldamine sai alguse Bali reisist umbes 7-8 aastat tagasi. Algselt oli Monikal plaanis Balile koos õe Margitiga seiklema minna, kuid kui naised sellest ettevõtmisest ka teistele Tasakaalukeskuse grupitöödel osalejatele rääkisid, avaldasid osad inimesed innukalt soovi kaasa tulla. Sellest reisist kujunes välja Bali retriit, kus lisaks kohaliku elu ja kultuuriga tutvumisele, tehti ka erinevaid enesearengut toetavaid praktikaid. Näiteks vabastava hingamise praktika keset džunglit jättis Monika sõnul enamikule osalejatele unustamatu kogemuse. „Nii saigi alguse retriitide ja laagrite korraldamine väljaspool Eestit. Sisemist kutset järgides olen teinud erinevate kohtade ja riikide seast valikuid. Mind paeluvad mitte turismireisid, vaid ise kokku pandud reisikavad, et näha rohkem erinevaid riike ja tutvuda erinevate kultuuridega ning sealse audentsema elu-oluga. Kõik need reisid on olnud väga vahvad ja grupid on siiani olnud alati ka täis. Reisil osalejad on olnud väga erinevas vanuses. Nüüd viimasel Rhodose hingamisretriidil oli kõige noorem osaleja 6-kuune, kes oli loomulikult koos oma emmega kaasas. Läbi selliste koosolemiste õpitakse olema ja elama koos erinevas vanuses olevate inimestega, vastastikkuses austuses ja üksteisega arvestades.  Väga avardav on käia reisimas koos sarnase mõttemaailma ja eluväärtusi omavate inimestega. Olen aru saanud, et mulle lihtsalt meeldib selliseid reise koos laagrite tegemisega korraldada,“ lausub Monika.

Väga avardav on käia reisimas koos sarnase mõttemaailma ja eluväärtusi omavate inimestega.

Foto: Erakogu

Hingamisterapeut sõnab, et sellistest reisidest osavõtmine on nagu puhkuse ja enesearengu ühendamine. Igale inimesele võib vahel kasuks tulla keskkonnavahetus ja igapäevarutiinist või oravarattast välja astumine. „Vahel jääb täielikuks väljapuhkamiseks ainult ühest päevast või nädalavahetusest väheseks. Siinkohal ongi heaks abiks sellised retriidid või laagrid, mis on vahel pikad, teinekord 10 päeva või suisa 2 nädalat. Oleme teinud ka 3-nädalaseid retriite,“ räägib Monika ja lisab, et väga palju on inimesi, kellel on samuti nagu temalgi reisikihk sees ja armastavad maailmas ringi seigelda. Suureks boonuseks on ka uute toredate tuttavate ja sõprade leidmine. Maailmas ringirändamine õpetab samuti olema rohkem avatud, võimaldab avardada olemasolevaid vaatenurki ja eluväärtusi ning õpetab  rohkem vastu võtma uut. „Soov olla osa sellistest reisidest võib olla ka seotud sooviga tegeleda ainult enesearenguga, et seeläbi midagi oma elus paremaks muuta. Sellised laagrid ja retriidi annavad selleks suurepärase võimaluse – ühendada reisimine ja eneseareng. Igapäevastest toimetustest eemal olemine annab hea võimaluse ennast sügavamalt tundma õppida ja avada endas uusi seni avastamata külgi. Erinevad praktikad aitavad endas selgusele jõuda või leida mõnele probleemile lahendus. Samuti aitavad leida endas sisemist jõudu ja ammutada uusi ideid, tõsta motivatsiooni ja tahet edasi elus liikuda. Eestist kaugemale korraldatud reisidel saab  rahuldatud nii reisihimu, rannamõnude nautimine, matkad, erinevate kultuuridega ja kohaliku eluga tutvumine kui ka erinevate  enesearengule suunatud praktikate ja harjutuste tegemine. Igas laagris on meil olnud erinevad teemad ja sellega seotud kergemad või süvapraktikad,“ räägib Monika laagrite kohta lähemalt.

Foto: Erakogu

Igale inimesele võib vahel kasuks tulla keskkonnavahetus ja igapäevarutiinist või oravarattast välja astumine. Igapäevastest toimetustest eemal olemine annab hea võimaluse ennast sügavamalt tundma õppida ja avada endas uusi seni avastamata külgi. Erinevad praktikad aitavad endas selgusele jõuda või leida mõnele probleemile lahendus.

Monika lisab, et nädal või paar endale pühendatud aega koos enesearenguga, on hindamatu väärtusega. Nii mõnigi osaleja on saanud uue hingamise ja elu on saanud uue värvingu. Seda kinnitab ka saadud tagasiside paljudelt osalejatelt ja nende soov taas uutel retriitidel osaleda. „Mõnigi osalejatest on käinud peaaegu kõikidel reisidel, mida olen korraldanud väljaspool Eestit. Meie 2022. aasta septembrikuu Rhodose väelaager täitus lausa kahe päevaga. Nii nagu mina ise tulen tagasi sellistelt reisidelt alati uue värskuse, elujõu ja energiaga, olen ma märganud sama ka osalejatel. Sügav heaolutunne ja uue sisemise jõu ning väega koju tagasi jõudmine on alati kaasas olnud. Muutused on olnud seotud ka meie laagrite ja retriitide temaatikaga. Nii mõnigi osaleja on täiesti õitsele puhkenud, saanud uut jõudu ja julgust elumuutuste tegemisel. On olnud osalejaid, kelle elu on täiesti muutunud positiivses suunas,“ lausub Monika selle kohta, milliseid muutuseid on ta osalejates märganud peale laagris käimist märganud.

Foto: Erakogu

Rhodose retriidi osalejate kommentaarid:

Tundsin ennast noorena ja mul oli rohkem energiat

„Kuna mul on positiivne kogemus Monika juures hingamisel käimisega, siis uudiskirja lugedes tundus see reis just sobiv oma heaolu ja enesetunnet parandada ning puhkus sattus ka just sellele ajale. Ma ei olnud varem sellisel reisil käinud, siis mul tegelikult suuri ootuseid ei olnud. Lootsin, et saan tuttavaks uute toredate inimestega ja naudime koos vahvat reisi. Mulle meeldis väga piknik ja päikeseloojang kaunil Rhodosel ning kindlasti ka ühised harjutused nii hommikult kui ka teistel aegadel. Kindlasti soovitan sellisel reisil osaleda, sest siis on võimalik enda jaoks saada kasulikke harjutusi ja kogemusi. Märkasin, et mul oli rohkem energiat ja samas oli ka endaga rahulolu tõusnud ning tundsin end nooremana.“

Kindlasti soovitan sellisel reisil osaleda, sest siis on võimalik enda jaoks saada kasulikke harjutusi ja kogemusi. Märkasin, et mul oli rohkem energiat ja samas oli ka endaga rahulolu tõusnud ning tundsin end nooremana.

Angela Kruusamäe

Peale reisi märkasin endas suurenenud kohalolu

„Mind innustas reisile minema huvi vaimsete praktikate ja vabastava hingamise vastu, soe kliima, maagiline Rhodos. Tahtsin praktiseerida ja kogeda vabastava hingamise mõju. Eriti on mulle meelde jäänud vabastava hingamise seanss mäe veerul. Hoolimata sellest, et pinnas lamamiseks oli suhteliselt kõva ja kivine, oli hingamise kogemus väga võimas – seda toetas imeliselt puhas õhk, maapinnast õhkuv soojus ja osalejate positiivne meelestatus. Enesearengu teemadega seotud reisidel ma varem käinud ei ole. See reis meenutas mulle kõige paremas mõttes spordilaagrit, kus fookus ja päevakava on paigas, kokku tulnud inimesed on teadlikud sellest, miks ja mis ootustega nad reisile tulid. Peale reisi märkasin endas suurenenud  kohalolu, energiat ja teadlikkuse kasvu.“

Karin Lemsalu. Foto: Erakogu

Peale reisi märkasin endas suurenenud  kohalolu, energiat ja teadlikkuse kasvu.

Karin Lemsalu

Retriidile minemine oli ainuõige otsus

„Osalesin eelmisel suvel Oanduaias 3-päevases Naise väelaagris. See oli väga võimas kogemus ja kõigi nende praktikate tulemusena tundsin end laagri lõpuks puhanuna ning sisemiselt väga kergelt ja vabalt.  See andis väga suure tõuke endaga edasi tegeleda ning soovi veelkord mõnes sellises laagris või retriidil osaleda. Jälgisin juba varakevadest alates Monika Tasakaalukeskuse kodulehte ja FB postitusi, et mitte õiget aega „maha magada“.  Juulikuise retriidi teema oli minu jaoks väga õige ja kõnetas mind kohe, kuid pelgasin veidi palavat juulikuud Vahemere ääres.  Võtsin paar päeva hoogu ja kui Monikale kirjutasin, selgus, et septembri grupp oli juba täitunud ja minu valikuks saabki olla ainult juuli. Tahtsin seda nii väga, et ei hoolinud lähikondlaste hoiatustest „Sinu vanuses pole hea juulis Vahemere äärde sõita“ jms. Tagantjärele mõeldes oli minemine igatahes ainuõige otsus. Peale reisi olin puhanud, lõõgastunud ning täis indu ja tegutsemistahet, soovi rohkem panustada oma keha eest hoolitsemisse ning igapäevasesse võimlemisse.“

Viive Karusion. Foto: Erakogu

Peale reisi olin puhanud, lõõgastunud ning täis indu ja tegutsemistahet, soovi rohkem panustada oma keha eest hoolitsemisse ning igapäevasesse võimlemisse.

Viive Karusion

Võimalus vaadata enda sisse ja ennast aidata

„Olin ammu unistanud Monikaga reisile minemisest, sest need olid juba juttudes väga ägedad ja meeli avardavad. Tahtsin seda väga kogeda. Kevadel nägingi Monika reisi reklaami. Olin väga rõõmus, et seekord kõik klapib ja saan minna. Mu ootus oli, et ma saaksin puhata ilusal Kreeka saarel. Tutvuksin toredate inimestega ja et saaksin selgeks mõne vajaliku hingamisharjutuse. Peale selle oli kirjas ka noorenemise programm, keda siis see ei huvitaks. Mind liigutas kogu see reis. Eriti imeline oli kaaslaste toetus, ma oleks nagu tiivad saanud lendamiseks. Nad suutsid nii palju positiivset energiat kiirata. Ma olen neile väga tänulik, selle kogemuse eest. Sellisel reisil ma varem osalenud ei ole. Need reisid on kindlasti erinevad tavalisest reisidest. See reis oli võimalus vaadata enda sisse ja aidata ennast. Avastada endas nurki mida ma veel ei teadnud. Lahendada hinge probleeme, millest ma teadlik olin. Selgus ka, et olukorrad mida ma olin arvanud, et ma olin enda jaoks suutnud juba ammu lahendada ja läbi mõelda, vajasid veel lahendamist. Soovitan selliseid reise sellepärast, et avardada oma sisemaailma. Väga huvitav oli ka, mida kõike saab enda toetamiseks teha. Peale reisi oli tunne nii helge ja see pole ka praegu üle läinud. Elurõõmu tuli palju juurde.“

Aive Maasalu. Foto: Erakogu

Soovitan selliseid reise sellepärast, et avardada oma sisemaailma.

Aive Maasalu

Tunnen endas nii palju rõõmu, millest jääb jagamiseks ka teistele

„Monikaga käisin ühisel reisil kolmandat korda (Bali, Sri Lanka ja nüüd Rhodos). Reisile minnes teadsin, mis mind ees ootab. Reisid on alati planeeritud põhjalikult ja läbimõeldult. Vaheldumisi praktikatega toimuvad reisid tutvumaks kohaliku eluga. Terve reis kulges minu jaoks kerguse ja rõõmuga. Praktikad olid seotud oma olemuse ankurdamisega kehasse. Uurisime läbi oma füüsilise, emotsionaalse ja mentaalse keha, mis on takistanud siiani sellel juhtuda. Iga osa jaoks toimus pikem hingamisseanss. Iga praktika avardas minus antud teemat. Tundsin rõõmu igast hetkest ja kogesin kergust kõiges. Kuna hetkel toimub minu elus päris palju muutusi ja reisile tulles tundsin hirmu, kuidas nendega toime tulla, siis kogesin piirituse tunnet ja teadvustasin sügavalt, et muutused võivad olla rõõmsad ja mulle panustavad.  Õppisime veel rohkem kuulama oma keha ja järgima tema vajadusi. Kui ikka tunned pinget oma kehas, siis tulebki lihtsalt küsida milles on probleem. Keha on tark, kui kuulad teda. Oluline on ka õigel ajal ära tunda pinges kohad või teatud emotsioonide üles kerkides neid teadvustada. Leian, et selliste retriitide oluliseks panuseks on ka grupp. Meil oli äärmiselt rõõmsameelne ja toetav seltskond. Igal osalejal oli võimalus toetavas keskkonnas teadvustada oma olemust. Peale reisi olen tundnud endas nii palju rõõmu ja kergust millest jagub endale ja jääb jagamiseks ka teistele. Monika on suutnud kaasata igal reisil kellegi kohaliku, kes võtab meid vastu. Tänu sellele oleme saanud tutvuda kohaliku eluoluga ja käia sellistes kohtades kuhu igat turismigruppi ei viia. Oleme tutvunud kohalike toitude ja tavadega. Mulle väga sobib selline reisimise viis, kus saab sügavamalt tegeleda iseendaga ja samas tutvuda külastatava maaga ja lõpuks tunda piiritut rõõmu ning kergust oma keha. Üks väga õnnelik, puhanud ja tänulik inimene. Tänan Monikat sellise ääretult ägeda kogemuse eest!“

Peale reisi olen tundnud endas nii palju rõõmu ja kergust millest jagub endale ja jääb jagamiseks ka teistele.

Meeri Raide

Tulles tavakeskkonnast välja, saad näha iseendas toimuvat palju värskema pilguga

„Osalesin retriidil, sest soovisin näha, tajuda ja kogeda Rhodose imelisi jumalanna energiaid, lisaks olla koos teiste imeliste naistega. Ootasin reisilt, et mind ootaks ees imeline, tore ja väestav reis koos imeliste naistega. Mind väga liigutas ühel õhtul oma väikese 6-kuuse beebiga mööda merejoont jalutamine ja merega jutustamine. Tulles tavakeskkonnast välja saad näha iseendas ja Eestis toimuvat palju värskema pilguga lisaks erinevate maade loodusenergiad toetavad ja väestavad hoopis teisiti kui Eestis olles. Märkasin enda tajude teravnemist – selgeltnägemist, kuulmist ja tajumist jt. Ja toimus lahtiühendus duaalsest maailmast kuldajastu loovatesse energiatesse.“

Tulles tavakeskkonnast välja saad näha iseendas ja Eestis toimuvat palju värskema pilguga lisaks erinevate maade loodusenergiad toetavad ja väestavad hoopis teisiti kui Eestis olles.

Marjeta Tammaru

Sisemaailmaga seotud reisid täidavad kõrgemat elulist eesmärki

„Minu reisile mineku soovist tuli tugev teadmine kuskil kaks kuud enne reisitähtaega. Olen olnud erinevates arengu ja kasvuprotsessides aastaid, teadlikult hakkasin sellele tähelepanu pöörama enne esimese lapse sündi ehk üle seitsme aasta tagasi. Pool aastat enne reisi oli mul alanud taaskord väga tugevad enesearmastusega seonduvad protsessid. See oli üks intensiivne üles-alla periood, kus toimusid kõik erinevate mustrite ja ego pinnaletulekud ja lahustumised, mind suunati palju veelkord endasse vaatama, lahti laskma inimestest ja olukordadest, mediteerima, leidma viise, kuidas end kogu selle aja tasakaalus hoida. Ühel hetkel tundsin, et nüüd justkui tuli sein ette ja nüüd on vaja midagi rohkemat, et siit veelgi edasi minna. Teadsin, et tulemas on üks tore Rhodosel toimuv ‘’Elujõu ja heaolu hingamisretriit’’. Mõtlesin, et ei, ma jälle ei saa minna, kuid sel korral oli kasvanud see sisemine vajadus keskkonnavahetuseks nii suureks, et ma enam ei mõelnud nii pingsalt, et ma ei saa minna. Ma mõtlesin, kuidas ma saaksin minna? Reisi osas mul erilisi ootuseid ei olnud peale selle, et väga soovisin, et sellest ei saaks olema lihtsalt reis. Minu vajadus see sein ületada oli nii suur, et ma lihtsalt visualiseerisin ja unistasin sellest positiivsest mõjust. Ja kuidas saakski mitte? Teises keskkonnas viibides on palju lihtsam end argipäeva mõtetest välja lülitada. Reisil olles oli erilisi hetki palju. Oluline on leida enda jaoks alati tasakaal – mitte jääda loorberitele puhkama ja tegeleda olukordadega, mis on vastumeelsed. Kui miski tekitab vastuolu, tuleks tegelikult vaadata sügavale, miks see tekitab vastuolu, mitte seda eirata. Ja samal ajal tuleb kuulata ka iseennast ja oma keha, et kust läheb piir, kust ma enam üle ei astu ja kuulan ka iseenda vajadusi. Kõige erilisem hetk oli viimasel päeval tehtava praktika käigus täielikult iseendaga ühendumine ja kergusetunde tekkimine. Need on võimsad füüsilised ja vaimsed protsessid, mida saab üksnes igaüks ise kohalolus läbi kogeda. Kõik kogevad just seda, mida nemad kogevad. Usun, et mida teadlikumaks inimene muutub, seda enam otsib inimese hing rohkemat, kui lihtsalt basseini ääres olemist. Inimese algolemus on loodud, et õppida, näha ja avarduda. Üldiselt sisemaailmaga seonduvad reisid täidavad kõrgemat elulist eesmärki ja selle vajaduse tunneb meie intuitsioon ära. Muudatus, mis pärast reisi märkasin, oli, et see oli minu enesearmastuse õpingute teekonna lõpp. Vähemalt selleks perioodiks. See oli see viimane väike nüanss, mis aitas selle seina ületada. Seal olles, praktikate käigus, tuli uusi teadmisi, kuidas edasi toimima pean, mida nüüd edasi tegema pean, et oma unistuste suunas liikuda ja mis minu teekonda kõige paremini toetab. Oma tavapärasest keskkonnast välja saamine aitab kindlalt avardumisele ja kerguse loomisele kaasa, eriti kui kõrval on ka kaasteelisi ning sinu protsesse toetavad isikud. Me ei pea alati kõiki vastuseid küsimustele teadma, kuid me võime teha alati esimese sammu.“

Nois Niin. Foto: Erakogu

Oma tavapärasest keskkonnast välja saamine aitab kindlalt avardumisele ja kerguse loomisele kaasa, eriti kui kõrval on ka kaasteelisi ning sinu protsesse toetavad isikud. Me ei pea alati kõiki vastuseid küsimustele teadma, kuid me võime teha alati esimese sammu.

Nois Niin

Head Uudised GoodNews